Οι νικητές του πολύτιμου βραβείου, Γούτφλιντ Ντίφι (αριστερά) και Μάρτιν Χέλμαν.
Ο Γουίτφιλντ Ντίφι και ο Μάρτιν Χέλμαν θα μείνουν στην ιστορία της πληροφορικής ως οι βραβευμένοι μηχανικοί που επινόησαν την ασύμμετρη κρυπτογράφηση, ή κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού, της πλέον διαδεδομένης μεθόδου ασφαλούς ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Η διεθνής Ένωση ACM τους απένειμε το επονομαζόμενο και «Νόμπελ Πληροφορικής» για το 2015.
Οι, ευρέως διαδεδομένοι, μέθοδοι ασύμμετρης κρυπτογραφίας (ή κρυπτογραφίας δημόσιου κλειδιού) χρησιμοποιούν δύο κλειδιά για την κωδικοποίηση και την αποκωδικοποίηση των δεδομένων. Κάθε χρήστης ενός τέτοιου συστήματος διαθέτει τουλάχιστον ένα ζεύγος κλειδιών: το ένα ονομάζεται δημόσιο και το άλλο ιδιωτικό ή μυστικό. Η γνώση του δημόσιου επιτρέπει την κρυπτογράφηση ενός μηνύματος αλλά όχι και την μετέπειτα αποκρυπτογράφησή του. Για αυτήν απαιτείται το αντίστοιχο μυστικό κλειδί του παραλήπτη του μηνύματος.
Ο Γουίτφιλντ Ντίφι υπήρξε επικεφαλής ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων στην Sun Microsystems και ο Μάρτιν Χέλμαν, ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
Οι ασφαλείς δρόμοι επικοινωνίας που ανοίγουν μεταξύ των χρηστών υπηρεσιών e-banking και ηλεκτρονικού εμπορίου, με διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις υπηρεσίες από το cloud σχεδιάστηκαν με βάση την ιδέα των Ντίφι και Χέλμαν πριν από περίπου 40 χρόνια.
Στην μελέτη τους το 1976 με τίτλο Νέοι Ορίζονται στην Κρυπτογραφία, αναφέρονται και στην κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού και εισάγουν την ιδέα της ψηφιακής υπογραφής, βάζοντας τα θεμέλια των πλέον συχνά χρησιμοποιούμενων πρωτοκόλλων ασφάλειας στο Ίντερνετ σήμερα, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ένωση ACM. To πρωτόκολλο Diffie-Hellman προστατεύει καθημερινά την ιντερνετική επικοινωνία και οικονομικές συναλλαγές ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνεται.
Το βραβείο ACM Turing ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, με την οικονομική στήριξη της Google Inc., φέρει το όνομα του βρετανού μαθηματικού Άλαν Τούριγκ, ο οποίος μεταξύ άλλων έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έσπασε τον κώδικα των ναζί.
Όλοι οι χρήστες του Παγκόσμιου Ιστού σήμερα χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού: ένα τυπικό URL με ασφάλεια, φέρει το χαρακτηριστικό s στο τέλος του προθέματος “https,” όπου το s αναφέρεται στην αξιοποίηση του πρωτοκόλλου Secure Transport Layer, για την κρυπτογράφηση της επικοινωνίας. Ο ασφαλής δίαυλος ορίζεται με έναν συνδυασμό της κρυπτογράφησης δημόσιου κλειδιού για την μετάδοση του κλειδιού και στη συνέχεια, αναλαμβάνει η λεγόμενη συμμετρική κρυπτογράφηση για την υπόλοιπη επικοινωνία.
Η εκδήλωση απονομής του βραβείου θα γίνει στις 11 Ιουνίου στο Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια.
Το θέμα του απορρήτου έχει επανέλθει πρόσφατα στη δημόσια συζήτηση, με αφορμή δικαστικό αίτημα στις ΗΠΑ που επιβάλλει στην Apple να συνδράμει την έρευνα για τρομοκρατική επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο αναπτύσσοντας, μετά από αίτημα του FBI, μια κερκόπορτα στο iPhone ενός από τους δράστες της. Η Apple αντιτίθεται και εμφανίζεται διατεθειμένη να φτάσει έως το Ανώτατο Δικαστήριο για να μην το πράξει, αντιτείνοντας πως κάτι τέτοιο θα σημάνει την αρχή του τέλους του ιδιωτικού απορρήτου στις ΗΠΑ.
Ο Γουίτ Ντίφι και ο Μάρτιν Χέλμαν έχουν εκφράσει ανάλογη άποψη στο πρόσφατο συνέδριο RSA: Ο Ντίφι είπε χαρακτηριστικά ότι στα τυρρανικά καθεστώτα απαγορεύεται στους ανθρώπους να ελέγχουν τις πράξεις τους -στον σύγχρονο κόσμο, αυτός που ελέγχει τις μηχανές, ελέγχει τον κόσμο, δήλωσε αναφερόμενος στο «ανησυχητικό» αίτημα του FBI. O έτερος κρυπτογράφος, Μάρτιν Χέλμαν δήλωσε ότι συνυπογράφει επιστολή προς επίρρωση των όσων υποστηρίζει η Apple.
tech.in.gr
Σε Ντίφι και Χέλμαν το Βραβείο Τούρινγκ 2015 για την ασύμμετρη κρυπτογράφηση