Tuesday, 30 April, 2024

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015 – ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Από βδομάδα σε βδομάδα και από μήνα σε μήνα… πέρασαν τα χρόνια και αξονικό ακόμη δεν έχει δει το Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Υποσχέσεις για παράδοση εντός δύο μηνών είχαμε από τον αναπλ. Υπουργό Υγείας Λ. Γρηγοράκο, στα τέλη Νοέμβρη του 2014, όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο και δεσμεύτηκε για την άμεση αντικατάσταση του αξονικού τομογράφου και τη λειτουργία 6 ακόμη κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μαζί με την ενίσχυση σε στελεχιακό δυναμικό.
Λίγους μήνες νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου 2014, ο πρώην Υπουργός Υπουργός Υγείας Μ. Βοριδης υπέγραψε την απόφαση για την προμήθεια του αξονικού τομογράφου, η εγκατάσταση του οποίου, σύμφωνα με τον Υπουργειο, έλεγαν τότε, θα πραγματοποιούνταν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.
Άλλωστε εκείνο το διάστημα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ο Διοικητής του Γ.Ν. Πέλλας Ηλίας Τσιαμήτρος με δελτίο τύπου ενημέρωνε σχετικά, πως:
«Δεδομένης της έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας της εγκατάστασης νέου Αξονικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών, στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία SIEMENS Α.Ε., πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26-9-2014 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών συνάντηση του Διοικητή του Γ.Ν. Πέλλας Ηλία Τσιαμήτρου και των υπηρεσιακών παραγόντων του Νοσοκομείου, με τον Περιφερειακό Διευθυντή Πωλήσεων Βορείου Ελλάδος της SIEMENS Α.Ε. Γιάννη Παπαδόπουλο.
Η συνάντηση είχε ως σκοπό την επιθεώρηση των χώρων του παλαιού αξονικού τομογράφου και την προετοιμασία αυτών ώστε να είναι εφικτή η άμεση εγκατάσταση του νέου Αξονικού Τομογράφου του Νοσοκομείου, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες».
Οι ασθενείς συνεχίζουν να καταπονούνται και να ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά χιλιομέτρων εφόσον για να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία αναγκάζονται να πάνε στη Βέροια με πολύωρη αναμονή ή να πληρώνουν εξωτερικό διαγνωστικό κέντρο…
Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο καθώς ταλαιπωρεί και τους ιατρούς του νοσοκομείου που διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει.
Οι διαδικασίες “τρέχουν” με ρυθμούς χελώνας, ο χώρος… βρέθηκε και περιμένει…
Εφιάλτης με τις εφημερίες
Ατελείωτες ουρές, ώρες αναμονής, εκνευρισμός και απελπισία συνθέτουν τη σκληρή πραγματικότητα στα επείγοντα του ΕΣΥ τα χρόνια της κρίσης. Το πρόβλημα των ελλείψεων σε προσωπικό στα νοσοκομεία είναι εμφανές, ενώ γιατροί και νοσηλευτές έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα των φθηνών υλικών που παραγγέλνουν οι διοικήσεις, λόγω σφικτών προϋπολογισμών.
Το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΝΙΚΕΜ) και τα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας επέστειλαν επιστολή στις 5-2-2015 προς το Υπουργείο Υγείας, αναφέροντας πως:
“Μετά και την ψήφιση του Νόμου υπ’αριθμ 4316 της 24/12/2014, που επιτρέπει την εκτέλεση πρόσθετων εφημεριών μέχρι το ποσοστό 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών για κάθε νοσοκομείο, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των δύο μονάδων του νοσοκομείου Ημαθίας.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα όμορα νοσοκομεία της Πέλλας και της Κοζάνης και όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της Β’ Ζώνης, λόγω της ελλιπούς στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό.
Αναγνωρίζοντας την ευαισθησία της νέας ηγεσίας του υπουργείου υγείας στο θέμα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομειακών μονάδων της περιφέρειας, καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας να πάρει θέση άμεσα για την επίλυση του προβλήματος, είτε με κατάργηση του ορίου του 9% ανά νοσοκομείο, είτε με προσωρινή αναστολή της παρούσας διάταξης και με αναδρομική ισχύ από 1-1-2015”.
Χ.Π.

TAP: Ανοιχτή συνάντηση ενημέρωσης σχετικά με τις αποζημιώσεις και τη διαδικασία πρόσβασης στη γη στα Γιαννιτσά

Για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου – ΤΑP που κατά τα λεγόμενα των ανθρώπων της εταιρίας, αποτελεί ένα μεγάλο έργο με διαχρονικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση – συζήτηση σχετικά με τη διαδικασία πρόσβασης στη γη για το έργο και τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων το απόγευμα της Παρασκευής, 13 Φεβρουαρίου 2015 στην αίθουσα Δημοτικών Συνεδριάσεων στα Γιαννιτσά.
Το ενδιαφέρον πάντως ήταν μεγάλο και πλήθος κόσμου – ιδιοκτητών προφανώς- παραβρέθηκε για να παρακολουθήσει και να ενημερωθεί σχετικά με τη διαδικασία πρόσβασης στη γη, την απογραφή πληθυσμού και παγίων, την ημερομηνία αναφοράς για τις αξιώσεις αποζημιώσεων, τις εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ του ΤΑΡ και των ιδιοκτητών/χρηστών και τις τιμές αποκατάστασης.
Άλλωστε, οι ιδιοκτησίες από τις οποίες θα χρειασθεί να περάσει ο διαδριατικός αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP) πανελλαδικά εκτιμάται ότι ανέρχονται σε δεκαοκτώ χιλιάδες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία χωράφια.

tapgiannitsa

Τόσοι υπολογίζονται ότι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλο το μήκος της διαδρομής των 543 χιλιομέτρων της Β. Ελλάδος, με τους οποίους θα χρειασθεί να έρθει σε συμφωνία η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού, προκειμένου το έργο να περάσει από το χωράφι τους. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (80%), πρόκειται για γεωργικές εκτάσεις. Όταν ρωτήσαμε πόσες είναι οι ιδιοκτησίες στην Πέλλα οι υπεύθυνοι δε γνώριζαν ακριβώς.
Συμφωνίες πρόσβασης στη γη
Μεταξύ αυτών που ακούστηκαν, βάσει των αποτελεσμάτων της κοινωνικοοικονομικής μελέτης (C&AI), ο TAP θα υπολογίσει τα ποσά των αποζημιώσεων και θα τα γνωστοποιήσει στους θιγόμενους ιδιοκτήτες και χρήστες γης. Οι συμφωνίες δέσμευσης γης θα επισημοποιηθούν με την υπογραφή συναφούς συμφωνητικού με την εταιρεία TAP. Θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα προκειμένου να βρεθεί η δικαιότερη και καλύτερη δυνατή λύση για όλους τους ιδιοκτήτες και χρήστες γης που επηρεάζονται από το έργο. Όλες οι συμφωνίες θα υπογραφούν πριν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής. Ακόμη, όλες οι πληρωμές που αφορούν στη πρόσβαση γης θα έχουν τακτοποιηθεί προτού αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού. Σε κάθε περίπτωση, αποζημιώσεις για φυτά και καλλιέργειες ή άλλες βιοποριστικές δραστηριότητες θα καταβάλλονται άμεσα εφόσον επηρεάζονται από την κατασκευή του έργου. Ο TAP θα επιδιώξει να επιτύχει συμφωνίες μέσα από διαπραγματεύσεις με τους θιγόμενους ιδιοκτήτες και χρήστες γης, όπου αυτό είναι εφικτό. Ο TAP θα προσφύγει σε αναγκαστική δουλεία και/ή απαλλοτρίωση μόνο εάν οι προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας αποβούν άκαρπες, σε συμφωνία πάντοτε με την εθνική νομοθεσία περί απαλλοτριώσεων.
Αρχές αποζημίωσης για ιδιοκτήτες και χρήστες γης
Η εταιρεία TAP έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει με σεβασμό όλους τους ιδιοκτήτες και χρήστες γης κατά μήκος της όδευσης του αγωγού που επηρεάζονται από το έργο, και να τους καταβάλει δίκαιη αποζημίωση.
Πιστός σε αυτή του τη δέσμευση, έχει αναπτύξει μια ασφαλή και διαφανή μεθοδολογία υπολογισμού των αποζημιώσεων, η οποία βασίζεται στην τρέχουσα αξία αγοράς και στις συναφείς δαπάνες. Ο TAP συνεργάζεται επίσης με τοπικά κτηματομεσιτικά γραφεία και γεωπόνους προκειμένου να επαληθεύσει τις αξίες αντικατάστασης γεωτεμαχίων και καλλιεργειών.
Η TAP θα δημοσιεύσει τις τελικές τιμές αποζημίωσης μέσα στους προσεχείς μήνες.
Διαδικασία
Κατά τη διάρκεια της κοινωνικοοικονομικής μελέτης, οι ομάδες πεδίου των εργολάβων του TAP επισκέπτονται όλους τους ιδιοκτήτες και χρήστες γης που επηρεάζονται από το έργο με σκοπό τη γραπτή καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων τους. Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας καθίσταται εφικτός ο υπολογισμός της αποζημίωσης και η γνωστοποίηση των συναφών ποσών στους θιγόμενους. Ο TAP δεσμεύεται ότι θα καταβάλει την αποζημίωση για την πρόσβαση στη γη πριν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής, εφόσον έχει επιτευχθεί συμφωνία επί του ποσού. Σε κάθε περίπτωση, αποζημιώσεις για φυτά και καλλιέργειες ή άλλες βιοποριστικές δραστηριότητες θα καταβάλλονται άμεσα εφόσον επηρεάζονται από την κατασκευή του έργου.
Παρόμοιες συσκέψεις θα ακολουθήσουν και στους άλλους εμπλεκόμενους δήμους του νομού Πέλλας.
Χ.Π.

ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Δήμαρχος Αλμωπίας Δ. Μπίνος: “Τίποτα δε γίνεται τυχαία. Όλες μας οι ενέργειες αποτελούν κομμάτια ενός σχεδίου που στόχο έχει να φέρει τελικά ανάπτυξη”
Πρώην Δήμαρχος Αλμωπίας Δ. Πασόης προς τον δήμαρχο Αλμωπίας: ”Η Αυτού Μεγαλειότητα, Ως άλλος αυτοκράτωρ, μέγας μάνατζερ!

anapsiktirioloutra

Αφορμή για την αντιπαράθεση στάθηκε η πρόταση του δημάρχου Αλμωπίας Δημήτρη Μπίνου να προχωρήσει σε δημοπράτηση του αναψυκτηρίου, που πέρασε κατά πλειοψηφία από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου, με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά. Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν οι Δημήτρης Μπίνος, Δημήτρης Βέσκος, Χρήστος Δήμτσης, Μαρία Τραϊανού και Μελπομένη Μπουρνάζη, ενώ κατά της πρότασης ψήφισαν οι Γιάννης Ιωαννίδης, Γιάννης Μπίνας, Σάνια Πέγιου και Πέτρος Ούτσκας. Η πρόταση πήρε τελικά το πράσινο φως και προβλέπει 4ετή παραχώρηση, με προκαταβολή των δύο πρώτων χρόνων, ενώ δεσμεύει τον ενοικιαστή να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στον χώρο μόνο κατόπιν συμφωνίας με τη Διοίκηση. Στην πρόταση όμως δεν περιλαμβάνεται η ανοιχτή πισίνα.
Οι πληροφορίες λένε πως θα ζητηθεί το ποσό των 25.000 ευρώ ως εγγυητική και θα υπάρχουν όροι που θα διασφαλίζουν την κατά δυνατόν καλύτερη λειτουργία της επιχείρησης.
Ως αρχικό ποσό περιγράφεται το ύψος των 60.000- 70.000 Ευρώ και η απαίτηση να καταβληθεί 2ετής προκαταβολή ενοικίων, που θα ισχύσει ως κανόνας και για τα 2 +2επόμενα έτη.
Αν και το ποσό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, παρ’ αυτά η Δημοτική Αρχή αναμένει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες του χώρου και μη.
Ιστορικά πάντως έχει αποδειχθεί ότι παλαιότερα που υπήρχε μία αντίστοιχη διαδικασία δεν υπήρξαν τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη.
Η δήλωση του Δημάρχου Αλμωπίας και Προέδρου των Λουτρών Δημήτρη Μπίνου
“Τώρα που καταλάγιασε η σκόνη από τις ομολογουμένως χλιαρές και χωρίς ουσία αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης, είναι η ώρα να ειπωθούν μερικές αλήθειες σχετικά με την απόφασή μας να προβούμε στην εκμίσθωση του αναψυκτηρίου στα Λουτρά. Όπως πάντα έτσι και τώρα κινητήριος μοχλός σε κάθε μου απόφαση είναι το όφελος των πολλών και το μακροπρόθεσμο κέρδος. Τίποτα δε γίνεται τυχαία. Όλες μας οι ενέργειες αποτελούν κομμάτια ενός σχεδίου που στόχο έχει να φέρει επαγγελματισμό, θετικό αποτέλεσμα και τελικά ανάπτυξη.
Πρώτο μας μέλημα είναι η εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Το αναψυκτήριο λειτουργώντας μέσα στα πλαίσια της μονομετοχικής δημοτικής επιχείρησης στερείται δυστυχώς την πρόσβαση σε επαγγελματικό προσωπικό. Είμαστε αναγκασμένοι από το νόμο να δουλεύουμε κυρίως με δίμηνες συμβάσεις, συνήθως πολιτικές χάρες, ένα προνόμιο πολιτικό το οποίο απεμπολώ για χάρη της ουσίας, ή τετράμηνες μέσω ΑΣΕΠ. Στη λήξη του διμήνου ή τετραμήνου είμαστε υποχρεωμένοι να απολύσουμε τον εργαζόμενο. Και μόνο αυτό το γεγονός στερεί από τους εργαζομένους μας το αναγκαίο κίνητρο που είναι η παραμονή στην εργασία. Το νομικό καθεστώς λειτουργίας της επιχείρησης μέσα από τα δημόσια οικονομικά δημιουργεί επίσης μια σειρά εγγενών αδυναμιών στα θέματα του προσωπικού , όπως η αδυναμία στην εφαρμογή ενός συστήματος bonus-malus, η αδυναμία ενίσχυσης του αριθμού των εργαζομένων σε συγκεκριμένες μέρες αιχμής, η συχνή αλλαγή προσώπων. Προσθέστε σε όλα αυτά και το κακό management μια και όλοι εμείς που καλούμαστε να υπηρετήσουμε ως αιρετοί δεν είμαστε ειδικοί σε καταστήματα εστίασης αλλά και δεν μπορούμε να προσλάβουμε ειδικούς λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους: Προχειρότητα, αδιαφορία, έλλειψη ζήλου, έλλειψη κινήτρου, με λίγα λόγια κακή ποιότητα υπηρεσιών.
Ο Δήμος πρέπει να έχει κοινωνική στόχευση. Ακόμη και αν πρόκειται για μια δημοτική επιχείρηση, που εξ ορισμού πρέπει να κερδίζει, θα πρέπει να προτάσσει τον κοινωνικό ρόλο έναντι του κέρδους. Με μια και μοναδική εξαίρεση: να μην καταγράφει οικονομικές ζημίες. Οι ζημίες φορτώνουν αρνητικά τον προϋπολογισμό και οδηγούν τελικά σε μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Το αναψυκτήριο εδώ και πολλά χρόνια έχει μηδενικά κέρδη και κάποιες φορές ζημία. Προηγούμενες διοικήσεις ανέβαζαν με τεχνητό τρόπο τα κέρδη μη υπολογίζοντας δαπάνες όπως: το ηλεκτρικό ρεύμα, τις καθαρίστριες, τα υλικά καθαριότητας κ.α. Όπως έχει αποδειχτεί διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας το δημόσιο δεν είναι ο καλύτερος επιχειρηματίας. Με βάση το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της επιχείρησης όπως έχει σήμερα η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί ουσιαστικά. Είναι ίσως και ο λόγος που όλες οι προηγούμενες διοικήσεις , παρά τις περί του αντιθέτου διαψεύσεις τους, που δεν πείθουν κανένα, δεν μπόρεσαν να έχουν καλή ποιότητα υπηρεσιών και κέρδη. Δεν είναι η πρώτη φορά που το αναψυκτήριο περνά σε ιδιωτικά χέρια. Έχει γίνει και στο παρελθόν. Με δυο σημαντικά προβλήματα. Πρώτον τη δυσκολία στην καταβολή των ενοικίων και δεύτερον την κακή ποιότητα των υπηρεσιών. Έχουμε διδαχτεί από τα λάθη των προηγούμενων. Η νέα διοίκηση με επαγγελματισμό εξασφαλίζει τα συμφέροντα της επιχείρησης, προλαμβάνοντας συμβατικά και με ποινικές ρήτρες όλες τις ενδεχόμενες μελλοντικές δυσλειτουργίες. Είμαστε στη διοίκηση της επιχείρησης μόλις τέσσερις μήνες:
– Καταφέραμε να ελέγξουμε αποτελεσματικά τις δαπάνες και να εισπράξουμε οφειλές τριών και τεσσάρων ετών έναντι της επιχείρησης.
– Καταφέραμε να φτάσουμε την απόσταση της καταβολής της μισθοδοσίας του προσωπικού στον ένα μήνα από τρεις.
– Να πληρώσουμε τους όρους σύνδεσης του Υδροηλεκτρικού.
– Να προχωρήσουμε τις διαδικασίες νομιμοποίησης κτισμάτων μας.
– Με βάση ένα τυχαίο γεγονός αποκαταστήσαμε με επαγγελματισμό και επιστημονικό τρόπο το πρόβλημα των συνεχών κατολισθήσεων.
– Πιστοποιήσαμε τις πηγές μας ως ιαματικές.
– Μέσα στο μήνα ξεκινάμε τις τρεις μικρές πισίνες δίπλα στο νέο υδροθεραπευτήριο που έμεναν ανεξήγητα ημιτελείς όλα αυτά τα χρόνια.
– Βεβαιώσαμε και πληρώσαμε φόρους και χρέη της επιχείρησης που δε δημιουργήσαμε εμείς. Φόρους που έρχονταν από 2010 και φόρτωσαν την επιχείρηση με δυσβάσταχτες προσαυξήσεις επειδή κάποιοι δεν είχαν το θάρρος να τους βεβαιώσουν.
– Δημιουργήσαμε με πολύ δουλειά και οικονομία ένα μικρό αποθεματικό ώστε να μη κυνηγάμε κάθε μέρα την επόμενη.
Όραμά μας είναι, αφού νοικοκυρέψουμε την επιχείρηση στην πράξη και όχι στα λόγια, να δημιουργήσουμε μια λουτρόπολη Ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Υπάρχουν πολλά προαπαιτούμενα πριν την αρχή της εφαρμογής αυτού του στόχου. Εργαζόμαστε καθημερινά με το όραμα αυτό στο μυαλό μας και το βλέμμα μας στο μέλλον”.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο πρώην δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Πασόης αντέδρασε αρχικά με μια σκληρή ανακοίνωση στα λεγόμενα της δημοτικής αρχής αναφορικά την παραχώρηση της καφετέριας των Λουτρών σε ιδιώτες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθευτήκαν, σχετικά με την εμμονή του Δημάρχου να αναλάβει την προεδρία της επιχείρησης των ΛΟΥΤΡΩΝ ΠΟΖΑΡ, προφασιζόμενος διάφορους λόγους. Πριν καν εξοικειωθεί με την λουτρόπολη και αντιληφτεί, πώς λειτουργεί η επιχείρηση, αποφάσισε να παραχωρήσει το ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ σε ιδιώτη. Γιατί άραγε τόση πρεμούρα; Μήπως μετά το αναψυκτήριο ακολουθούσουν και άλλα φιλέτα της Λουτρόπολης; Ο Δήμος κ. Δήμαρχε δεν είναι κερδοσκοπική εταιρεία, ούτε ο ΘΕΟΣ του είναι το κέρδος όπως του ιδιώτη. Στα χρόνια της κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας ο Δήμος θα πρέπει να ασκεί κοινωνική πολιτική δίδοντας εργασία στους νέους και όχι να τους απαξιώνει ως ανίκανους τεμπέληδες, χαραμοφάηδες κλπ. Εν κατακλείδι κ. Δήμαρχε, σας καλούμε να αναιρέσετε την με οριακή πλειοψηφία απόφαση σας να δωρίσετε, διότι περί δώρου πρόκειται, το Αναψυκτήριο σε ιδιώτη. Τη δική σας περιούσια μπορείτε να την παραχωρήσετε, δωρίσετε οπουδήποτε και σε οποιονδήποτε. Την Δημοτική περιούσια όμως ,δεν θα σας επιτρέψουμε να την αγγίξετε, γιατί είναι όλων των δημοτών και δημιουργήθηκε με θυσίες και αγώνες”.
Στη συνέχεια, στις 15 Φεβρουαρίου η παράταξη του κ. Πασόη επανήλθε με μία ακόμη αιχμηρή ανακοίνωση:
Δημήτρης Πασόης προς τον δήμαρχο Αλμωπίας: ”Η Αυτού Μεγαλειότητα, Ως άλλος αυτοκράτωρ, μέγας μάνατζερ!
Από το συνδυασμό του πρώην δημάρχου και επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αλμωπίας, Δημήτρη Πασόη δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση για το θέμα της εκμίσθωσης του αναψυκτήριου των Λουτρών:
“Ως άλλος αυτοκράτωρ, ως ακραιφνής νεοφιλελεύθερος, ο μέγας μάνατζερ Δήμαρχος Αλμωπίας ξανασηκώνει τη καταλαγιασμένη, κατά τη άποψή του, σκόνη που σηκώθηκε με την αιφνιδιαστική και με οριακή πλειοψηφία,απόφαση που πήρε η Διοίκηση της Επιχείρησης των Λουτρών Λουτρακίου για εκμίσθωση του αναψυκτηρίου των Λουτρών σε ιδιώτη. Με την, διαπιστωμένη πια, προσφιλή του τακτική να παραποιεί την αλήθεια και θεοποιώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία προσπαθεί να μας πείσει, με το “διάγγελμά του” , σε προσφιλές του ηλεκτρονικό μέσο επικοινωνίας, περί του ορθού της απόφασής του, που δεν το κρύβει ότι ήταν δικιά του οραματική απόφαση, καθώς και για τα επιτεύγματα της πεντάμηνης διοίκησής του στην επιχείρηση των Λουτρών. Το μόνο που καταφέρνει, τελικά, ο κ. Δήμαρχος, είναι να επιβεβαιώσει τους εκφρασμένους φόβους μας για τους στόχους που έκρυβε η εμμονή του να ηγηθεί της διοίκησης των Λουτρών, υποτιμώντας με αυτή του την ενέργεια τα στελέχη του συνδυασμού του. Το αναψυκτήριο, με όλα του τα προβλήματα, είναι ένας κερδοφόρος κλάδος, μία κερδοφόρα εκμετάλλευση της μονομετοχικής ανώνυμης εταιρίας των Λουτρών Λουτρακίου. Αυτό δεν μπορείτε να το αμφισβητήσετε με κανένα τρόπο κ. Δήμαρχε και μη προσπαθείτε να αιτιολογήσετε τη απόφασή σας, για ενοικίαση του αναψυκτηρίου, προβάλλοντας αναληθή στοιχεία. Από τη στιγμή, όμως, που η Αυτού Μεγαλειότητά Σας αυτοπροβάλλεται ως μάνατζερ και γνώστης του management – αλήθεια που τα αποκτήσατε όλα αυτά; – ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Αφού λοιπόν προλάβατε και εντοπίσατε όλα τα κακώς κείμενα γιατί δεν προχωράτε στην διόρθωσή τους και στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών; Γιατί δεν αξιοποιείτε τους άξιους συνεργάτες σας που μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο; Ή μήπως δεν είναι ικανοί και τους χρειάζεστε μόνο και μόνο για να επικυρώνουν, με οριακές πλειοψηφίες, τα μεγάλα οράματά σας για παραχώρηση – δώρο, γιατί περί δώρου πρόκειται, φιλέτων της περιουσίας της Δημοτικής Επιχείρησης, που περαιτέρω είναι περιουσία του Δήμου. Εσείς κ. Δήμαρχε δεν μπορέσατε να πείσετε, περί του ορθού της απόφασή σας, τους συνεργάτες σας και περιμένετε να πειστούν οι πολίτες της Αλμωπίας; Αναφερθήκατε εκτενώς, στο “διάγγελμά” σας, στα επιτεύγματα που είχατε κατά την πεντάμηνη διοίκησή σας στην επιχείρηση των Λουτρών Λουτρακίου. Όχι μόνο επιτεύγματα δεν είχατε, αλλά οικειοποιηθήκατε επιτυχίες άλλων διοικήσεων. Εμείς παραλάβαμε, την 1-1-2011, μια επιχείρηση υπερχρεωμένη, με υποχρεώσεις πάνω από 1.400.000,00 ευρώ και σας την παραδώσαμε, στο τέλος της θητείας, μας με υποχρεώσεις κάτω από 300.000,00 ευρώ καθώς επίσης και με σημαντικές απαιτήσεις και μάλιστα από συγκριμένη Κοινοπραξία επιχειρηματιών, που με άλλη απόφαση παλαιότερης διοίκησης εκμεταλλεύεται άλλο φιλέτο της επιχείρησης. Η συγκεκριμένη κοινοπραξία ιδιωτών αρνούνταν να καταβάλλει τη απαίτηση της επιχείρησης, παρά τα δικόγραφα που της επιδίδονταν καλυπτόμενη πίσω από νομικά τερτίπια. Εσείς ισχυρίζεστε ότι εισπράξατε τη συγκεκριμένη απαίτηση, ως καλύτεροι μάνατζερ, και αποδώσατε στο δημόσιο μέρος παρακρατούμενων φόρων που δημιούργησαν άλλες διοικήσεις. Αλήθεια οι συγκεκριμένοι ιδιώτες εξόφλησαν τη απαίτηση της Επιχείρησης επειδή πείστηκαν από τη μεγάλη σας ικανότητα ή έδειξαν καλή διαγωγήπροκειμένου να παρατείνουν, όχι μόνο, την παραμονή τους στη συγκεκριμένη εκμετάλλευση αλλά και να συμμετάσχουν και στη νέα ιδιωτικοποίηση; Κ. Δήμαρχε, η πιστοποίηση των πηγών ως ιαματικών καθώς και η ανανέωση της άδειας του υδροηλεκτρικού επιτεύχθηκε επί ημερών της δικιάς μας διοίκησης. Σίγουρα, στα τρεισήμισι χρόνια, που διοικήσαμε τη Δημοτική Επιχείρηση δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας γι΄αυτήν. Την περαιτέρω ανάπτυξή της που θα ήταν προς όφελος όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής των Λουτρών, αλλά και όλης της Αλμωπίας. Κατά τη θητεία μας κάναμε λάθη και είχαμε ολιγωρίες. Σε μια δύσκολη όμως οικονομική συγκυρία, όχι μόνο για την Επιχείρηση αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, σε ένα περιβάλλον γενικής ύφεσης και οικονομικής κρίσης δώσαμε βάρος στην εξυγίανση και το νοικοκύρεμα της υπερχρεωμένης Επιχείρησης. Στοιχεία που ήταν προαπαιτούμενα για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Σήμερα, λοιπόν, που υπάρχουν αυτά τα προαπαιτούμενα περιμέναμε από τη νέα διοίκηση και ιδιαίτερα από τον ειδήμονα, πολυπράγμονα και έμπειρο Πρόεδρό της, να στραφεί προς αυτή τη κατεύθυνση. Αντί, όμως, αυτού βλέπουμε τη νέα Διοίκηση να στρέφεται στις εύκολες λύσεις. Στην παραχώρηση σημαντικών φιλέτων της επιχείρησης στην αδηφάγα και με μόνο σκοπό το κέρδος ιδιωτική πρωτοβουλία. Ποιο φιλέτο της επιχείρησης έχει σειρά κ. Δήμαρχε; Μήπως μεγάλο κομμάτι της Επιχείρησης ή ολόκληρη η Επιχείρηση; Αυτοί λοιπόν ήταν οι σημαντικοί στόχοι που θα προωθούσατε όταν αναλαμβάνατε, ως ο μόνος ικανός του συνδυασμού σας, το τιμόνι της επιχείρησης; Σας καλούμε, λοιπόν, για άλλη μια φορά να ανακαλέσετε την, με οριακή πλειοψηφία απόφαση που πήρατε για ενοικίαση του αναψυκτηρίου σε ιδιώτη. Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι πάντα η πανάκεια. Το ομολογείτε εξάλλου και εσείς στο “διάγγελμά” σας καθώς υπάρχει η παλιά εμπειρία. Επενδυτής με βαρύ πορτοφόλι δεν σημαίνει πάντα και σωστός επαγγελματίας. Διορθώστε, λοιπόν, τα κακώς κείμενα που, όπως ισχυρίζεστε, προλάβατε να τα εντοπίσετε. Λειτουργείστε το αναψυκτήριο μέσα στα πλαίσια τη Δημοτικής επιχείρησης, που ποιός ξέρει, ως καλοί επαγγελματίες, μπορεί να τα καταφέρετε καλύτερα από εμάς. Και ένα τελευταίο κ. Δήμαρχε. Η περιοχή των Λουτρών, που τηνεκμεταλλεύονταν για δεκαετίες ιδιώτης, παραχωρήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έπειτα από αγώνες συγκεκριμένων ανθρώπων. Αγώνες στους οποίους δεν συμμετείχατε εσείς. Αποφάσεις, λοιπόν, που αφορούν όλους τους πολίτες την Αλμωπίας, πρέπει να μπαίνουν σε μακρά διαβούλευση και να έχουν τη συναίνεση του συνόλου ή τουλάχιστον της αυξημένης πλειοψηφίας της κοινωνίας της Αλμωπίας”.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
“ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ”

Η αντιπρόταση των φορέων του Λουτρακίου
“Γνωρίζοντας από «πρώτο χέρι» την κατάσταση του αναψυκτηρίου, αφού τη βιώνουμε καθημερινά, αναλάβαμε την πρωτοβουλία ως σύνολο ανθρώπων που ζουν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά να καταθέσουμε μια εναλλακτική πρόταση στο συγκεκριμένο θέμα. Έχοντας στο παρελθόν ζήσει και τα «κακώς κείμενα» μιας εκμίσθωσης σε μια αμιγώς ιδιωτική πρωτοβουλία θεωρήσαμε χρέος μας, προκειμένου να προσφέρουμε στην κοινωνία της ευρύτερης περιοχής αλλά και να προστατέψουμε τις επενδύσεις όλων των επαγγελματιών (οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ομαλή λειτουργία και του αναψυκτηρίου) να αναλάβουμε δράση και απ’ τη πλευρά μας συνεισφέροντας στην περαιτέρω αναβάθμιση των Λουτρών. Η πρωτοβουλία μας αυτή έχει σκοπό την προσφορά ποιοτικότερων υπηρεσιών του αναψυκτηρίου ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να διατηρηθεί και ο κοινωνικός ρόλος του. Αφού όπως και ο νόμος προβλέπει, τυχόν κέρδη θα διανέμονται τόσο στους εργαζόμενους όσο και σε κοινωφελείς σκοπούς. Συγκεκριμένα, ζητήσαμε τη πίστωση χρόνου από τη Διοίκηση των Λουτρών, ζητώντας την αναβολή της άμεσης εκμίσθωσης του αναψυκτηρίου προκειμένου να συσταθεί μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ), ανοιχτής λαϊκής βάσης, με σκοπό την συμμετοχή (σε περίπτωση απόφασης του ΔΣ των Λουτρών) στη δημοπρασία. Θεωρούμε λοιπόν σχεδόν βέβαιο ότι για την αρνητική ψήφο των μελών του ΔΣ έπαιξε ρόλο και η πρόταση που καταθέσαμε. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θεωρούμε χρέος μας να παραθέσουμε στους πολίτες της Αλμωπίας την πρόταση την οποία θέσαμε υπ όψιν του ΔΣ της επιχείρησης των Λουτρών την 03/02/2015 αρχικά εγγράφως αλλά και προσωπικά δίδοντας λεπτομέρειες. Ελπίζουμε η όποια απόφαση της Δημοτικής Αρχής και του ΔΣ να είναι προς το συμφέρον όλων, ενώ θα είμαστε αρωγοί στην όποια τους προσπάθεια”.
Συμβούλιο Τ.Δ. Λουτρακίου Αλμωπίας
Σύλλογος Νέων Λουτρακίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου «Το Πόζαρ»
Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Λουτρακίου
Σύλλογος Ξενοδόχων Λουτρακίου
Α.Σ. Άρη Λουτρακίου

Συγκέντρωση ενάντια στα μνημόνια στις 15 Φεβρουαρίου 2015
«Ανάσα αξιοπρέπειας» ζήτησαν διαδηλωτές σε Ελλάδα και Ευρώπη
Περισσότερα από 20.000 άτομα συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Συντάγματος, ζητώντας «ανάσα αξιοπρέπειας» και διαδηλώνοντας κατά της λιτότητας. Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στις ελληνικές θέσεις πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 30 ελληνικές πόλεις, όπως και στα Γιαννιτσά, όπου πολίτες συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο, στην πλατεία ΕΠΟΝ.
Νέα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και τη Δευτέρα, ημέρα διεξαγωγής του κρίσιμου Eurogroup.
Η Κυριακή 15 Φλεβάρη ορίστηκε ως Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης Αξιοπρέπειας και Αλληλεγγύης. Στα πλαίσια αυτών των κινητοποιήσεων διοργανώθηκε και στα Γιαννιτσά, η συγκέντρωση κατά της λιτότητας και υπέρ της υποστήριξης των ελληνικών θέσεων όπως εκφράζονται στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. από την ελληνική κυβέρνηση. Αν και ο κόσμος που συμμετείχε δεν ήταν πολύς, ίσως και λόγω ψύχους, το μήνυμα δόθηκε πως μόνο με προσπάθεια μπορεί να έρθει η αλλαγή.

anasagiannitsa
Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη, στο Λευκό Πύργο, όπου προβλήθηκε το μήνυμα «Give Greece a Chance». Περισσότεροι από 8.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας απαλλαγή από τα μνημόνια και τη λιτότητα. Πολλοί κρατούσαν πλακάτ κατά της Γερμανίας με σύνθημα «Δε φοβόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε». Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους Έλληνες πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, όπως στο Βερολίνο, το Βελιγράδι, τις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Λισσαβόνα, τη Λευκωσία, το Άμστερνταμ, με κεντρικό σύνθημα να είναι «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό κατά της λιτότητας – Ούτε βήμα πίσω – Θα νικήσουμε».
Σε ανακοίνωσή της, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Για μια ακόμη ημέρα οι πλατείες στην Ελλάδα και την Ευρώπη πλημμύρισαν από τους πολίτες, δίνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και αποφασιστική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση. Η παρέμβαση του λαού στις εξελίξεις, αυτό που δηλαδή φοβόντουσαν και πολεμούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα είναι το επόμενο διάστημα ο αποφασιστικός παράγοντας για την ενίσχυση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής σε όλη την Ευρώπη. Είναι η μεγάλη δύναμη της Ελλάδας και της κυβέρνησης. Η ελπίδα έδιωξε τον φόβο, οι ευρωπαϊκοί λαοί υπερασπίζονται την αξιοπρέπειά τους. Η Ευρώπη θα αλλάξει σελίδα, η δημοκρατία θα νικήσει».
Το παρόν έδωσαν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη και Γ. Σηφάκης, όπως και υποψήφιοι βουλευτές και πολιτικά στελέχη. Επίσης, παραβρέθηκαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με πανό και φυλλάδια τα οποία μοίρασαν στον κόσμο.
Χ.Π.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015 – ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου