Friday, 20 September, 2024

Η υγεία νοσεί. Άνθρωποι πεθαίνουν για ένα κρεβάτι ΜΕΘ

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας επιβεβαιώνεται από την αποκάλυψη που κάνει σήμερα αποκλειστικά το YgeiaPress.gr:

Σύμφωνα με αξιόπιστα και ακριβή στοιχεία, αυτή τη στιγμή (Παρασκευή 8 Ιανουαρίου) 75 άνθρωποι βρίσκονται σε λίστα αναμονής για την εύρεση μίας κλίνης εντατικής θεραπείας!
Ο αριθμός αυτός είναι πρωτοφανής στα πρόσφατα ιατρικά χρονικά. Αποτελεί ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ καθώς η λίστα αναμονής μέχρι τώρα έφθανε τα 30, 40 και σε εξαιρετικές περιπτώσεις τα 50 άτομα.
Οι 75 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι σε διαδρόμους ή σε θαλάμους νοσοκομείων περιμένοντας να «ελευθερωθεί» ένα κρεβάτι σε εντατική ενώ το τραγικό είναι ότι μεταξύ τους βρίσκονται και 10 άτομα νεαρής ηλικίας!
Η εικόνα αυτή δείχνει τις τραγικές ελλείψεις που καταγράφονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα κυρίως επειδή υπάρχουν ελλείψεις κλινών εντατικής. Εκτιμάται ότι σήμερα λειτουργούν περίπου 640 κλίνες Εντατικής στον δημόσιο τομέα (ΕΣΥ, πανεπιστημιακά νοσοκομεία), ενώ περίπου 200 παραμένουν «κλειστές» και θα μπορούσαν, αν λειτουργούσαν, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Με αυτά τα δεδομένα είναι φανερό ότι αποκτά επείγουσα μορφή η διαδικασία της προκήρυξης-πρόσληψης, προκειμένου να στελεχωθούν οι μονάδες με το απαραίτητο προσωπικό. Το υπουργείο Υγείας έκανε χθες σχετικές εξαγγελίες για τις προσλήψεις και με απόφαση του Υπουργού Ανδρέα Ξανθού, ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που αφορά στην προκήρυξη 400 θέσεων νοσηλευτών και 100 ιατρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στα δημόσια νοσοκομεία.
Από την πλευρά του το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να διεκπεραιώσει τάχιστα τη διαδικασία της προκήρυξης-πρόσληψης. Ο Οργανισμός αναλαμβάνει ως υποχρέωση την υπογραφή συμβάσεων εργασίας και την άμεση τοποθέτηση του προσωπικού εντός του Φεβρουαρίου, ώστε κατ’ αυτόν τον τρόπο να διασφαλιστεί η σημερινή λειτουργία των κλινών ΜΕΘ και αφετέρου να αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η υγεία νοσεί. Άνθρωποι πεθαίνουν για ένα κρεβάτι ΜΕΘ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου