Friday, 15 November, 2024

Κοινή επιστολή Δημάρχων και Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κοινή επιστολή Δημάρχων και Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τον αγροτικό τομέα

Κατά τη διάρκεια της ευρείας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Π.Ε. Πέλλας, την περασμένη Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2015, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Δημάρχων και εκπροσώπων των αγροτών, αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για την γνωστοποίηση και υποστήριξη των θέσεων των αγροτών.

Σε συνέχεια της παραπάνω συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και οι Δήμαρχοι, Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος, Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος και Σκύδρας κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου, απέστειλαν επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στο κείμενο της επιστολής αναφέρονται οι θέσεις των αγροτών και ζητείται από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τον αγροτικό τομέα. Όπως τονίζεται στο κείμενο της επιστολής, στόχος της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, όπως και των αγροτών, είναι η λήψη μέτρων και ρυθμίσεων με αναπτυξιακό και όχι φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, προκειμένου να υπάρξει αναθέρμανση της πραγματικής τοπικής οικονομίας.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, σας μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία του αγροτικού κόσμου της Πέλλας, ενόψει των κρίσιμων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησής σας για τον αγροτικό τομέα.

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015, στην Έδεσσα, έδρα της ΠΕ Πέλλας πραγματοποιήθηκε μία ευρεία συνάντηση στην οποία συμμετείχαν η ηγεσία της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας και εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών, Αγροτικών Ενώσεων, Συνεταιρισμών και Συλλόγων της Πέλλας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς οι θέσεις και απόψεις των αγροτών, ενόψει των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και ο σχεδιασμός κινητοποίησης και δράσης τους που θα γίνει σε συνεργασία με τα συντονιστικά όργανα των αγροτών που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά.

Σας μεταφέρουμε την αγωνία του αγροτικού κόσμου της Πέλλας ο οποίος παρακολουθεί να μειώνεται συνεχώς το εισόδημά του, μέσα από μέτρα και ρυθμίσεις φοροεισπρακτικού και όχι αναπτυξιακού χαρακτήρα. Δυστυχώς, οι αγρότες οδηγούνται σε κινητοποιήσεις, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία (50% των αγροτών δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΟΓΑ) ενώ, με τις επιβαρύνσεις, οι παραγωγές τους δεν είναι ανταγωνιστικές.

Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια που δρομολογούνται, είναι αδικαιολόγητες και άδικες για τους αγρότες οι οποίοι, μέσω των εξαγωγών, τροφοδοτούν με «ζεστό» χρήμα την αγορά και εθνική οικονομία. Η αγροτική παραγωγή αποτελεί τη βάση της οικονομίας στην Ελληνική Περιφέρεια και μόνο μέσα από την βιώσιμη ανάπτυξή της μπορούμε να περιμένουμε αύξηση στις θέσεις εργασίας και αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας. Για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, η Αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της αναπτυξιακής μας στρατηγικής.

Επιγραμματικά οι θέσεις των αγροτών της Πέλλας τις οποίες συνυπογράφουμε και υποστηρίζουμε είναι:

Κατά κύριο επάγγελμα «Αγρότης». Κατοχύρωση του επαγγέλματος και έκδοση ταυτότητας αγρότη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Οι αγρότες αποτελούν έναν επαγγελματικό κλάδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εκτεθειμένο σε φυσικούς και οικονομικούς κινδύνους που χρειάζεται την προστασία και ενίσχυση της πολιτείας.

Φορολογία. Παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή του 13% και προσμέτρηση στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής όλων των δαπανών και αποσβέσεων που ισχύουν στα Ευρωπαϊκά και διεθνή οικονομικά και λογιστικά πρότυπα (αποσβέσεις του φυτικού, ζωικού και παγίου κεφαλαίου, τα τεκμαρτά ενοίκια του εδάφους, τους τόκους των ιδίων κεφαλαίων).

Ασφαλιστικό. Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και εξυγίανση του Ο.Γ.Α. ώστε να καταστεί ένας υγιής ασφαλιστικός Οργανισμός.

Αγροτικής Ανάπτυξη. Να προχωρήσουμε στην Αγροτική Μεταρρύθμιση και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, λαμβάνοντας μέριμνα για το κόστος παραγωγής, την χρηματοδότησή του, τα κόκκινα δάνεια και άλλα θέματα που επηρεάζουν την βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα και επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης φάνηκε ότι οι αγρότες παραμένουν ενωμένοι και αλληλέγγυοι για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων τους και στον αγώνα τους αυτό έχουν δίπλα τους την τοπική κοινωνία.

Ευελπιστούμε ότι, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του αγροτικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, θα επιδιώξετε και θα έχετε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με τους Έλληνες αγρότες. Με την ευκαιρία, ευχόμαστε επιτυχία και ευόδωση του έργου σας».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου