Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό Σεμινάριο της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με θέμα «Σύγχρονες Μορφές Ηγεσίας στην Εκπαίδευση», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου, στην Έδεσσα (2/10/15).
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, εκπροσωπήθηκε από την Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη. Στο σεμινάριο παραβρέθηκε ο κ. Αιμίλιος Σολωμού, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Διοίκησης και Διευθυντής της έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, οι Διευθυντές Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα κκ. Νικόλαος Τσαλικίδης και Κωνσταντίνος Κούγκας, καθώς και ο κ. Παναγιώτης Αγγελίδης, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ο Συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον κ. Φώτη Βασιλείου, Διευθυντή του ολοήμερου δημοτικού σχολείου Καλής.
Η θεματολογία του σεμιναρίου ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και το παρακολούθησε μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών από την Πέλλα και την ευρύτερη περιοχή. Παρουσιάστηκαν σύγχρονα μοντέλα διοίκησης σχολικών μονάδων, ο ρόλος της ηγεσίας, η μετασχηματιστική ηγεσία, σύγχρονες μορφές ηγεσίας, αλλά και οι σχέσεις μεταξύ της σχολικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια λειτουργίας του «Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Επιστήμες Αγωγής» του μεγαλύτερου ιδιωτικού Πανεπιστημίου της Κύπρου που είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό που απηύθυνε η κα. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη:
«…Ο Αριστοτέλης τόνισε ότι οι άνθρωποι δημιουργούν τη γνώση μέσα από την προσωπική τους εμπειρία και βιώματα, αναδεικνύοντας την αξία που έχει να αναλάβουμε οι ίδιοι μας την ευθύνη για την προσωπική μας ανάπτυξη.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αυτό γίνεται πράξη, μέσα από τη λειτουργία περισσότερων από 150 συλλόγων και σωματείων που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της διατήρησης της τοπικής ιστορίας, των παραδόσεων, των τεχνών, μέχρι την τοπική γαστρονομία και πολλές σύγχρονες μορφές πολιτισμού, έρευνας και καινοτομίας. Έχουμε ολοκληρώσει μεγάλο αριθμό επιμορφώσεων αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσουργών στην κατεύθυνση της δημιουργίας μίας κοινωνίας της αυτάρκειας και συνεχίζουμε με νέα προγράμματα και μεθόδους. Παράλληλα, μέσω της Αναπτυξιακής Πέλλας, υλοποιούμε με επιτυχία ένα καινοτόμο πρόγραμμα ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης, με την εκπαίδευση ανέργων και την μαθητεία τους σε επιχειρήσεις της περιοχής.
Η πρωτοβουλία σας λοιπόν για την πραγματοποίηση του σεμιναρίου, βρίσκει «γόνιμο» έδαφος στην Πέλλα καθώς οι πολίτες και επιχειρηματίες επενδύουν στη συνεχή βελτίωση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων. Αυτό αποτελεί μία συνειδητή, στρατηγική μας επιλογή για την ενδυνάμωση της τοπικής πραγματικής οικονομίας.
Το θέμα που επιλέξατε για την ηγεσία στην εκπαίδευση είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Οι κοινωνίες είχαν πάντοτε ανάγκη από ανθρώπους που «βλέπουν μπροστά». Τους ηγέτες-οραματιστές που θα εμπνεύσουν και θα παρακινήσουν τους πολλούς για την επίτευξη σημαντικών στόχων. Σ’ όλες τις εποχές της Ελληνικής ιστορίας έχουμε δει το μεγαλείο της αποτελεσματικής ηγεσίας. Έχουμε μάλιστα την τιμή να κατοικούμε στον γενέθλιο τόπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του στρατηλάτη που δεν ηττήθηκε σε καμία μάχη, διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της οικουμένης και σήμερα αποτελεί πρότυπο ηγέτη για όλους όσους διδάσκουν ηγεσία και μάνατζμεντ…».
Η Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη σε Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την Ηγεσία στην Εκπαίδευση