Thursday, 23 January, 2025

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

που συναντήθηκε με μαθητές και μαθήτριες και συζήτησαν για το πώς να προστατέψουν τη ψηφιακή τους ζωή όπως την πραγματική
Με αφορμή την 6η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργάνωσε μια διαδραστική συνάντηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες Γυμνασίου από τα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα με στόχο να μιλήσουν οι ίδιοι οι έφηβοι και οι έφηβες για τις εμπειρίες τους και για τις συμπεριφορές που παρατηρούν στο διαδίκτυο καθώς και να μάθουν να προστατεύουν τη ψηφιακή τους ζωή όπως την πραγματική.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του ποδηλατοδρομίου στο Ο.Α.Κ.Α, στον «ΟΔΥΣΣΕΑ» το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Τους μαθητές και τις μαθήτριες υποδέχτηκε ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κος Κώστας Γιαννόπουλος ο οποίος δήλωσε: «Σήμερα, παγκοσμίως, είναι η μέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και παντού ακούγονται συμβουλές για την καλή και την κακή χρήση του, ειδικά για τα παιδιά. Μη ξεχνάμε όμως ότι σήμερα τα παιδιά και οι έφηβοι χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο, τόσο ως εργαλείο για το διάβασμά τους όσο και ως μέσο για την κοινωνική τους δικτύωση. Ένα μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι οι ενήλικες είμαστε ψηφιακά αναλφάβητοι για να παρακολουθήσουμε τα παιδιά μας ώστε να τα συμβουλέψουμε και να τα θωρακίσουμε με γνώσεις. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι η προστασία τους από τις απειλές και τους κινδύνους που παραμονεύουν κι όχι η απαγόρευση της χρήσης του διαδικτύου. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να προστατεύουν την ψηφιακή τους ζωή, όπως ακριβώς τα μαθαίνουμε να προστατεύουν και την πραγματική τους ζωή. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν παιδιά που αυτοκτονούν γιατί δεν άντεξαν τον διαδικτυακό εκφοβισμό, παιδιά που καταλήγουν σοβαρά τραυματισμένα από αυτοτραυματισμούς που αποτελούν «μόδα» στο διαδίκτυο ακόμα και παιδιά που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης γιατί εμπιστεύτηκαν κάποιον διαδικτυακό φίλο».
Ψυχολόγος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βασίστηκε σε 2 videos που δημιούργησαν και πρωταγωνίστησαν μαθητές εθελοντές του YouSmile με το σκεπτικό: «Κάποια πράγματα δεν θα τα έκανες ποτέ offline. Προστάτεψε τη ψηφιακή σου ζωή όπως την πραγματική» και πραγματοποίησε μια διαδραστική συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες που επισκέφτηκαν τον «Οδυσσέα».
Οι μαθητές και οι μαθήτριες αποκάλυψαν προσωπικές τους εμπειρίες αλλά και εμπειρίες φίλων τους αναδεικνύοντας σημαντικούς κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια οθόνη, όπως είναι το cyberbullying (διαδικτυακός εκφοβισμός), ο εθισμός στο internet, κ.α. Στη συνέχεια, δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των νέων, ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν εκτενή αναφορά στα πλεονεκτήματα των σύγχρονων τεχνολογιών και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι νέοι να τις αξιοποιήσουν, διατηρώντας παράλληλα τη διαδικτυακή τους ταυτότητα, ασφαλή.
Κλείνοντας την συνάντηση, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την λειτουργία της «Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα παιδιά SOS 1056» η οποία είναι στη διάθεση όλων των παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα, για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, καθημερινά, πανελλαδικά, 24 ώρες το 24ωρο, εντελώς δωρεάν από σταθερό και κινητό τηλέφωνο.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της σχολικής κοινότητας στην Πρόληψη πραγματοποιεί οργανωμένες διαδραστικές, βιωματικές δράσεις που απευθύνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και κηδεμόνες. Οι παρεμβάσεις γίνονται από εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του οργανισμού σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια πανελλαδικά. Η δράση υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από το 2009 και σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους, τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας, τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Μάθετε περισσότερα εδώ .
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνέβαλε μέσα από την εμπειρία και τις δράσεις του στη διαδικασία της θετικής αξιολόγησης της Ελλάδας ως προς τις πολιτικές πρόληψης και καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας.
Δράσεις και υποδομές, όπως:
● η λειτουργία της «Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056»,
● η λειτουργία της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000»,
● η λειτουργία της «Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης για παιδιά 116111» (όλες οι Γραμμές είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας),
● οι παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούνται στα σχολεία και ανά την Ελλάδα μέσα από το Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»
● και το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο YOUSMILE αναγνωρίστηκαν από τους αξιολογητές του Συμβουλίου της ΕΕ ως καλές πρακτικές και εργαλεία. Δείτε το κείμενο της τελικής έκθεσης του Συμβουλίου της ΕΕ για την Ελλάδα εδώ.
Τα videos που δημιούργησαν και πρωταγωνίστησαν μαθητές εθελοντές του YouSmile θα τα βρείτε:
● Facebook
A good internet user https://www.facebook.com/hamogelo.org/videos/1754310384621680/
Posting a photo online https://www.facebook.com/hamogelo.org/videos/1208317375970413/
● Youtube
A good internet user https://youtu.be/khQI-bl3qTI
Posting a photo https://youtu.be/XVwztMUq35c

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου