Sunday, 22 December, 2024

Νίκολα Τέσλα: Ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον!

Επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής, ανθρωπιστής, φιλόσοφος, προφήτης του 21ου αιώνα. Οι ανακαλύψεις του σχετίζονται με το εναλλασσόμενο ρεύμα και τη χρήση του

Θεωρείται ο εφευρέτης των ακτίνων Χ και ο άνθρωπος που οραματίστηκε την ασύρματη μεταφορά ενέργειας σε πολύ μακρινές αποστάσεις.

Ιδεαλιστής, αντικομφορμιστής, προφήτης, φιλόσοφος , ανθρωπιστής. Ένας  Βαλκάνιος στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ που δεν μπόρεσε και δεν ήθελε τελικά ν αφομοιωθεί με το σύστημα που επέβαλε η νέα πολλά υποσχόμενη βιομηχανία της Αμερικής.

Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί κατά καιρούς για το φαινόμενο Τέσλα. Γι αυτό και η έκθεση που φιλοξενείται μέχρι τις 31 Μαρτίου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις , στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να είναι ένα από τα «δυνατά» γεγονότα της χρονιάς!

Στην έκθεση παρουσιάζονται βίντεο που αναφέρονται στη ζωή και τη δράση του Σέρβου εφευρέτη, αλλά και 14 διαδραστικά εκθέματα με τα οποία οι επισκέπτες μυούνται στον κόσμο του Νίκολα Τέσλα.Ντοκουμέντα που δείχνουν την πορεία της σκέψης του, τη διαδικασία εφαρμογής των ιδεών του, την αγωνία του να επιβληθεί στην Αμερική των βιομηχανικών εφαρμογών, των εφευρέσεων και των πατεντών.

Το υλικό που παρουσιάζεται στο Νόησις αποτελούν σπάνια ντοκουμέντα που έχουν επιλεχθεί μέσα από 160.000 ντοκουμέντα για τον Τέσλα, 2000 βιβλία και περιοδικά, 1.000 μοναδικά δικά του σχέδια και 1500 φωτογραφίες…

Ποιος ήταν ο Νίκολα Τέσλα;

Ο Σέρβος φυσικός και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε στο χωριό Σμίλιαν στην επαρχία Λίκα της Κροατίας. Ολοκληρώνοντας το πολυτεχνικό σχολείο του Γκρας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Πράγας. Εργάστηκε ως ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία και μετανάστευσε τις ΗΠΑ το 1884. Λίγο πριν, το καλοκαίρι του 1883 ο Τέσλα κατασκεύασε τον πρώτο επαγωγικό κινητήρα. Μόλις έφτασε στην Αμερική παρουσίασε την ιδέα του στον Βασιλιά του Ηλεκτρισμού, Τόμας Έντισον και απογοητεύεται όταν εκείνος αποκαλεί την εφεύρεσή του  «ανοησία». Του δίνει όμως μια θέση στην εταιρεία του, αναγνωρίζοντας τη μεγαλοφυΐα του νεαρού Σέρβου. Ο Τέσλα, εφευρέτης ήδη του εναλλασσόμενου ρεύματος γίνεται βοηθός του Έντισον.Ο αντισυμβατικός εφευρέτης

Ο Νίκολα Τέσλα βελτιώνει τους κινητήρες του Έντισον   και εκείνος του υπόσχεται αμοιβή, την οποία ποτέ δεν του δίνει. Ο Νίκολα Τέσλα δημιουργεί μια δική του εταιρεία με τη βοήθεια μικροεπενδυτών και εφευρίσκει το ραδιόφωνο, (εφεύρεση που διεκδικούσε ο Μαρκόνι, αλλά τελικά δικαιώνεται ο Τέσλα).

Το 1893 είναι μια χρονιά σταθμός για τον Σέρβο εφευρέτη . Εκτός από το ραδιόφωνο, ο Τέσλα «φωτογραφίζει» για πρώτη φορά στην ιστορία τα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου σώματος , εφευρίσκοντας την ακτινογραφία. Στην έκθεση του, στο Νόησις μπορεί κανείς να δει και μια μινιατούρα του πλοιαρίου, που προσπάθησε να τηλεκατευθύνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ο κόσμος εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το παράξενο αυτό γεγονός και μη μπορώντας να εξηγήσει πως υπήρχε κίνηση χωρίς καλώδια και ρεύμα, πίστεψε πως η κίνηση του πλοίου οφείλονταν σε κάποιο φαινόμενο τηλεπάθειας  παρά σε επιστημονική ανακάλυψη.

«Πόλεμος»  Έντισον-Τέσλα

Η φήμη του Σέρβου εφευρέτη αυξάνεται. Οι ευρεσιτεχνίες του κατοχυρώνονται η μία μετά την άλλη. Ο Τέσλα έχει εμμονή με το εναλλασσόμενο ρεύμα, ο Έντισον πάλι φαίνεται να έχει …εμμονή μαζί του γιατί αισθάνεται ότι τον απειλεί. Αρχίζει να διαδίδει ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα είναι επικίνδυνο και ο Τέσλα γίνεται πειραματόζωο στα πειράματά του για να αποδείξει ότι είναι ακίνδυνο.

Ραδιόφωνο, ακτινογραφίες, το πηνίο Τέσλα, το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον κόσμο…Ο Τέσλα Το 1899 εγκαθίσταται στο Κολοράντο Σπρινγκς, έχοντας στο μυαλό του να στείλει σήματα από την κορυφή του Πάϊκς στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού του 1900! Επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη αρχίζει να κατασκευάζει στο Λονγκ Άιλαντ έναν πύργο για τη μετάδοση σημάτων με ασύρματο τρόπο σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1912 σχεδιάζει το πρώτο αεροπλάνο καθέτου απογείωσης και στην αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου σχεδιάζει τηλεκατευθυνόμενες τορπίλες. Το 1912, ο Τέσλα προτείνεται για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, το οποίο αρνείται γιατί θα έπρεπε να το μοιραστεί με τον Τόμας Έντισον…

Ένας μοναχικός άνθρωπος

Πολλά έχουν γραφτεί για τον Νίκολα Τέσλα. Μυστικά πειράματα και υπερόπλα. Τηλεγεωδυναμική, άγνωστες εφευρέσεις και άλλα πολλά που έδωσαν τροφή για σενάρια στη διάρκεια του πολέμου της Σερβίας.

Ο Τέσλα ήταν ιδεαλιστής. Πίστευε ότι η ενέργεια έπρεπε να είναι ελεύθερη, ότι οι εφευρέσεις πρέπει να συμβαίνουν μόνο για το καλό της ανθρωπότητας. Υπέφερε από ψευδαισθήσεις και εμμονές…Ακολουθούσε το δικό του αυστηρό τελετουργικό όπως κάθε άνθρωπος που έχει συνηθίσει στη μοναχικότητά του.

Μεγάλη του αδυναμία ήταν τα περιστέρια. Όταν το 1937 χτυπήθηκε από διερχόμενο ταξί στους δρόμους του Μανχάτταν έσπασε αρκετά πλευρά, ουσιαστικά δεν ανάρρωσε ποτέ πλήρως και έλαβε μια μικρή σύνταξη από τη Σερβική Κυβέρνηση. Στους μοναχικούς περιπάτους του αλλά και στο δωμάτιό του τον συντρόφευαν  τα περιστέρια , τα οποία τάϊζε ακόμη κι όταν ο ίδιος δεν είχε να φάει…

Μια καμαριέρα τον βρήκε νεκρό το πρωί της 7ης Ιανουαρίου του 1943. Αν και πολλοί τον θεωρούν τον μεγαλύτερο εφευρέτη του 20ού αιώνα, ο Τέσλα πέθανε σε ηλικία 86 ετών, παραγνωρισμένος και καταχρεωμένος. Όταν πέθανε ο Τέσλα, υπάλληλοι του Γραφείου Αλλοδαπής Ιδιοκτησίας, μετά από αίτημα του FBI- όπως γράφτηκε- κατάσχεσαν όλα τα υπάρχοντά του όπου σφραγίστηκαν υπό κυβερνητική εντολή!…

Ο Νίκολα Τέσλα άφησε πίσω του μια παρακαταθήκη. Το μήνυμά του προς την ανθρωπότητα για πλήρη ελευθερία της σκέψης, των ιδεών, της ενέργειας… Για ιδανικά που ξεπερνούν χρήματα, αξιώματα ή επιρροή…

Γι αυτό και η Έκθεση για το Νίκολα Τέσλα που θα εγκαινιαστεί στις 4 Νοεμβρίου στο Νόησις είναι ένα μάθημα ζωής για μικρούς και μεγάλους.

Κειμενολεζάντα κάτω από τη φωτογραφία των εγκαταστάσεων του ΝΌΗΣΙΣ και του Βραβείου

Παγκόσμια διάκριση για το Νόησις από την Αμερικανική Ένωση Τεχνολογικών Κέντρων (ASTC) για την προσφορά του στην αποδοχή των προσφύγων από την τοπική κοινωνία. Το βραβείο παρέλαβαν την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια ο πρόεδρος του Νόησις Μιχάλης Σιγάλας και ο γενικός διευθυντής Θανάσης Κοντονικολάου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου