Tuesday, 24 December, 2024

Μέσα στον Δεκέμβριο το νέο ασφαλιστικό, με αυξήσεις για τον ΟΓΑ

Ο ακριβής προσδιορισμός του τρόπου των προβλέψεων και των μέτρων που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για το συνταξιοδοτικό το 2016 ύψους 1,1 δισ. ευρώ, δηλαδή η μείωση 10% στις δαπάνες για τις επικουρικές συντάξεις, η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων του, η αλλαγή του συντελεστή υπολογισμού των εφάπαξ και η αύξηση των εσόδων από εισφορές για τον ΟΓΑ, είναι στα βασικά καθήκοντα του νέου νόμου για το ασφαλιστικό ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου.
Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου υπό τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τη συμμετοχή του Υπ. Εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλο και τον Υπ. Υγείας κ. Γιώργο Ξανθό.

Η συμφωνία στο εσωτερικό του Κυβερνητικού Συμβουλίου καταγράφηκε στις γενικές αρχές του νέου Ασφαλιστικού, το οποίο παρουσίασε ο κ. Κατρούγκαλος.

Οι φερόμενες ως αποκλίσεις μεταξύ των μελών του εν λόγω Συμβουλίου φαίνεται πως εντοπίζονται στο πότε θα κατατεθεί και σε πόσες “δόσεις” θα θεσπιστεί ή έστω θα εφαρμοστεί το εν λόγω σχέδιο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος από το Κυβερνητικό Συμβούλιο ο κ. Κατρούγκαλος υπήρξε “ομοφωνία” στην εισήγηση που θα γίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με το νέο Ασφαλιστικό.

Ωστόσο, ο κ. Κατρούγκαλος, δήλωσε έπειτα, πως η “δική του πρόταση” είναι να θεσπιστεί “μέσα στο Δεκέμβριο” και ως “ενιαίο πακέτο” και έπειτα να εφαρμοστεί με “υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους”.

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας ανέφεραν πως το ζητούμενο είναι να περάσει το νέο Ασφαλιστικό αμέσως μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2016, δηλαδή γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου και έτσι να ληφθεί υπόψη στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αναλάβει δύο βασικά καθήκοντα :

 

Να προσδιορίσει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι προβολές αλλά και τα νέα μέτρα τα οποία προβλέπει ο προϋπολογισμός για το συνταξιοδοτικό το 2016 ύψους 1,1 δισ. ευρώ (στο συνολικό πακέτο των 1,8 δισ. ευρώ), δηλαδή η μείωση 10% στις δαπάνες για τις επικουρικές συντάξεις, η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων του, η αλλαγή του συντελεστή υπολογισμού των εφάπαξ και η αύξηση των εσόδων από εισφορές για τον ΟΓΑ. Ανοιχτό είναι ακόμα το ενδεχόμενο της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5%.

 

Η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα είναι το κατά το δυνατό πιο άμεση, δηλαδή “με την εκκίνηση του νέου έτους”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μιας και από αυτές εξαρτάται ευθέως η επιτυχής εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το 2016.

 

Να περιγράψει στις γενικές κατευθύνσεις τους τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις, τα οποία θα “εφαρμοστούν κάποια στιγμή μες στο 2016”. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπ. Εργασίας ανέφεραν πως το “πλαφόν” για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης είναι το 60%.

 

Κύκλοι του υπ. Εργασίας αναφέρουν πως από τις αλλαγές αυτές οι οποίες θα πλήξουν όσους παίρνουν συνολικές αποδοχές από συντάξεις (σ.σ. κύριες, επικουρικές) πάνω από 1000 ευρώ με περικοπές έως 20% στις  “υψηλές” κύριες συντάξεις, θα προκύψει επιπλέον εξοικονόμηση από το συνταξιοδοτικό έως 1,4-1,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2017-18. Έτσι θα μπορέσει να διασφαλιστεί ο στόχος που έχει θέσει η Κομισιόν για συνολική εξοικονόμηση 1,9% του ΑΕΠ ή 3,2 -3,5 δισ. ευρώ στην τετραετία 2015 -2018.

Κοινοτικές πηγές του Capital.gr επιμένουν πως το ζητούμενο είναι ” η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης” των συνταξιοδοτικών ταμείων ως ποσοστό του ΑΕΠ.

 

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο στόχος της κυβέρνησης είναι ένα “βιώσιμο” και “δίκαιο” ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

-την “Εθνική Σύνταξη” η οποία θα δίνεται ακόμα και σε μακροχρόνια ανέργους.

-πάνω από την “Εθνική Σύνταξη” – την οποία θα παίρνει κατά  όποιος έχει ασφαλιστεί κατά τουλάχιστον 15 χρόνια σύμφωνα με κυρίαρχα σενάρια- θα “χτίζει” ο κάθε ασφαλισμένος τη σύνταξή του ανάλογα με τις εισφορές τις οποίες έχει καταβάλει με βάση ένα σύστημα “αναδιανεμητικό καθορισμένων παροχών”.

-θα υπάρξει “ένα Ταμείο Ασφάλισης με ενιαίους κανόνες για όλους”.

 

Ο υπ. Εργασίας επισήμανε, επίσης, ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής απασχόλησε ιδιαίτερα το ζήτημα της “ανακεφαλαίωσης του ασφαλιστικού συστήματος”, μετά τις απώλειες που έχουν υποστεί τα αποθεματικά τους.

 

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου, είναι η “προστασία των συντάξεων  στο μέγιστο δυνατό “. Γι’ αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει προς τους δανειστές στην πρόταση της για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Τέλος ο Υπ. Εργασίας δήλωσε πως ο “κοινωνικός διάλογος” θα συνεχιστεί σε “υψηλότερο πολιτικό επίπεδο”.

 

Κυβέρνηση: Αναγκαίος ο πλέον ευρύς και ουσιαστικός διάλογος για το ασφαλιστικό

 

Την ανάγκη για “αναγκαίο τον πλέον ευρύ και ουσιαστικό διάλογο μέσα στην κοινωνία με σκοπό τόσο την υπέρβαση των σημερινών επιτακτικών αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος όσο και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, στρεβλώσεων, αδυναμιών και αδικιών του” επισημαίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) σε ανακοίνωση του μετά την χθεσινή συνεδρίαση υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π., μετά την εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι προχωρούν οι επεξεργασίες των προτάσεων που αφορούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

 

Αναφέρει επίσης ότι

-Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος την οποία εισηγείται η κυβέρνηση εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική η οποία έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς προς το ασφαλιστικό σύστημα και τη δυνατότητά του να εγγυάται τις συντάξεις των πολιτών. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει τους όρους βιωσιμότητας του συστήματος σε βάθος χρόνου.

-Οι όποιες αλλαγές πρέπει να διασφαλίζουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών, και όχι στη λογική των εξατομικευμένων λογαριασμών.

-Το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ένα σύστημα εγγυημένων παροχών, στο πλαίσιο του οποίου η συνολική σύνταξη θα αποτελείται από:

1 Την εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία
2 Την αναλογική σύνταξη, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.

-Το νέο ασφαλιστικό σύστημα, με απλούς, ενιαίους και διαφανείς κανόνες για όλους, πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, εμπεδώνοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και ενισχύοντας την προστασία των πλέον αδύναμων.

 

Σημαντικός πυλώνας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω:

1 Ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων
2 Της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η σημαντική βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και η δραστική αντιμετώπιση των ποικίλων εκδηλώσεων του φαινομένου της “μαύρης” εργασίας.

paseges.gr

Μέσα στον Δεκέμβριο το νέο ασφαλιστικό, με αυξήσεις για τον ΟΓΑ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου