Friday, 20 December, 2024

Πώς θα διαμορφωθεί φέτος το ροδάκινο

Πώς θα διαμορφωθεί φέτος το ροδάκινο

Με τιµή που φτάνει µέχρι και 4,5 ευρώ το κιλό εμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά τα πρώιμα ισπανικά ροδάκινα, ενώ τα υπερπρώιμα ροδάκινα (ποικιλίας Αφράτα) από τον Αγροτικό Συνεταιρισμός Έλιος, στη Σκάλα Λακωνίας, φτάνουν στα 2 ευρώ το κιλό.

«Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι», τονίζουν οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών της Μακεδονίας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το πως αναμένεται να εξελιχθεί φέτος η πορεία των τιμών στα επιτραπέζια ροδάκινα. «Η μεγάλη «πίεση» στις τιμές παραγωγού αναμένεται να συμβεί μετά τις 10 Ιουνίου», τονίζουν. Οι ποσότητες αναμένεται να είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι, ωστόσο η ποιότητα αναμένεται να είναι καλή.
Ο Διευθυντής στον Α.Σ. Βελβεντού «Η Δήμητρα», Νίκος Σάκουλας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην Ελλάδα κάθε χρόνο επικρατεί αυτός ο ενθουσιασμός και στη συνέχεια έρχεται η απογοήτευση. Είμαστε στις 26 Μαΐου και τα ροδάκινα είναι ελάχιστα λόγω της οψιμότητας που υπάρχει φέτος. Αν δούμε στο παρελθόν τις αντίστοιχες περιόδους θα δούμε να υπάρχουν ροδάκινα σε ακόμη πιο υψηλές τιμές. Τα ροδάκινα που πωλούνται σήμερα με 1,5 και 2 ευρώ το κιλό αποτελούν πολύ μικρές ποσότητες (το 3% της παραγωγής). Όταν μπούνε όλες οι περιοχές της χώρας μας στην συγκομιδή, μετά τις 10 – 15 Ιουνίου, τότε θα δούμε σε ποιο επίπεδο θα κυμανθούν φέτος οι τιμές παραγωγού. Ακόμη και πριν το ρώσικο εμπάργκο τα ροδάκινα εμφανίζονταν στην εγχώρια αγορά με υψηλές τιμές (4 – 5 ευρώ το κιλό), κάτι που ανάγκαζε πολλούς καταναλωτές να στραφούν προς άλλα φρούτα. Όταν στη συνέχεια έρχονταν στην αγορά οι μεγάλες ποσότητες τότε δεν υπήρχε ζήτηση, με αποτέλεσμα να βουλιάζουν οι τιμές. Η αγορά ακολουθεί την προσφορά και ζήτηση. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να ξεκινάει η εμπορική περίοδος «ομαλά», με λογικές τιμές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και οι καταναλωτές. Για να δούμε αν το ροδάκινο φέτος έχει μια καλή ή όχι χρονιά θα πρέπει να δούμε τις τιμές που θα υπάρξουν την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις θα έχουμε φέτος μια μείωση της παραγωγής (20 – 30%), έχουμε όμως και αύξηση φυτεύσεων τα τελευταία χρόνια».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Α.Σ. Venus Θεολόγης Καραΐνδρος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τα δέντρα αυτή την εποχή φαίνεται να ξεπερνούν το «σοκ» των δυσμενών καιρικών συνθηκών που είχαμε φέτος. Σε αυτό βοήθησαν οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Επίσης υπήρξε ένα «φυσικό» αραίωμα λόγω των καιρικών συνθηκών στα χαμηλά μέρη του δέντρου. Έτσι δεν είχαν υπερβολικό φορτίο και οι καρποί φαίνεται να διατηρούν όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα κ.α.). Μπορεί να υπήρξαν ζημιές λόγω των προβλημάτων στην ανθοφορία, του παγετού και των βροχοπτώσεων, όμως όλα δείχνουν ότι φέτος προβλέπεται μια καλή ποιότητα σε σχέση με άλλες χρονιές. Πάντως είναι πολύ πρώιμο να συζητάμε για τις τιμές παραγωγού.
Πάντα η πρωιμότητα δίνει υψηλές τιμές. Στο παρελθόν τα πρώιμα ροδάκινα ήταν από τις περιοχές της Στερεάς και της Θεσσαλίας, που είχαν μια διαφορά περίπου 3 – 4 ημερών με τα ροδάκινα της Μακεδονίας. Τώρα τα ροδάκινα της Λακωνίας έχουν τουλάχιστον 10 – 12 ημέρες πρωιμότητα. Να σκεφτείτε ότι η ποικιλία που συγκομίστηκε στην Λακωνία θα συγκομιστεί σήμερα στην περιοχή μας. Αυτή η χρονική διαφορά έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στην τιμή τους, που είναι αντίστοιχη με τις τιμές που απολαμβάνουν τα εισαγόμενα. Μετά τις 10 Ιουνίου θα φανεί το πρόβλημα με τις τιμές στα επιτραπέζια ροδάκινα σε ευρωπαϊκές διαστάσεις (τότε ξεκινούσαν και τα πρώτα φορτία για εξαγωγή στη ρωσική αγορά). Επίσης το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει στην ελληνική αγορά δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου