Friday, 22 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Με πλαστικό χρήμα οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε 23 νησιά

Με πλαστικό χρήμα οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε 23 νησιά

Την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, επιβολή τέλους διαμονής σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 3 αστέρων και υποχρεωτική χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά με πάνω από 3.000 κατοίκους, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης που θα συζητηθεί σήμερα στο Brussels Group.

Στα φορολογικά μέτρα εντάσσονται και προτάσεις που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Μετά την έγκριση από το Brussels Group θα προετοιμαστεί το σχέδιο νόμου και άμεσα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα που προβλέπουν αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, την υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, μέσω τραπεζών ή με κάρτες, τη θέσπιση λοταρίας αποδείξεων και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων και τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων.
Ειδικότερα:

1. Κάρτες. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει πιλοτικά το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος σε 23 νησιά. Στόχος είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Ολες οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.000 κατοίκων θα γίνονται με κάρτες, πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες. Με το μέτρο αυτό συμφωνούν οι πιστωτές της χώρας δεδομένου ότι στοχεύει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Με βάση τα ανωτέρω, σε πρώτη φάση μέσω καρτών θα γίνονται οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος, Σύρος, Νάξος, Θήρα, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος, Πάτμος, Σύμη.

Σε κάθε περίπτωση, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το μέτρο θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Και αυτό διότι οι επιχειρηματίες που δεν εξέδιδαν αποδείξεις, θα συνεχίσουν να το πράττουν, εκτός και αν ζητηθεί απόδειξη από τους πελάτες τους. Και αυτό θα συμβεί εάν κυρίως οι Ελληνες καταναλωτές έχουν κάποιο κίνητρο κατά τη χρήση των καρτών τους. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι έχουν συζητηθεί διάφορα σενάρια παροχής κινήτρων όπως:

• Επιστροφή μετρητών. Οι καταναλωτές θα κερδίζουν επιστροφή μετρητών, που θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών με κάρτα. Το κέρδος θα πιστώνεται στον λογαριασμό των καταναλωτών σε τακτά χρονικά διαστήματα.

• Λοταρία. Δύο φορές κάθε μήνα θα διοργανώνονται κληρώσεις με χρηματικά έπαθλα. Κάθε αγορά με κάρτα θα ισοδυναμεί με έναν λαχνό συμμετοχής.

• Αφορολόγητο όριο. Το αφορολόγητο όριο θα συνδυάζεται με την υποχρέωση των φορολογούμενων να κάνουν μέρος των συναλλαγών τους μέσω καρτών. Με τον τρόπο αυτό ο φορολογούμενος θα πετυχαίνει μείωση του φόρου εισοδήματος ενώ δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνει αποδείξεις.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη για να εφαρμοσθεί το μέτρο, θα πρέπει να εγκατασταθούν περισσότερα από 100.000 τερματικά (POS). Προκειμένου μάλιστα να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις, αναζητούνται κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την επιδότηση των τερματικών για τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες των περιοχών που θα επιλεγούν.

2. Τέλος διαμονής. Δύο σχέδια επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το τέλος διαμονής. Το πρώτο προβλέπει την επιβολή τέλους που θα κυμαίνεται από 1 έως και 5 ευρώ. Το τέλος θα επιβληθεί κατά τη διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 3 αστέρων και δεν θα αφορά μόνο τα ξενοδοχεία των νησιών αλλά όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες στην επικράτεια. Το τέλος θα επιβάλλεται για περίοδο έξι μηνών (Απρίλιο με Σεπτέμβριο). Το δεύτερο σενάριο προβλέπει επίσης τέλος διαμονής την τουριστική περίοδο, ο οποίος θα ξεκινά από 3% και θα φθάνει το 5% για ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την επιβολή του τέλους μόνο στις νησιωτικές περιοχές.

3. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%. Ο φόρος υπολογίζεται με βάση το τεκμήριο διαβίωσης που ισχύει για τα αυτοκίνητα, τις πισίνες και τ’ αεροσκάφη και με την αύξηση κατά 30% θα διαμορφωθεί σε:

• 6,5% από 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης (επί του τεκμηρίου διαβίωσης) για Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω και μέχρι 2.500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών.

• 13% από 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών, για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ανεμόπτερα.

Με την αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης ένας ιδιοκτήτης Ι.Χ. αυτοκινήτου 2.000 κ.εκ. και παλαιότητας 4 ετών θα πληρώσει φόρο 572 ευρώ από 440 ευρώ σήμερα. Ενας άλλος ιδιοκτήτης Ι.Χ. αυτοκινήτου 2.500 κ.εκ. και παλαιότητας 4,5 ετών θα πληρώνει για φόρο πολυτελούς διαβίωσης 864,50 ευρώ από 665 ευρώ σήμερα. Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να επιβάλουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη αναψυχής.

30/4/2015
Πηγή: www.kathimerini.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου