Το συμπύρηνο σε αυξημένη ζήτηση, παρά την… αναζήτηση
Αν και η αυλαία άνοιξε με θετικό πρόσημο από την περασμένη Δευτέρα, για το συµπύρηνο ροδάκινο με τη ζήτηση να είναι αυξημένη, δεδοµένης της αναµενόµενης µειωµένης παραγωγής πανελλαδικά (ειδικά στις πρώιµες και όψιµες ποικιλίες), ο κίνδυνος να χαθούν παραδοσιακοί και νέοι αγοραστές από την ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι ορατός.
Αυτό το ζήτημα αντιμετωπίζουν οι ελληνικές κονσερβοποιίες, που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας Κωνσταντίνο Αποστόλου, ενώ είχαν καταγραφεί ευνοϊκές συνθήκες για την τρέχουσα εµπορική χρονιά, µε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για ελληνική κοµπόστα και από καινούριους πελάτες (από ΗΠΑ και Ευρώπη), οι οποίοι συνεργάζονταν προηγουμένως µε τους Κινέζους, πλέον οι ελληνικές κονσερβοποιίες βλέπουν ορατό το ενδεχόμενο οι νέοι αγοραστές να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. Ο κ. Αποστόλου σημειώνει ότι «Αν χαθεί µία αγορά, θα περάσει µία πενταετία για να ανακτηθεί, όπως συνέβη µε την απώλεια αγοραστών το 2003 λόγω της µειωµένης τότε παραγωγής».
Κι αυτό γιατί: «Οι Ισπανοί έχουν χτυπήσει τις πόρτες των πελατών µας κινδυνολογώντας ότι οι ελληνικές κονσερβοποιίες πιθανότατα δε θα µπορέσουν να καλύψουν ενδεχόµενα συµβόλαια παραγωγής», όπως δηλώνει ο γενικός διευθυντής της ΑΛΜΜΕ Πέτρος Αλαγκιοζίδης.
Στο περίμενε για την τιμή
∆εδοµένης της κατάστασης, αν και η συγκοµιδή για τα συµπύρηνα ροδάκινα ξεκίνησε στην αρχή της βδοµάδας και η λειτουργία των εργοστασίων αυτές τις µέρες, ακόµα δεν έχουν ανακοινωθεί τιµές από πλευράς των βιοµηχανιών, καθώς «φοβόµαστε µην εκτεθούµε», εξηγεί ο κ. Αλαγκιοζίδης. Πέρυσι πριν ξεκινήσουν τα εργοστάσια –από αρχές Ιουλίου- είχαν διαµορφωθεί οι τιµές (και πάλι μιλούσαμε για καθυστέρηση, «στα 25 λεπτά το κιλό για τα συµπύρηνα ροδάκινα που µαζεύτηκαν Ιούλιο-20 Αυγούστου και στα 28 λεπτά το κιλό για αυτά που µαζεύτηκαν µετά τις 20 Αυγούστου», διευκρινίζει ο γεν. διευθυντής της ΑΛΜΜΕ, συµπληρώνοντας ότι οι υψηλότερες τιµές για τα όψιµα ήταν µία κίνηση, µε στόχο τη διεύρυνση της περιόδου λειτουργίας των εργοστασίων (στις 60 µέρες από τις 50, που είναι τώρα).
Προς το παρόν, γίνονται συζητήσεις µεταξύ παραγωγών και εµπόρων, µε την τιµή που ακούγεται ότι θα διαμορφωθεί στα 28 λεπτά το κιλό, κατά τι υψηλότερη από πέρυσι που ήταν 25 λεπτά το κιλό κατά µέσο όρο.
Μάλιστα, αρκετοί εκτιµούν ότι η τιµή παραγωγού θα αγγίξει τα 30 λεπτά το κιλό. Το αυξηµένο ενδιαφέρον οφείλεται στη µειωµένη φετινή παραγωγή, που προβλέπεται για όλες τις ποικιλίες κατά 30-40% σε σχέση µε µία κανονική χρονιά λόγω των παρατεταµένων βροχών και των χαµηλών θερµοκρασιών την άνοιξη, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού φρούτων center fruit στην Αραβησσό, Μάριος Εμμανουηλίδης.
«Η χρονιά ήταν δύσκολη για όλες τις δεντρώδεις καλλιέργειες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το ζήτημα είναι ότι δεν ορίστηκε η τιμή που θα έπρεπε να ανακοινωθεί με τη συγκομιδή, αυτό είναι το σωστό. Για το θέμα των τραπεζών που ταλαιπώρησε τον κόσμο τις τελευταίες ημέρες, μέσω e-banking γινόταν οι διαδικασίες, αν και τα ποσά που μπορούσαν να διακινηθούν ήταν λίγα, όταν ένας αγρότης έχει πάγια έξοδα τη μέρα για πετρέλαια κ.α. 100 με 200 ευρώ, όταν μπορεί να βγάλει 50 ευρώ. Τα διαλογητήρια μας κάνουν εξαγωγές στην ΕΕ μέσω άλλων χωρών και κάποιοι στη Ρωσία, παρά το εμπάργκο» σημείωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
Τα βιοµηχανικά ροδάκινα της φετινής σοδειάς, είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας (µεγαλύτερα µεγέθη και πιο καθαρά). Ως εκ τούτου, το µεγαλύτερο ποσοστό αναµένεται να προοριστεί για κοµπόστα και όχι για χυµό, που η τιµή ήταν πέρυσι 13-14 λεπτά το κιλό.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας και του Α.Π.Θ., η φετινή παραγωγή συµπύρηνου εκτιµάται ότι θα είναι στους 363.546 τόνους, χαµηλότερη από πέρυσι, που είχαν παραχθεί 425.000 τόνοι.
Στέκια
Ο κ. Εμμανουηλίδης μιλώντας στο «Λόγο» αναφέρθηκε και στα λεγόμενα ‘’στέκια’’ που συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλο πλήγμα στο προϊόν και τεράστιες απώλειες δημοσίων εσόδων στο κράτος, καθώς η δραστηριότητά τους κινείται στη σφαίρα της παραοικονομίας, ενώ παρεμποδίζουν τον υγιή ανταγωνισμό να διαμορφώσει την τιμή της αγοράς. «Κάνουν ζημία στους νόμιμους που έχουν έξοδα, ΦΠΑ, λογιστές, όλη τη νόμιμη διαδικασία, εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι παραγωγοί παραλαμβάνοντας πρώτη ύλη σε τιμές χαμηλότερες, αλλά τοις μετρητοίς, γνωρίζοντας την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά».
Αντέχουν τα επιτραπέζια
Παράλληλα, η ζήτηση για τα επιτραπέζια ροδάκινα είναι σε καλά επίπεδα, όπως καταδεικνύει η οµαλή ροή τους προς το εξωτερικό. Στη ζήτηση αυτή συνέβαλε η µειωµένη φετινή παραγωγή (περίπου κατά 50%). Έτσι, η τιµή παραγωγού για τα επιτραπέζια είναι στα 45-50 λεπτά το κιλό.
Χριστίνα Παπαδοπούλου