Tuesday, 30 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Χρέος, ΠΓΔΜ και αγωγοί στη συνάντηση Τσίπρα-Κέρι

Στη συνάντηση οι δύο άνδρες επικεντρώθηκαν στο τι έγινε κατά την διάρκεια της επτάμηνης διαπραγμάτευσης ενώ συζήτησαν και την αναδιάρθωση του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε στην έδρα του ΟΗΕ ημίωρη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ,Τζον Κέρι. Στην συνάντηση οι δύο άνδρες επικεντρώθηκαν στο τι έγινε κατά την διάρκεια της επτάμηνης  διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της ευρωζώνης ενώ εξέτασαν και την  αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους. Επίσης συζητήθηκαν το προσφυγικό, η ονομασία της ΠΓΔΜ, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση στην Συρία και τα ενεργειακά.

Οσον αφορά τα ενεργειακά, απο τις ΗΠΑ, τονίστηκε η στρατηγική σημασία των αγωγών ΤΑP και ΙΒΒ και η αναβάθμιση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.Παράλληλα οι ΗΠΑ εξέφρασαν πρόθεση να να υποστηρίξουν επίλυση του θέματος της ονομασίας των ΠΓΜΔ και του Κυπριακού.

Με τη σειρά του, ο  Ελληνας πρωθυπουργός,  μίλησε  για την ανάγκη οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων και να εντείνουν τις επαφές με  την Τουρκία για αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας  κάλεσε τις ΗΠΑ να εντείνουν τις προσπάθειες για  μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων στην βάση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων. Η αμερικανική πλευρά υπογράμμισε σύμφωνα με πληροφορίες ότι η επίλυση του κυπριακού και του σκοπιανού παραμένει προτεραιότητά της.

thetoc.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου