Monday, 30 December, 2024

«Έχασα 80.000 ευρώ εν ριπή οφθαλμού»: Με ψεύτικα SMS οι υπάλληλοι-μαϊμού άρπαζαν χρήματα

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται κύκλωμα, με δεκάδες μέλη ανά την Ελλάδα, που συστηματικά τα τελευταία χρόνια

φέρεται ότι έχει διαπράξει πολυάριθμες ηλεκτρονικές απάτες εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών στήνοντας ένα δαιδαλώδες «δίκτυο» μεταφοράς ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Οι Αρχές, μετά από πολύμηνη έρευνα που οδήγησε στη δέσμευση τραπεζικών και περιουσιακών στοιχείων των υπόπτων, βρίσκονται πλέον πολύ κοντά σε συλλήψεις, καθώς η προκαταρκτική έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, βαίνει στο τέλος της. Ανάμεσα στα θύματα που έχουν καταγγείλει μέλη του κυκλώματος είναι και ένας άνδρας που κατοικεί στην Αθήνα, ο οποίος είδε τον τραπεζικό λογαριασμό του σε μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να αδειάζει «εν ριπή οφθαλμού».

Πώς «έκαναν φτερά» 80.000 ευρώ. Μία από τις περιπτώσεις απάτης

Με βάση τα όσα αναφέρει στην καταγγελία του στην αστυνομία, ο ίδιος δέχτηκε τηλεφωνική κλήση από άγνωστο άνδρα που υποδυόταν τον υπάλληλο τράπεζας με την οποία είχε συναλλαγές. Ο επιτήδειος, που έδειχνε να γνωρίζει σχετικές πληροφορίες, με διάφορες προφάσεις κατάφερε να πείσει τον άνδρα να καταχωρίσει τους κωδικούς ασφαλείας του web banking σε έναν υπερσύνδεσμο που του απέστειλε μέσω μηνύματος SMS. Αυτή ήταν η αρχή του κακού.

Όπως ανέφερε το θύμα στην αστυνομία, η συνομιλία με τον υποτιθέμενο υπάλληλο αλλά και τα όσα αληθοφανή, κατά τον ίδιο, ζήτησε δεν τον έβαλαν σε υποψίες, με αποτέλεσμα περίπου 80.000 ευρώ να «κάνουν φτερά» από τον λογαριασμό του. Το ποσό αυτό, όπως φάνηκε από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., μεταφέρθηκε σε έξι διαφορετικούς λογαριασμούς και από εκεί δεκάδες ποσά της τάξης των 3.000 και 4.000 ευρώ διοχετεύθηκαν σε άλλους λογαριασμούς συνολικά 24 ατόμων.

Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων

Όπως ήταν φυσικό, οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεσμεύτηκαν, όπως και τα περιουσιακά στοιχεία των κατόχων, καθώς κρίθηκε από τις Αρχές ότι «αποτελούν μέρος του προϊόντος της εγκληματικής δραστηριότητας και η τοποθέτηση των χρημάτων πίσω από το τραπεζικό απόρρητο έγινε με σκοπό την απόκρυψη της προέλευσής τους και την τελική νομιμοποίησή τους». Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές απάτες με βάση τα στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο είτε αυτές αφορούν σε περιστατικά «smishing», απάτης μέσω μηνυμάτων SMS, είτε σε υποθέσεις «vishing», δηλαδή απάτης μέσω κλήσης στο τηλέφωνο.

«Οι κωδικοί e-banking αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα»

Το γεγονός επιβεβαιώνει από την πλευρά της η δικηγόρος Ανθούλα Ανάσογλου, που χειρίζεται ανάλογες υποθέσεις. Όπως λέει στο iefimerida.gr, «είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος πως οι κωδικοί e-banking αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και είναι αδιαπραγμάτευτη η μη γνωστοποίησή τους. Όταν δέχεται κάποιος ένα τηλεφώνημα ή email από μια υποτιθέμενη Αρχή που ζητάει τέτοιες ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, φρόνιμο είναι να μη βιάζεται να απαντήσει, αλλά να επεξεργάζεται το μήνυμα και να διασταυρώνει την ταυτότητα του αποστολέα. Κανένας υπάλληλος δημόσιας αρχής ή πιστωτικού ιδρύματος δεν θα προβεί σε ερώτηση τηλεφωνική αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα. Πλέον, η πολιτεία διαμέσου των οργάνων της προχωράει με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης εγκληματικότητας».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου