Σε χαμηλές θερμοκρασίες προσπαθούμε να κρατήσουμε ζεστό το πρόσωπο και τα χέρια μας με γάντια, κασκόλ, καπέλα. Ωστόσο, ό,τι και να φορέσουμε, όσο και αν προφυλαχτούμε από το κρύο, η μύτη μας θα συνεχίσει να τρέχει. Πώς εξηγείται λοιπόν αυτό;
Όπως εξηγεί ο Michael Aranda και η Medical Daily, «είναι εν μέρει θέμα βιολογίας και εν μέρει φυσικής».
Από βιολογικής πλευράς, η μύτη μας αρχίζει να παράγει περισσότερη βλέννα για να ζεσταθεί και να ενυδατώσει τη ρινική κοιλότητα από τον κρύο και ξηρό αέρα ώστε να μην προκληθεί κάποια ρωγμή και αιμορραγία. Αυτή είναι και η γνωστή «ρινόρροια». Αυτή η βλέννα που τρέχει από τη μύτη μας είναι ένα λεπτό, προστατευτικό στρώμα κυττάρων που καλύπτει το εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας. Αποτελείται κυρίως από νερό, αλάτι, λευκά κύτταρα του αίματος, και γλυκοπρωτεΐνες ή πρωτεΐνες που συνδέονται με υδατάνθρακες.
Παράλληλα, η βλέννα παγιδεύει επιβλαβή σωματίδια του αέρα, αποτρέποντας τα να εισχωρήσουν, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τους πνεύμονες. Εκπνέοντας ωστόσο ο ζεστός αέρας που βρίσκεται στα πνευμόνια έρχεται σε επαφή με το κρύο περιβάλλον και αυτή η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας οδηγεί στο σχηματισμό μικροσκοπικών σταγονιδίων γύρω από τα ρουθούνια. Έτσι, ξαφνικά, έχουμε βλέννα και η μύτη μας πάλι τρέχει…
Γιατί τρέχει η μύτη μας όταν κάνει κρύο;