Tuesday, 30 April, 2024

Χωρίς προγνωστικά η μάχη για την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ

Οι δύο διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος Βαγγ. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης προσέρχονται σχεδόν ισοδύναμοι στην εκλογική αναμέτρηση.

 Μόλις μια εβδομάδα περίπου πριν από το άνοιγμα των καλπών του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ., η αναμέτρηση των δύο διεκδικητών, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μοιάζει σαν να ξεκινάει από το μηδέν.

Η μάχη της διαδοχής διεξάγεται πλέον ανοικτή σε όλα τα προγνωστικά και, όπως όλα δείχνουν, ο νικητής θα αναδειχθεί από τις λεπτομέρειες και από τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ιδίως αυτή την τελευταία εβδομάδα, η οποία θεωρείται και η κρισιμότερη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μελών της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, αλλά και στελεχών του κομματικού μηχανισμού, στην ψηφοφορία θα συμμετάσχουν περίπου 300.000-320.000 μέλη του κόμματος, δηλ. αναμένεται ένα ποσοστό αποχής περίπου 20-25% σε σχέση με τον πρώτο γύρο, οπότε και ψήφισαν 404.000 ψηφόφοροι.

Η Ν.Δ. πορεύεται στην τελική ευθεία της πιο μακράς προεκλογικής περιόδου που ακολούθησε ποτέ για την ανάδειξη της ηγεσίας της. Και αυτό, διότι την προσεχή Κυριακή 10 Ιανουαρίου που θα γίνει ο δεύτερος γύρος, θα συμπληρωθούν περίπου τρισήμιση μήνες από την έναρξη της προεκλογικής κούρσας.

Κλειδί οι μετακινήσεις ψηφοφόρων
Αυτή η εκλογή, πέρα από την δεδομένη ένθερμη και ολόπλευρη στήριξη των «καραμανλικών» προς τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, δείχνει αμφίρροπη και ανοιχτή σε όλα τα προγνωστικά, με τους δυο μονομάχους να διεκδικούν επί ίσοις όροις τη νίκη.

Αυτό επισημαίνουν οι δημοσκόποι που πραγματοποιούν μετρήσεις, καθώς πλέον αυτή την περίοδο είναι πιο εύκολο, διότι υπάρχει πλέον δεδομένο εκλογικό σώμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίσιμο στοιχείο αποτελεί η ροή μετακίνησης των ψηφοφόρων, δηλ. εάν ένας που ψήφισε στον πρώτο γύρο Βαγγ. Μεϊμαράκη τον ξαναψηφίσει ή προτιμήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη ή εάν ένας που στήριξε τον Κυρ. Μητσοτάκη την πρώτη Κυριακή τον επιλέξει εκ νέου ή μετακινηθεί πλέον προς τον αντίπαλό του.

Μέχρι στιγμής εμφανίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης να έχει πιάσει…«ταβάνι» στη συσπείρωση, καθώς καταγράφει 90%, εν αντιθέσει με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη που κινείται γύρω στο 75% και άρα έχει περιθώριο την τελευταία εβδομάδα να αυξήσει την επιρροή του.

Έως σήμερα άλλαξαν πολλά στα δεδομένα και στους συσχετισμούς των υποψηφίων, ενώ η πόλωση και οι διαξιφισμοί, που εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αφήνουν πληγές που θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν και ρήγματα στη συνοχή του κόμματος που είναι δύσκολο να γεφυρωθούν.

Τα υπέρ και τα κατά των δύο υποψηφίων
Οι δύο διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος προσέρχονται σχεδόν ισοδύναμοι στην εκλογική αναμέτρηση, με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη να δείχνει να υπερτερεί σε αποτελεσματικότητα του εκλογικού μηχανισμού της ΝΔ, αλλά και τον Κυρ. Μητσοτάκη να εμφανίζει ενίσχυση της δημοτικότητάς του, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες και στους χρήστες του Διαδικτύου.

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος φαίνεται ότι θα παίξει και η συμμετοχή στην ψηφοφορία, καθώς, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη του κόμματος, όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο μεγαλύτερες εκπλήξεις μπορεί να κρύβει, αν και πλέον είναι κλειστοί οι εκλογικοί κατάλογοι και δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο.

Παρά τις διακηρύξεις όμως, η πλειονότητα των στελεχών της ΝΔ εκφράζει φόβους ότι η περίοδος αναταραχής για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τελειώνει με την εκλογή νέου αρχηγού, υποστηρίζοντας ότι οι τριβές και οι αντιπαραθέσεις θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες μεταξύ των νικητών και των ηττημένων.

«Η παράταξη έχει χωριστεί σε τουλάχιστον δύο κομμάτια που είναι σχεδόν αδύνατον να επανασυγκολληθούν αμέσως και χωρίς να αφήσουν σημάδια» τονίζουν, εκφράζοντας φόβους ότι θα ακολουθήσει στη ΝΔ μια μακρά περίοδος «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών».

Χωρίς προγνωστικά η μάχη για την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου