Friday, 22 November, 2024

Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να κάνει φίλους

Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να κάνει φίλους

Μία από τις πιο περίπλοκες ευθύνες που αναλαμβάνει ένας γονέας είναι η στάση του απέναντι στις φιλίες του παιδιού του. Οι φιλίες της παιδικής ηλικίας είναι σημαντική διαβατήρια τελετή, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται, να συμβιβάζονται και να λύνουν παρεξηγήσεις με τους φίλους τους. Παρ’ όλα αυτά, μερικά συναισθήματα που προκαλούν αυτές οι παρεξηγήσεις στο παιδί μπορεί να ανησυχήσουν τους γονείς. Αν εκείνη την στιγμή ο γονέας αντιδράσει υπερβολικά, τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα. Ας δούμε μερικές συμβουλές για το ποιος είναι ο ρόλος του γονιού στην κοινωνικοποίηση του παιδιού του.

Διδάξτε στο παιδί σας φιλικές συμπεριφορές
Τα παιδιά δεν ευχαριστιούνται την παρέα όταν ένα άλλο παιδί αναλαμβάνει τον ρόλο του αρχηγού και που δεν τους προσφέρει εξίσου κάτι. Ένα σημαντικό μάθημα για το παιδί σας μπορεί να είναι να σας βλέπει να κάνετε ευγενικές πράξεις για έναν δικό σας φίλο. Οι εμπειρίες που μαζεύουν τα παιδιά από το σπίτι εκτείνονται και στις σχέσεις τους στον έξω κόσμο.

Παρατηρήστε τι προτιμά το παιδί σας
Δεν είναι σωστό να υποθέτετε πως το παιδί σας έχει τις ίδιες κοινωνικές επιθυμίες με εσάς. Παρατηρήστε τι προτιμά το παιδί σας από τις παρέες του – μεγάλες ομάδες παιδιών είτε λιγότερα άτομα, για παράδειγμα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα περιορίσετε τις επιλογές του παιδιού σας.

Οι φίλοι του παιδιού σας πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι
Αφήστε το παιδί σας να καλέσει τους φίλους του στο σπίτι. Κάντε τα υπόλοιπα παιδιά να νιώθουν ευπρόσδεκτα στο σπίτι σας, και αυτό θα βοηθήσει πολύ το παιδί σας όσο οι φιλίες του ωριμάζουν και αναπτύσσονται. Επιπλέον, έτσι θα γνωρίσετε καλύτερα τους φίλους του παιδιού σας, και θα υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ σας.

Βοηθήστε το παιδί σας με όποια προβλήματα προκύπτουν
Οι παρεξηγήσεις στις παιδικές (και όχι μόνο) φιλίες είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Το παιδί σας μέσα από αυτές θα μάθει να διαχειρίζεται διάφορα συναισθήματα. Ο ρόλος σας σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να είναι παρεμβατικός. Πόσο μάλλον, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να διδάξετε στο παιδί σας πως κάθε ιστορία έχει δύο πλευρές, και να συζητήσετε για το πρόβλημα που προέκυψε.

Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν τους φίλους τους
Εκτός από την περίπτωση που το παιδί σας βρίσκεται σε κίνδυνο, ή επηρεάζεται με εμφανώς αρνητικό τρόπο, πρέπει να το αφήνετε να διαλέγει τους φίλους τους. Η αλληλεπίδρασή του με διαφορετικά άτομα θα σχηματίσει το πώς βλέπει τον κόσμο, και θα οξύνει την κρίση του όσον αφορά τους ανθρώπους. Αν είστε σίγουροι πως κάποιος φίλος του παιδιού σας εμφανίζει προβληματική συμπεριφορά, μπορείτε να απευθυνθείτε στο σχολείο, ώστε να μάθετε περισσότερα, ή να μιλήσετε ευθέως στο παιδί για τις ανησυχίες σας. Προσοχή, όμως: τα περισσότερα παιδιά δεν πρόκειται να αντιδράσουν θετικά αν έρθουν αντιμέτωπα με απόλυτη συμπεριφορά από τον γονέα τους.

Προσέξτε τα πειράγματα και το bullying
Τα πειράγματα είναι φυσιολογικό κομμάτι της παιδικής ηλικίας, αλλά όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και αρχίζουν να μπαίνουν στην προεφηβεία, μπορούν να εξελιχθούν σε κάτι πιο επικίνδυνο. Διδάξτε στο παιδί σας ότι δεν είναι σωστό να φερόμαστε άσχημα στους άλλους, και ότι ταυτόχρονα δεν δεχόμαστε να μας φέρονται άσχημα. Παρ’ όλα αυτά, αν το παιδί σας δεχθεί σωματική βία ή απειλές από άλλο παιδί, είναι αποδεκτό να επικοινωνήσετε με τον γονέα του άλλου παιδιού, και να προσπαθήσετε να λύσετε το ζήτημα με ευγένεια.

Μάθετε στο παιδί σας ότι δεν χρειάζεται να είναι δημοφιλές
Στην ηλικία των 9 με 10, τα παιδιά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πώς τα βλέπουν οι γύρω τους. Το να μην ανήκουν στα “δημοφιλή παιδιά” του σχολείου μπορεί να είναι γερό χτύπημα για την αυτοπεποίθησή τους. Εκεί είναι η κατάλληλη ώρα να μοιραστείτε μαζί τους τις δικές σας ιστορίες απόρριψης. Δείξτε στο παιδί σας να καταλάβει πως όταν μεγαλώσει, αυτά τα πράγματα δεν έχουν σημασία. Επιπλέον, μια καλή παρέα για το παιδί σας μπορεί να κάνει τέτοια ζητήματα να φαίνονται λιγότερο σημαντικά.

www.iatronet.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου