Thursday, 21 November, 2024

Ενοχα για καρκίνο μπέικον, λουκάνικα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, καθώς σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Ερευνα του Καρκίνου (IARC), το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα και άλλα παρόμοια προϊόντα αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε το επεξεργασμένο κρέας στην ομάδα 1 των καρκινογόνων προϊόντων και υλικών, μαζί με τον αμίαντο, το αλκοόλ, το αρσενικό και τα προϊόντα καπνού
Ο ΠΟΥ πλέον αποφάσισε να κατατάξει το επεξεργασμένο κρέας στην ομάδα 1 των καρκινογόνων προϊόντων και υλικών, δηλαδή μαζί με τον αμίαντο, το αλκοόλ, το αρσενικό και τα προϊόντα καπνού.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η σχετική έκθεση της Υπηρεσίας του ΠΟΥ, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet Oncology, η ημερήσια κατανάλωση μιας μερίδας 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%. Επιπλέον το ποσοστό αυτό αυξάνεται αναλογικά με την ποσότητα κατανάλωσης των αντίστοιχων προϊόντων.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πλέον έχει ταυτοποιηθεί αιτιακή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της ερευνητικής Υπηρεσίας του ΠΟΥ, Κουρτ Στράιτ: «Με δεδομένο ότι ο αριθμός των ατόμων που καταναλώνουν επεξεργασμένο κρέας είναι μεγάλος, η εμφάνιση καρκίνου έχει παγκόσμια εμβέλεια και είναι πλέον θέμα δημόσιας υγείας».

Οπως ο ίδιος πάντως ανέφερε: «Παρότι για το κάθε άτομο ξεχωριστά ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου εξαιτίας της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος είναι σχετικά μικρός, πρέπει να τονίσουμε ότι ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται».

Στην έρευνα γίνεται αναφορά και στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, το οποίο όμως δεν κατατάσσεται στην ομάδα 1 των καρκινογόνων προϊόντων, αλλά στην ομάδα 2Α και έχει έτσι την ένδειξη «πιθανόν καρκινογόνο για τους ανθρώπους».

Σύμφωνα με την IARC, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πιθανόν συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος και του προστάτη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η έκθεση αναγνωρίζει και οφέλη στην κατανάλωση κρέατος. Η Υπηρεσία βάσισε τα συμπεράσματά της στα δεδομένα που προέκυψαν ύστερα από τη μετα-ανάλυση 800 διαφορετικών ερευνών για το ίδιο θέμα.

Οπως ήταν αναμενόμενο η έρευνα και η αλλαγή στην κατάταξη του ΠΟΥ προκάλεσε θετικές αντιδράσεις μεταξύ των ερευνητών για την αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά και αρνητικές από επιστήμονες και αντιπροσώπους της βιομηχανίας κρέατος και επεξεργασίας κρέατος.

Στρατηγική προστασίας
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο ομότιμος καθηγητής Νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, που αποτελεί μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κρέας, Ρόμπερτ Πικάρντ: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η αποφυγή κόκκινου κρέατος στη διατροφή μας δεν αποτελεί μια στρατηγική προστασίας από τον καρκίνο. Οι βασικές προτεραιότητες για την αποφυγή της ανάπτυξης όγκων είναι η διακοπή του καπνίσματος, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος και η αποφυγή πρόσληψης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ».

Αλλοι ερευνητές τόνισαν ότι η κατάταξη της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος στην ίδια ομάδα επικινδυνότητας με το κάπνισμα είναι ανάρμοστη. Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του ερευνητικού τμήματος του Βορειοαμερικανικού Ινστιτούτου Κρέατος, Μπ.Μπούρεν δήλωσε πως: Ήταν εμφανές ότι αρκετοί από τους ομιλητές ήθελαν να επιτύχουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, παρότι τα δεδομένα ήταν παλιά, αυτοαναφορικά και αντιφατικά. Βασάνισαν τα δεδομένα για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα».

ethnos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου