Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο φωτιστικό για το δωμάτιό σας;
Υπάρχουν φορές που θέλουμε να αλλάξουμε το ύφος του δωματίου μας και γενικότερα να εμπλουτίσουμε τον χώρο μας με περισσότερο στυλ και χρώμα. Πέρα από την επιλογή των επίπλων και των διάφορων διακοσμητικών αξεσουάρ, ο φωτισμός είναι εξίσου σημαντικός και μπορεί να αναδείξει τις λεπτομέρειες στη διακόσμηση που θέλουμε να κάνουμε.
Τα φωτιστικά εσωτερικού χώρου https://desikos.gr/el/fotistika-toixou/eswterikou-xwrou δεν αποτελούν απλώς μια πρακτική λύση, αλλά μπορούν, με τον κατάλληλο συνδυασμό, να μεταβάλουν ακόμα και τη διάθεσή μας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φωτιστικών που μπορούμε να επιλέξουμε, σύμφωνα με τα δικά μας γούστα και προτιμήσεις. Πριν αγοράσουμε ένα φωτιστικό για το δωμάτιό μας, μπορούμε να κάνουμε μια έρευνα στο διαδίκτυο, βλέποντας διάφορα στυλ, σχέδια και λαμπτήρες, που μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητά μας ή να μας χαλαρώσουν όταν χρειάζεται. Στη συνέχεια του άρθρου, θα δούμε αναλυτικά τον τρόπο επιλογής και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουμε στο νου μας για την επιλογή του κατάλληλου φωτιστικού.
Σίγουρα η επιλογή ενός φωτιστικού εσωτερικού χώρου σχετίζεται και με τη χρήση που θέλουμε να έχει. Στο σαλόνι μας, για παράδειγμα, ο φωτισμός χρησιμεύει κυρίως για τις ώρες που θέλουμε να χαλαρώσουμε μετά από μια δύσκολη μέρα και να περάσουμε ευχάριστες στιγμές με την οικογένειά ή τους φίλους μας, απολαμβάνοντας ένα υπέροχο δείπνο. Για αυτές τις στιγμές, ο έντονος φωτισμός δεν θα ήταν ιδανικός. Γι’ αυτό, θα πρέπει να επιλέξουμε χαμηλό φως, κατάλληλο για να δημιουργήσουμε μια άνετη ατμόσφαιρα. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε λαμπτήρες που προσφέρουν ζεστό, απαλό φως, από 2700K έως 3000K (Kelvin). Οι λαμπτήρες με θερμό φως προσφέρουν μια αίσθηση χαλάρωσης και οικειότητας.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξουμε στην εγκατάσταση του συστήματος φωτισμού είναι η διαχείριση της έντασης αλλά και των αποχρώσεων. Υπάρχουν λαμπτήρες LED https://desikos.gr/el/lamptires/lamptires-led και RGB, που μας επιτρέπουν να αλλάζουμε την ένταση της φωτεινότητας αλλά και την απόχρωση του χρώματος. Ανάλογα λοιπόν με το τι θέλουμε να κάνουμε, μπορούμε να έχουμε έντονο φωτισμό που θα μας επιτρέπει να κάνουμε διάφορες εργασίες στον χώρο ή πιο θερμό φως για να χαλαρώνουμε και να αισθανόμαστε άνετα στον καθιστικό του σαλονιού. Στην κουζίνα και στον πάγκο εργασίας θα πρέπει να υπάρχει έντονος φωτισμός, ώστε να μας επιτρέπει να εργαζόμαστε άνετα κατά την προετοιμασία του φαγητού. Εδώ μπορούμε να τοποθετήσουμε σε στρατηγικές θέσεις μερικά φώτα, όπως πάνω από τη νησίδα της κουζίνας και μέσα στα ντουλάπια, για να βλέπουμε καλύτερα τα σκεύη μας. Εδώ, οι λαμπτήρες με ψυχρό φως, από 4000K έως 5000K, είναι μια ιδανική επιλογή, καθώς προσφέρουν καθαρό φωτισμό και καλή ορατότητα.
Ακόμα και στα υπνοδωμάτια είναι σημαντικό να έχουμε ρυθμιζόμενο φωτισμό, με έναν ροοστάτη που θα μας επιτρέπει να αλλάζουμε την ένταση ανάλογα με τη διάθεσή μας, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες. Μπορούμε να έχουμε πάνω στο κομοδίνο έναν λαμπτήρα LED ή απλίκες πάνω από το προσκέφαλο του κρεβατιού, με σποτ για να φωτίζουν στα σημεία που θέλουμε, χωρίς να ενοχλούν. Και εδώ, μια ιδανική θερμοκρασία σε λαμπτήρες μπορεί να είναι από 2700K έως 3000K.