Friday, 20 December, 2024

Λεβέντης: Ο λαός μου λέει «μην σε διπλώσει ο Τσίπρας»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου απορρίπτει το πολιτικό φλερτ του Φλαμπουράρη

Επανέλαβε ότι δεν θα γίνει «τσόντα» της κυβέρνησης απαντώντας στο «άνοιγμα» του Επικρατείας ότι «θα μπορούσαμε να κάνουμε δεκτές 4-5 από τις προτάσεις του»
Αρνητικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε ο Βασίλης Λεβέντης λίγες ώρες μετά την κλιμάκωση του πολιτικού φλερτ από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως εκφράστηκε δια του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.
«Οι ψηφοφόροι μου δεν με αφήνουν. Όλοι μου τηλεφωνούν και μου λένε “μην σε διπλώσει ο Τσίπρας”. Και να πήγαινα δεν θα βελτιωνόταν η εικόνα της κυβέρνησης. Θα γινόμουν άλλη μια μια τσόντα μετά την υφιστάμενη» δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο κ. Λεβέντης.
«Στη νέα έκδοση της Ένωσης Κέντρου δεν υπάρχουν προδότες» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΚ. «Δεν μπορώ εγώ να σηκώσω τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος. Γιατι να κάνω υποχώρηση εγώ και να μην την κάνει ο Τσίπρας; Αποδείχθηκε ότι έλεγε επί 5 χρόνια ψέματα» συνέχισε σε υψηλούς τόνους.
Επέμεινε, επίσης, στην ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης λέγοντας ότι ο Τσίπρας «έχει υποχρέωση να βάλει κάτω τη μύτη του και να βάλει τεχνοκράτες υπουργους γιατί οι περισσότεροι δεν κάνουν για εκπροσώπηση ουτε σε γειτονιά».
Χαριτολογώντας, μάλιστα, για τη φημολογούμενη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό είπε ότι «έχει βάλει στο μυαλό του οτι θα μπορούσα να δώσω ψήφο στα νομοσχέδια που προγραμματίζει αλλά το άλλο ενδεχόμενο θα είναι να πιούμε καφέ». Σχολιάζοντας, τέλος, το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το περασμένο Σάββατο επισήμανε ξανά ότι «για το ασφαλιστικό έχουν όλα αποφασιστεί» και κατηγόρησε τον Τσίπρα για «πονηρό σχέδιο να πάρει ένα χαρτί και με αυτό να πει στους Ευρωπαίους ότι θα πέσει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό. Πίστευε ότι αυτό ήταν επιχείρημα. Όσο όμως ο χρόνος περνάει και οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται για χαλάρωση».
Νέα τακτική από τον ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητούν «αποστάτες»
Πριν ένα χρόνο περίπου ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε «αποστασία» οποιαδήποτε διαφοροποίηση βουλευτή από την επίσημη γραμμή του κόμματος στο οποίο ανήκε για την καταψήφιση του προέδρου της Δημοκρατίας. Έκανε ωμές καταγγελίες ακόμη και για χρηματισμούς για τις περιπτώσεις των βουλευτών, που ενώ το κόμμα τους ήταν επίσημα υπέρ της μη εκλογής προέδρου και άρα υπέρ των πρόωρων εκλογών, εκείνος επέλεγε να ψηφίσει υπέρ κάποιου υποψηφίου προέδρου που θα προτεινόταν από τη ΝΔ ή και το ΠΑΣΟΚ (εν προκειμένω υπέρ του Σταύρου Δήμα).
Βουλευτές είχαν τότε λοιδορηθεί και συκοφαντηθεί, ενώ στήθηκε μία γιγάντια επιχείρηση στιγματισμού για όποιον ανεξάρτητο ή βουλευτή της ΔΗΜΑΡ ή των ΑΝΕΛ δεν συναινούσε στα σχέδια της Κουμουνδούρου για διάλυση της Βουλής με σκοπό την πρόκληση εκλογών. Κι όμως. Ένα χρόνο μετά ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στον τόπο του… εγκλήματος, αλλά αυτή τη φορά από την ανάποδη. Πλέον έχει το ρόλο του υποκινητή σε αποσκιρτήσεις και αποστασίες μεμονωμένων βουλευτών, αδιαφορώντας για τις επίσημες πολιτικές θέσεις των κομμάτων. Επίσημα κυβερνητικά χείλη, όπως αυτά της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, μιλούν ανερυθρίαστα για «διεύρυνση της κοινοβουλευτικής βάσης» του ΣΥΡΙΖΑ, όχι κατ’ ανάγκην μέσω προγραμματικής συμφωνίας κομμάτων, αλλά με την μεταγραφή και προσχώρηση βουλευτών από άλλα κόμματα. Περιγράφουν και προσδοκούν στην κυβέρνηση ακριβώς αυτό που αναθεμάτιζαν και κατηγορούσαν στο παρελθόν.
Η συζήτηση δεν γίνεται μόνο στη βάση μίας προοπτικής συμφωνίας με κόμματα. Μία τέτοια συζήτηση με πρώτο υποψήφιο κόμμα για συνεργασία προκρίνει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος υποστηρίζει ότι διάλογος μπορεί και πρέπει να γίνει με όλους πλην ΝΔ και Χρυσής Αυγής. Αυτή η συζήτηση είναι και λογική και αναμενόμενη και θεμιτή στο πλαίσιο της πολιτικής διαβούλευσης. Όμως οι διεργασίες δεν σταματούν εκεί. Διαρρέονται ονόματα βουλευτών, ιδίως από το Ποτάμι, ενώ άλλες πηγές μιλούν και για βουλευτές από την Ένωση Κεντρώων, που κατά τεκμήριο είναι «εύκολοι στόχοι», που συζητούν με το Μέγαρο Μαξίμου εν αγνοία, πίσω από τη πλάτη και ενάντια στις θέσεις των κομμάτων τους, για να αλλάξουν στρατόπεδο. Προφανώς, εφόσον συμβαίνει κάτι τέτοιο, με πολιτικά ανταλλάγματα και ισχυρά κίνητρα για να εγκαταλείψουν το κόμμα τους και να προστεθούν στην κυβερνητική πλειοψηφία. Ιδίως που οι μεταγραφές τους είναι τόσο πολύτιμες που μπορούν να διασώσουν την εξουσία για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μία εκτίμηση λέει ότι οι διεργασίες αυτές είναι υπαρκτές, έχουν βάση και σύντομα θα φανούν αποτελέσματα. Ιδίως με βουλευτές από τα δύο κόμματα που δεν εγγυώνται το μέλλον των βουλευτών τους για προφανείς λόγους: Το Ποτάμι που βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και δεν έχει κανένα βέβαιο και σταθερό μέλλον, μετά τη μείωση των εκλογικών ποσοστών του τον Σεπτέμβριο. Και την Ένωση Κεντρώων που μπορεί να αποδειχθεί πολιτικός κομήτης και να μην έχει ξανά την ευκαιρία να μπει στη Βουλή, άρα οι βουλευτές τους δεν έχουν εξασφαλισμένο δεύτερο γύρο εκλογής.
Μία άλλη εκτίμηση κάνει λόγο για καλλιέργεια κλίματος απλώς, που δεν απηχεί όμως σε πραγματικές δυνατότητες διεύρυνσης. Στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων περί σταθερότητας και προοπτικής αυτής της κυβέρνησης και επιπλέον μεταφέρει προβλήματα, ερωτήματα και καχυποψίες σε άλλα κόμματα, που έτσι κι αλλιώς είναι αδύναμοι κρίκοι στο πολιτικό σκηνικό.
Φλαμπουράρης: Θα μπορούσαμε να κάνουμε δεκτές 4-5 από τις προτάσεις του Λεβέντη
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο κάποιας μορφής συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων ο Αλέκος Φλαμπουράρης δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι από τα 9 σημεία που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, “4-5 μπορεί να γίνουν αποδεκτά” αν και παραδέχθηκε ότι ο κ. Λεβέντης δεν “θέλει να μπει στην κυβέρνηση, θέλει να στηρίξει, και αυτό είναι πολύ θετικό”. Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή της κυβερνητικής εκπροσώπου περί ενδεχόμενης διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο υπουργός Επικρατείας αφού καταρχήν είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει το λεχθέν από την κ. Γεροβασίλη, πρόσθεσε ότι “αυτό θα φανεί αν ξεκινήσει μια συζήτηση με πολιτικές δυνάμεις” στις οποίες συμπεριέλαβε την ‘Ενωση Κεντρώων, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι, ενώ απέκλεισε την Νέα Δημοκρατία και την ακροδεξιά, όπως είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε, μια συζήτηση με τις προαναφερθείσες δυνάμεις “κόπηκε προχθές”, δηλαδή – όπως άφησε να εννοηθεί – μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Φλαμπουράρης, ταυτόχρονα, έθεσε το ρητορικό ερώτημα “από που προκύπτει ότι κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία;” υπογραμμίζοντας στην συνέχεια, ότι “αυτά τα λέει η αντιπολίτευση για να δικαιολογήσουν την στάση τους.”
Στην επαναδιατύπωση της ερώτησης αργότερα, αναφορικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, είπε ότι “όποτε έγινε οικουμενική κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν πέτυχε ποτέ”, προσθέτοντας ότι το καλύτερο σενάριο τώρα είναι να συνεχίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και, στην πορεία, δυνάμεις που ενδιαφέρονται να αγωνιστούν για να βγει η χώρα από την κρίση να συμπαραταχθούν “είτε με ψήφο, είτε με διάλογο, είτε με συμμετοχή”. Διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν μιλά για “διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας”, επανέλαβε οτι μπορεί να υπάρξει συζήτηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την έξοδο από την κρίση και υπογράμμισε “να μην παρερμηνευθεί αυτό”. Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι διάλογος με την ΝΔ μπορεί να διεξαχθεί μόνο επί των εθνικών θεμάτων.

Λεβέντης: Ο λαός μου λέει «μην σε διπλώσει ο Τσίπρας»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου