Wednesday, 22 January, 2025

Πείραμα, χωρίς κινητό για 21 ημέρες: Τι συμβαίνει όταν μαθητές δεν έχουν social media

Πώς θα αντιδρούσε το παιδί σας αν έμενε για 21 ημέρες χωρίς κινητό και

μακριά από τα social media;

Σε αυτό το ερώτημα επιχείρησε να απαντήσει το ντοκιμαντέρ του Channel 4, «Swiped: The School That Banned Smartphones» που αποφάσισε να διεξάγει πείραμα με πρωταγωνιστές μαθητές του σχολείου Στάνγουέι. «Αυτή είναι η ζωή μου -Δεν θα έχω τίποτα να κάνω»
Τα παιδιά, περίπου 12 ετών, κλήθηκαν να παραδώσουν τα smartphones τους για 21 ημέρες, τοποθετώντας τα μέσα σε ένα κουτί. «Μόλις έβαλα τη ζωή μου εκεί μέσα. Έχει χαθεί εντελώς», δήλωσε ο Χάρι, 11 ετών. Ένα κορίτσι είπε: «Αυτή είναι η ζωή μου. Δεν θα έχω τίποτα να κάνω». Κάποια παιδιά λάμβαναν 2.000 μηνύματα στο WhatsApp την ημέρα, σύμφωνα με τους The Times.

«Οι έφηβοι με προβληματική χρήση smartphone έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άγχος και 50% περισσότερες πιθανότητες να παλέψουν με κατάθλιψη», δήλωσε ο δρ. Ράνγκαν Τσάτερτζι στους Έμμα και Ματ Γουίλις που εμπνεύστηκαν το ντοκιμαντέρ. Το ζευγάρι έχει τρία παιδιά από 8 έως 15 ετών και θέλησαν να ανακαλύψουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των smartphones στα παιδιά. Ο Ματ παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος σκρολάρει συνέχεια και πολλές φορές κάθεται μαζί με τα παιδιά του, όλοι κολλημένοι στις οθόνες τους. «Υπάρχουν στιγμές που σίγουρα νιώθω ότι έχω χάσει τα παιδιά μου», παραδέχθηκε η Έμμα.

Οι παρουσιαστές του ντοκιμαντέρ έμειναν εμβρόντητοι όταν μια μητέρα περιέγραψε πώς ο 11χρονος γιος της κρεμάστηκε αφού είδε ένα βίντεο στο YouTube και άρχισε να έχει αυτοκτονικές τάσεις.

Η Ρέιτσελ Μπρέινιφ, αναπληρώτρια διευθύντρια στο σχολείο Στέινγουει, δήλωσε: «Όλοι στο Στένγουει είναι εξαιρετικά περήφανοι για όλους τους μαθητές, το προσωπικό και τις οικογένειες που συμμετείχαν στα γυρίσματα του Swiped: The School that Banned Smartphones .

«Η σκληρή δουλειά, η επιμονή και η αφοσίωσή τους στο πείραμα λάμπει και ο αντίκτυπος που είχε στη ζωή τους είναι ξεκάθαρος», πρόσθεσε. Βίντεο από το ντοκιμαντέρ δημοσίευσε στο Instagram του ο εκπαιδευτικός Μάριος Μάζαρης, ο οποίος βάζοντας ελληνικούς υπότιτλος μοιράστηκε στιγμιότυπα με τις σκέψεις παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ δείχνει ότι τα παιδιά που συμμετείχαν στο πείραμα, σύμφωνα με τους The Time, κοιμόντουσαν καλύτερα και μπορούσαν να συγκεντρωθούν περισσότερο στο σχολείο, χωρίς να ανησυχούν ότι έχασαν κάποιο μήνυμα. «Είμαι πιο δραστήρια από ό,τι συνήθως, παίζω πολλά επιτραπέζια, βγαίνω έξω, περνάω ωραία», ακούγεται να λέει μια μαθήτρια.

«Όταν γυρίζω σπίτι, περνάω περισσότερο χρόνο με τους γονείς μου και μου φαίνεται περίεργο ακόμα και το να κοιτάξω το κινητό πλέον», αναφέρει ένας μαθητής.

Το ντοκιμαντέρ έρχεται την ώρα που όλο και πιο πολλές κυβερνήσεις του κόσμου επιχειρούν να βάλουν «φρένο» στην υπερβολική χρήση των social media από παιδιά. Στην Αυστραλία το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο για την απαγόρευση στα άτομα κάτω τον 16 ετών να έχουν λογαριασμό σε ορισμένες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές, απαγορεύεται η χρήση κινητών στα σχολεία. Το μέτρο έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και με κάποια παραλλαγή στη Γαλλία και τη Φινλανδία.

KidsWallet και καμπάνιες ενημέρωσης ετοιμάζει η κυβέρνηση
Το ζήτημα της χρήσης των social media από παιδιά απασχολεί την κυβέρνηση η οποία σχεδιάζει πρωτοβουλίες προκειμένου να περιορίσει την πρόσβαση σε δημοφιλή πλατφόρμες και να επιβάλει όρια ηλικίας.

Αύριο αναμένεται να υπάρξει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου θα συμμετάσχουν η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, που προ ημερών, είχε μιλήσει στην ΕΡΤ για το KidsWallet, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να να ελέγχουν την πρόσβαση των ανήλικων παιδιών τους στα social media.

«Όπως ακριβώς σήμερα έχουμε το wallet μας και έχουμε τις ταυτότητες μας θα γίνει κάλλιστα με ένα παιδικό πορτοφόλι, δηλαδή η ηλικία να ελέγχεται και να ταυτοποιείται στο παιδικό μας πορτοφόλι. Το βάζει ο γονέας μαζί με πολλές ρυθμίσεις γονικού ελέγχου του», ανέφερε.

«Άρα μπορούμε πολύ εύκολα να ελέγξουμε με πολύ απλή διαδικασία, να μην χρειάζεται να κάνουμε ρυθμίσεις, το τι βλέπει και τι δεν βλέπει. Και αν αύριο μεθαύριο συνεννοηθούμε, που πρέπει να το κάνουμε με τους παρόχους κεντρικά, αν αυτό το πορτοφόλι δεν υπάρχει σε κάποιο κινητό να μην ανοίγει. Δηλαδή ο γονικός έλεγχος και ο ηλικιακός έλεγχος να γίνεται πλέον από το πορτοφόλι» πρόσθεσε.

Εκτός από το KidsWallet, η κυβέρνηση, κατά πληροφορίες, ετοιμάζει καμπάνιες με influencers οι οποίοι θα αναδεικνύουν το ζήτημα και τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική χρήση των social media.

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φέρει πολλάκις επί τάπητος την προβληματική χρήση των κοινωνικών δικτύων από παιδιά.

«Επικροτώ πρωτοβουλίες όπως αυτή που ανακοίνωσε η Αυστραλία για τη θέσπιση ηλικιακού κριτηρίου στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δείξουν ότι θα αναλάβουν απτές και μετρήσιμες δράσεις για να προτεραιοποιήσουν την ασφάλεια έναντι των κερδών. Εάν δεν το κάνουν, ρεαλιστικές λύσεις όπως η απαγόρευση των συσκευών στα σχολεία μας -απαγόρευση που η Ελλάδα εφάρμοσε από φέτος- θα συμπληρωθούν από σκληρότερες ρυθμιστικές απαντήσεις», είχε πει τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ… τα περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα πάντως, είναι “φουλ” εξαρτημένα, και αν ο γονιός έκανε αυτήν τη στιγμή κίνηση να πάρει το κινητό από το παιδί του… θα το έβλεπε να ουρλιάζει εξαγριωμένο, όσο δεν φαντάζεται! Δοκιμάστε το… κι αν το παιδί σας έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, προσοχή! Έχει εθιστεί, όσο κι αν έπαιρνε ναρκωτικά… χρειάζεται αποστασιοποίηση και συμβουλή ειδικού.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου