Wednesday, 25 December, 2024

Χοιρινό κότσι, με γλάσο από μπίρα και μέλι

Τραγανό έξω, ζουμερό μέσα, με πλούσια γεύση το χοιρινό αυτό κότσι

σε συνταγή του executive chef Γιάννη Μπρατσολιά αξίζει να το δοκιμάσετε αν ήδη πήρατε κότσι ή αν πάρετε για επόμενο τραπέζι, που άλλωστε είναι και οικονομικό και γίνεται… λουκούμι! 

Υλικά Συνταγής
Κότσι χοιρινό με την πέτσα του, περίπου 2 κιλά ή δύο αν είναι πιο μικρό
χοντρό αλάτι, πιπέρι
1 μπουκάλι μπίρα ή μαύρη μπίρα
1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
2 σκελίδες σκόρδο, μέλι όσο χρειαστεί
1 κουταλιά της σούπας δεντρολίβανο, ρίγανη, λίγο θυμάρι (ή μείγμα μπαχαρικών για χοιρινό, ότι σας αρέσει από γεύση στα μπαχαρικά) & πατάτες με ένα λεμόνι
Εκτέλεση
Σε μικρό ταψί ή γάστρα ρίχνετε ένα μέρος από την μπίρα και πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.
Τοποθετείτε μέσα το κότσι, χαράσσετε την πέτσα και το τρίβετε με αλάτι. Βάζετε τριγύρω το σκόρδο και κρεμμύδι. Βάζετε και τις πατάτες με ένα στυμμένο λεμόνι. Ψήνετε το κότσι για 2 ώρες (αλλιώς βάζετε πρώτα στη χύτρα για 30 λεπτά να μαλακώσει λίγο, ώστε να μην καίτε τον φούρνο τόσες ώρες)… 
Ετοιμάζετε το γλάσο
Αναμειγνύετε την υπόλοιπη μπίρα με όσο μέλι χρειαστείτε για να φτιάξετε ένα ημίρρευστο μείγμα που να στέκεται στο κουτάλι. Στις 2 με 2 ½ περίπου ώρες, μόλις δείτε πως η πέτσα έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα, βγάζετε το κότσι από τον φούρνο και το αλείφετε με το γλάσο μπίρας-μελιού που ετοιμάσατε.
Ολοκληρώνετε το ψήσιμο
Ξαναβάζετε το κότσι άμεσα στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30′, μέχρι να δείτε την πέτσα ρόδινη, τραγανή και φουσκαλίτσες να σχηματίζονται στην επιφάνειά της. Καλή επιτυχία! Και καλές γιορτές. 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.