Monday, 1 July, 2024

Αναβλήθηκε η πρώτη δοκιμαστική επανδρωμένη πτήση της Boeing Starliner

Η αντίστροφη μέτρηση της εκτόξευσης του διαστημόπλοιου Starliner της Boeing για την πρώτη της επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση διακόπηκε το Σάββατο, αναβάλλοντας την αποστολή για τουλάχιστον 24 ώρες.

Το πρώτο ταξίδι του CST-200 Starliner που θα μεταφέρει δύο αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) αναμενόταν με μεγάλη προσμονή και καθυστέρησε πολύ, καθώς η Boeing αγωνίζεται να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο από τις προσοδοφόρες επιχειρήσεις της NASA, στις οποίες πλέον κυριαρχεί η SpaceX του Elon Musk. Η πρώτη προσπάθεια της Boeing να στείλει ένα μη επανδρωμένο Starliner στον διαστημικό σταθμό το 2019 απέτυχε λόγω δυσλειτουργιών στο λογισμικό και στη μηχανή. Μια δεύτερη προσπάθεια το 2022 πέτυχε, ανοίγοντας το δρόμο για τις προσπάθειες να ξεκινήσει η πρώτη επανδρωμένη δοκιμαστική αποστολή.

Η αντίστροφη μέτρηση της 6ης Μαΐου διακόπηκε μόλις δύο ώρες πριν από την ώρα εκτόξευσης εξαιτίας μιας ελαττωματικής βαλβίδας πίεσης στο ανώτερο στάδιο Atlas, ενώ ακολούθησαν εβδομάδες περαιτέρω καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από άλλα μηχανικά προβλήματα, στο ίδιο το Starliner, τα οποία έχουν πλέον επιλυθεί. Το διαστημόπλοιο ήταν έτοιμο να εκτοξευθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα, πάνω σε έναν πύραυλο Atlas V που προμήθευσε η United Launch Alliance, μια κοινοπραξία Boeing-Lockheed Martin.
Η αναβολή ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης της NASA.

Οι προβλέψεις για την εκτόξευση το Σάββατο έκαναν λόγο για 90% πιθανότητα ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και η ULA ανέφερε νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι όλα τα συστήματα ήταν έτοιμα για την έγκαιρη εκτόξευση.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου