Wednesday, 25 December, 2024

1.284 νέους εξωπλανήτες βρήκε το Κέπλερ

Η ελπίδα να ανακαλυφθεί πλανήτης που να μοιάζει με τη Γη είναι περισσότερο απτή από ποτέ μετά την ανακάλυψη 1.284 νέων εξωπλανητών από το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ», εννέα από τους οποίους εντοπίστηκαν στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη κάποιου άστρου, κάτι που σημαίνει πως η θερμοκρασία της επιφάνειας επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή.

Επίσης, οι 550 πιστεύεται πως είναι συμπαγείς και βραχώδεις σαν τη Γη, ενώ ανακαλύφθηκαν περίπου 100 εξωπλανήτες στο μέγεθος της Γης.

Οπως αναφέρθηκε χθες στη διάσκεψη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα της NASA, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό πλανητών που έχει ανακαλυφθεί μαζικά, ενώ ο αριθμός των εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφθεί από το Κέπλερ έχει ανέβει μέχρι στιγμής στους 2.325. Ο συνολικός αριθμός των εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφθεί και από άλλα τηλεσκόπια είναι 3.200.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι πλανήτες που υπάρχουν στον δικό μας γαλαξία και έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τη Γη και άρα είναι πιθανώς κατοικήσιμοι πλανήτες ανέρχονται σε 40 δισεκατομμύρια, με τις στατιστικές πιθανότητες για ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής σε αυτούς τους πλανήτες να αυξάνονται.

Η ελπίδα

assets_LARGE_t_420_54674512_type13145
Το τηλεσκόπιο Κέπλερ, το οποίο φωτογράφησε μέχρι στιγμής 150.000 από τα 300 δισεκατομμύρια άστρα που βρίσκονται στον γαλαξία μας, προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες

«Αυτή η ανακοίνωση διπλασιάζει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων εξωπλανητών από το Κέπλερ» δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η Ελεν Στόφαν, επικεφαλής των επιστημόνων της NASA από τα κεντρικά της γραφεία στην Ουάσιγκτον. «Αυτό μας δίνει την ελπίδα ότι κάπου εκεί έξω, γύρω από έναν πλανήτη πολύ παρόμοιο με τον δικό μας, θα μπορέσουμε σταδιακά να ανακαλύψουμε μια άλλη Γη». Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015 στον κατάλογο του Κέπλερ με τους υποψήφιους πλανήτες δίνει ποσοστό μεγαλύτερο από 99% -το μικρότερο που απαιτείται για να αποδοθεί ο όρος πλανήτης- σε 1.284… υποψηφίους. Οι 1.287 είναι περισσότερο πιθανό να μην είναι πλανήτες αλλά αστέρες που μιμούνται τους πλανήτες, απαιτείται ωστόσο περισσότερη έρευνα, ενώ οι υπόλοιποι 707 είναι πιθανό να συνιστούν κάποιο άλλο αστρονομικό φαινόμενο.

«Πριν εκτοξευθεί το τηλεσκόπιο Κέπλερ, δεν ξέραμε αν οι εξωπλανήτες είναι σπάνιοι ή συνηθισμένοι στον γαλαξία. Χάρη στο Κέπλερ και την ερευνητική κοινότητα, γνωρίζουμε πλέον ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι πλανήτες απ’ ό,τι αστέρια» επισήμανε ο Πολ Χερτς, διευθυντής του Τμήματος Αστροφυσικής της NASA. «Αυτή η γνώση θα μας καθοδηγήσει στον σχεδιασμό των επόμενων αποστολών για να ανακαλύψουμε αν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν» τόνισε ο Χερτς.

Το τηλεσκόπιο Κέπλερ, το οποίο φωτογράφησε μέχρι στιγμής 150.000 από τα 300 δισεκατομμύρια άστρα που βρίσκονται στον γαλαξία μας, προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες, οι οποίες επέτρεψαν στους επιστήμονες να προβούν σε εκτιμήσεις. Υπολόγισαν ότι πλανήτες όπως η Γη πρέπει να περιστρέφονται γύρω από το 22% των άστρων στον γαλαξία μας που ομοιάζουν με τον δικό μας Ηλιο.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 500 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο ορατό και αόρατο σύμπαν.

assets_LARGE_t_420_54674511_type13145
Τεχνικοί της NASA πανηγυρίζουν, αφού κατάφεραν να σώσουν την αποστολή του Κέπλερ

Τέλος, στη διάσκεψη έγινε αναφορά και στο υπερσύγχρονο, νέας γενιάς διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Telescope, που θα είναι το ισχυρότερο τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ και αναμένεται να εκτοξευθεί το 2018 και να τεθεί σε τροχιά σε απόσταση 1,5 εκατ. χλμ. από τη Γη. Θα ταξιδέψει έξι μήνες προκειμένου να φθάσει σε αυτή την απόσταση. Σημειώνεται ότι η απόσταση της Γης από τον Ηλιο είναι σχεδόν 150 εκατ. χλμ.

Πληροφορίες
Θα προσφέρει φωτογραφικό υλικό απευθείας στη βάση από τους πλανήτες που θα παρατηρεί. Λόγω της καλύτερης ανάλυσής του, θα επιτρέπει στους επιστήμονες να έχουν καλύτερη εικόνα και ανάλυση για να μπορούν να παρατηρούν το φως και την ατμόσφαιρα.

Η κύρια αποστολή του θα είναι να ψάξει το φως από τα πρώτα αστέρια και τους γαλαξίες που σχηματίστηκαν στο σύμπαν μετά τη Μεγάλη Εκρηξη, να μελετήσει τον σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών, να κατανοήσει τον σχηματισμό των άστρων και των πλανητικών συστημάτων και να μελετήσει πλανητικά συστήματα καθώς και να ψάξει για πιθανά «βιοσημάδια» στους εξωπλανήτες, θα αναζητήσει δηλαδή εξωγήινη ζωή.

Η αποστολή
Η περιπέτεια του τηλεσκοπίου

Οι αστρονόμοι δεν είχαν ιδέα για το πόσο συνήθης είναι η ύπαρξη πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος, όταν το διαστημικό σκάφος-τηλεσκόπιο Kepler εκτοξεύθηκε τον Μάρτιο του 2009 σε αναζήτηση μακρινών κατοικήσιμων κόσμων. Πλέον πιστεύουν ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας πλανήτης σε τροχιά γύρω από κάθε αστέρι στο Διάστημα χάρη στις ανακαλύψεις του τηλεσκοπίου της NASA, το οποίο ωστόσο έχει αντιμετωπίσει πολλά τεχνικά προβλήματα στην πορεία του.

Το διαστημικό σκάφος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Γερμανό αστρονόμο και μαθηματικό του 17ου αιώνα Γιοχάνες Κέπλερ, έχει εντοπίσει 5.000 υποψήφιους εξωπλανήτες μέχρι σήμερα, από τους οποίους οι 1.000 έχουν επιβεβαιωθεί. Η μέθοδος με την οποία τους εντοπίζει είναι ανιχνεύοντας την απειροελάχιστη μείωση της φωτεινότητας ενός άστρου όταν τύχει να περάσει από μπροστά του κάποιος πλανήτης.

Το τρικ
Στα μέσα του 2013 η αποστολή παρά λίγο να τερματιστεί όταν το Kepler έχασε δύο από τους τέσσερις σφονδύλους αντίδρασης, που τον βοηθούν να διατηρεί την πορεία του. Τελικά οι μηχανικοί της NASA κατάφεραν να σώσουν την αποστολή με ένα έξυπνο τρικ: για να το κρατήσουν σε σταθερή θέση αξιοποίησαν την πίεση του ηλιακού φωτός, η οποία φρόντισαν να ασκείται ομοιόμορφα στους ηλιακούς συλλέκτες του διαστημικού σκάφους. Ετσι το Kepler κατάφερε το 2014 να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και ξεκίνησε τη δεύτερη αποστολή του, με όνομα Κ2, στο πλαίσιο της οποίας εξερευνά διαφορετική περιοχή του ουρανού.

Η αποστολή Κ2 έχει εντοπίσει εκατοντάδες εξωπλανήτες, καμιά δεκαριά από τους οποίους είναι πλανήτες που έχουν περίπου το μέγεθος της Γης και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αστέρια που είναι πιο φωτεινά και βρίσκονται πλησιέστερα σε σύγκριση με άλλους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί, χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τους καταστήσουν κατοικήσιμους.

Σύντομα θα αρχίσει να παρακολουθεί και τρεις εξωπλανήτες που ανακάλυψε το τηλεσκόπιο Trappist και που έχουν παρόμοιο μέγεθος και θερμοκρασία με τη Γη και την Αφροδίτη. Παράλληλα η αποστολή μελετά νεαρά άστρα, υπερκαινοφανείς αστέρες και άλλα συμπαντικά φαινόμενα.

ethnos.gr
1.284 νέους εξωπλανήτες βρήκε το Κέπλερ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου