Monday, 27 January, 2025

Παιδιά και οθόνες

Πρέπει τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τα διάφορα ψηφιακά μέσα όπως την τηλεόραση και τον υπολογιστή;

Η τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει τη μάθηση διασκεδαστική για τα παιδιά, αλλά έρχονται με μειονεκτήματα όταν υπάρχει κατάχρηση. Είναι λοιπόν οι οθόνες για τα παιδιά είναι καλές ή κακές; Πόση τηλεόραση πρέπει να παρακολουθούν τα παιδιά κάθε μέρα; Τι είδους τηλεοπτικές εκπομπές επιτρέπεται να παρακολουθούν;

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από αυτά που βλέπουν και ακούν, ειδικά από τα ψηφιακά μέσα. Τα ψηφιακά μέσα μπορούν να περιλαμβάνουν την τηλεόραση, τον υπολογιστή και έξυπνες συσκευές όπως το κινητό ή το τάμπλετ. Ορισμένα προγράμματα μπορεί να είναι εκπαιδευτικά. Αλλά πολλά παιδιά παρακολουθούν για πολλές ώρες τα διάφορα αυτά ψηφιακά μέσα με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε ακατάλληλες ή βίαιες συμπεριφορές που δεν θέλετε να μιμηθούν ή που μπορεί να τους προκαλέσουν φόβο. Οι διάφορες οθόνες ενδέχεται επίσης να δείχνουν και να προωθούν στα παιδιά κακές διατροφικές συνήθειες μέσω διαφημίσεων για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Πολύς χρόνος μπροστά στην οθόνη μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος του χρόνου που αφιερώνεται από τα παιδιά μας για την ανάγνωση, τη μελέτη, τις διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες, το παιχνίδι και την άθληση. Τα ψηφιακά μέσα μπορούν επίσης να δείχνουν χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, κάπνισμα και σεξουαλική συμπεριφορά. Το παιδί σας μπορεί να δει αυτά τα πράγματα πριν να είναι συναισθηματικά έτοιμο να κατανοήσει αυτά τα ζητήματα και να πάρει σωστές αποφάσεις. Παρόλα αυτά δε χρειάζεται να ανησυχείτε, αφού ως γονέας, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων που θα έχουν τα διάφορα ψηφιακά μέσα, όπως η τηλεόραση και ο υπολογιστής, στα παιδιά σας. Μπορείτε σύμφωνα με το τηλεοπτικό πρόγραμμα να οργανώσετε και να οριοθετήσετε τα διαστήματα κατά τα οποία τα παιδιά σας θα κάνουν χρήση της τηλεόρασης και του υπολογιστή καθώς και να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου να αποκτήσουν καλές συνήθειες:

-Επιλέξτε προγράμματα για να παρακολουθήσει το παιδί σας. Να σχεδιάζετε πάντα τι θα παρακολουθεί το παιδί σας. Μην ανοίγετε τυχαία για παράδειγμα την τηλεόραση για να δείτε τι έχει. Δώστε επιλογές μεταξύ 2 προγραμμάτων που πιστεύετε ότι είναι κατάλληλα για το παιδί σας.

-Περιορίστε το χρόνο οθόνης σε 1 ώρα την ημέρα για παιδιά άνω των 2 ετών. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στα παιδιά κάτω των 2 ετών να μην παρακολουθούν καθόλου ψηφιακά μέσα.

-Ορίστε κανόνες τηλεοπτικής ώρας για τις σχολικές ημέρες: Διαλέξτε συγκεκριμένη ώρα τηλεόρασης για τα παιδιά για τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα και ακολουθήστε τα. Αυτό θα τους εμποδίσει να παρακολουθήσουν πάρα πολύ τηλεόραση κάθε δεδομένη ημέρα.

-Επιλέξτε τις σωστές τηλεοπτικές εκπομπές. Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε ποιες εκπομπές είναι κατάλληλες για παιδιά. Θα πρέπει να κάνετε κάποια έρευνα για να κατανοήσετε το περιεχόμενο και το μήνυμα που στέλνει η εκπομπή στο κοινό. Μην επιλέγετε μια εκπομπή μόνο και μόνο επειδή είναι για παιδιά. Λάβετε υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες πριν αποφασίσετε τι να προσέξετε για τα παιδιά. Το περιεχόμενο της εκπομπής πρέπει να είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας.

Επιλέξτε εκπομπές με μικρή διάρκεια. Όσο περισσότερο παρακολουθούν, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να εθιστούν.

-Ελέγξτε τον τόνο και το ρυθμό της παράστασης, καθώς δεν θα θέλατε τα παιδιά σας να παρακολουθήσουν μια ενεργητική παράσταση πριν πάτε για ύπνο.

-Μην τους αφήνετε να παρακολουθούν διαφημίσεις. Τα παιδιά είναι αφελή και οι διαφημίσεις μπορούν να τα χειραγωγήσουν, καθώς ο πρωταρχικός τους στόχος είναι να πουλήσουν προϊόντα πείθοντας το εντυπωσιακό κοινό τους. Προτιμήστε εκπαιδευτικές εκπομπές που προβάλλονται από κάποια κανάλια και είναι κατάλληλες για παιδιά όπως τα 1000 χρώματα του Χρήστου της ΕΡΤ.

-Παρακολουθήστε προγράμματα με το παιδί σας. Μιλήστε για το τι συνέβη στην εκπομπή. Μιλήστε για το τι ήταν καλό ή κακό για το πρόγραμμα. Μιλήστε για τη διαφορά μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας.

-Απενεργοποιήστε την τηλεόραση ή όποια άλλη οθόνη παρακολουθείτε εάν το πρόγραμμα έχει περιεχόμενο που πιστεύετε ότι δεν πρέπει να βλέπει το παιδί σας.

-Μην θεωρείτε δεδομένο ότι όλα τα κινούμενα σχέδια είναι αποδεκτά και κατάλληλα για παιδιά. Πολλά κινούμενα σχέδια περιέχουν βία και ακατάλληλο λεξιλόγιο.

-Πολλά προγράμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως σαπουνόπερες και οι διάλογοι σε αυτές δεν είναι κατάλληλα για παιδιά.

-Δώστε εσείς το καλό παράδειγμα για το παιδί σας χωρίς να παρακολουθείτε μόνοι σας τηλεόραση ή να χαζεύετε στο κινητό ή τον υπολογιστή χωρίς μέτρο. Περιορίστε το δικό σας χρόνο οθόνης. Συμμετέχετε σε άλλες δραστηριότητες, διαβάστε ένα βιβλίο και θα δείτε ότι και το παιδί σας σύντομα θα σας μιμηθεί. Διαβάστε κάτι μαζί με το παιδί σας.

-Ενθαρρύνετε παιδί σας να βγει έξω, να παίξει και να αθληθεί. Προγραμματίστε άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες για το παιδί σας, έτσι ώστε να έχει πιο ευχάριστες επιλογές για το απόγευμα και το σαββατοκύριακό του από το να καθίσει μπροστά σε μια οθόνη. Μπορείτε να βρείτε πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά στο Kinder Aktivitäten in Zürich.

-Ανταμείψτε την καλή του συμπεριφορά περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το χρόνο οθόνης! Πώς θα το πετύχετε αυτό; Κάντε μια βόλτα στο πάρκο ή την παιδική χαρά ή επισκεφτείτε έναν συγγενή ή έναν φίλο.

-Τηλεόραση στο παρασκήνιο: Είναι συνηθισμένο να αφήνετε την τηλεόραση ενεργοποιημένη στο παρασκήνιο όταν είστε απασχολημένοι στην κουζίνα, κάνετε πλυντήριο ή εργάζεστε από το σπίτι. Αυτό θα τραβήξει την προσοχή του παιδιού μόνο σε αυτό. Μην ενεργοποιείτε την τηλεόραση εκτός εάν θέλετε να παρακολουθήσετε κάτι.

-Αφαιρέστε την τηλεόραση από την κρεβατοκάμαρα: Η τηλεόραση στα υπνοδωμάτια είναι κακή ιδέα, ειδικά για τα παιδιά, καθώς η παρατεταμένη έκθεση σε οθόνες μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειες ύπνου τους.

-Η τηλεόραση δεν είναι μπέιμπι σίτερ: Είναι κοινό για τους γονείς να χρησιμοποιούν την τηλεόραση ως μπέιμπι σίτερ όταν θέλουν να κάνουν κάτι χωρίς να ενοχλούνται από τα παιδιά τους. Όταν είστε απασχολημένοι, ενδέχεται να μην μπορείτε να παρακολουθείτε τι παρακολουθούν τα παιδιά και αυτό μπορεί να τα εκθέσει σε ακατάλληλο περιεχόμενο.

-Μην επιτρέπετε το χρόνο προβολής κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Η τηλεόραση αλλά και τα κινητά τηλέφωνα είναι καλό να απέχουν από το οικογενειακό τραπέζι. Μπορείτε συζητήσετε με τα παιδιά σας για την ημέρα τους. Ρωτήστε τα τι τους ενθουσίασε περισσότερο από όσα έμαθαν στο σχολείο ή αν υπήρξε κάτι που τα δυσκόλεψε.

Ας το αποδεχτούμε! Η τηλεόραση και ο υπολογιστής αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ακόμα και αν δεν είχαμε στο σπίτι μας καθόλου οθόνες, τα παιδιά μας και πάλι δε θα ήταν ασφαλή αφού θα έβρισκαν πρόσβαση σε αυτές στο σχολείο, στο σπίτι ενός φίλου ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε την επιρροή της τηλεόρασης στα παιδιά μας.  Ως γονέας, μπορείτε να αποφασίσετε πόση τηλεόραση βλέπει το παιδί σας. Εάν τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα για να καταλάβουν, τότε εξηγήστε τους γιατί περιορίζετε το χρόνο της οθόνης και πώς μπορεί να τα επηρεάσει. Αυτό μπορεί να μειώσει την αντίσταση.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου