Στον εισαγγελέα στέλνει το υπουργείο Υγείας το πόρισμα με τον διαχειριστικό έλεγχο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την περίοδο 2010 – 2012.
Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός (πάνω) και Παύλος Πολάκης, μίλησαν χθες για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέροντας ότι στην υπόθεση εμπλέκονται 15 εταιρείες επικοινωνίας
Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία, ο έλεγχος αποκάλυψε «ύποπτες» αναθέσεις έργων προβολής προγραμμάτων ενημέρωσης για θέματα Υγείας. Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφεραν χθες ότι στην υπόθεση εμπλέκονται 15 εταιρείες επικοινωνίας και 15 έως 20 υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σκάνδαλο
Eκαναν λόγο για σκάνδαλο, καθώς υπήρξαν δαπάνες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Το συνολικό πρόγραμμα -είπαν- ήταν προϋπολογισμού 9,76 εκατομμυρίων ευρώ. Υπογράφηκαν, τελικά, συμβάσεις για προγράμματα αξίας 3,026 εκατομμυρίων.
Τα χρήματα αυτά αφορούσαν τέσσερα έργα που έγιναν το 2010 για την πρόληψη του καρκίνου, συνολικού κόστους 826.000 ευρώ.
Τη διετία 2011 – 2012, διατέθηκαν 931.000 ευρώ για προγράμματα ενημέρωσης για τη γρίπη και 232.000 ευρώ για την εκστρατεία για τα γενόσημα και τα αντιβιοτικά. Δόθηκαν, επίσης, 1,22 εκατομμύριο για πρόγραμμα ενημέρωσης για το AIDS, τη γρίπη και τα γενόσημα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι το σκάνδαλο συνίσταται σε μία σειρά από λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει αρμοδιότητα στα θέματα του καρκίνου. Πολλά, δε, από τα τηλεοπτικά μηνύματα που προβλήθηκαν έναντι αμοιβής θα μπορούσαν να έχουν προβληθεί δωρεάν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η ζημία από τα εν λόγω μηνύματα θεωρείται ότι ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Τα σποτ δεν δόθηκαν απευθείας στα ΜΜΕ, αλλά χρησιμοποιήθηκε ενδιάμεσος. Σε όλα σχεδόν τα έργα υπήρχε κατάτμηση αντικειμένου, ώστε να «σπάνε» τα ποσά και να δίνονται με απευθείας ανάθεση.
Μοίραζαν τις δουλειές
Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, υπήρξαν επαναλαμβανόμενα μοτίβα εταιρειών, οι οποίες μοίραζαν τις δουλειές. Σε κάποιες περιπτώσεις η προσφορά του αναδόχου είχε κατατεθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ έως και δέκα μέρες πριν υπάρξει απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου για το πρόγραμμα!
Οι κ. Ξανθός και Πολάκης επέρριψαν ευθύνες στις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρόμοιες μέθοδοι εφαρμόζονταν και πριν από το 2009.
Ο κ. Ξανθός, πάντως, έσπευσε να επισημάνει πως η ευθύνη δεν αφορά τις συναλλασσόμενες με το ΚΕΕΛΠΝΟ εταιρείες, τις οποίες -όπως ανέφερε- δεν στοχοποιεί το υπουργείο. Τόνισε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν απαξιώνει τον ρόλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και την αναγκαιότητά του σε αυτήν τη συγκυρία:
«Η αξιοπιστία μας κατά την άποψή μας αναβαθμίζεται όταν ξέρει η κοινωνία και ιδιαίτερα ο υγειονομικός κόσμος ότι δεν υπάρχει διάθεση συγκάλυψης, αλλά αντίθετα εξυγίανσης αυτού του χώρου».
ethnos.gr
Σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ