Είμαστε –κυριολεκτικά– άξιοι της μοίρας μας… Το 2015, μια χρονιά που φτάσαμε στο χείλος της χρεοκοπίας, με την ανεργία να καλπάζει, τον λαό να
υποφέρει και το εισόδημα των περισσοτέρων να εξανεμίζεται, η ισχνήελληνική οικονομία επιβαρύνθηκε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές άκρως πολυτελών ειδώνπου είχαν να κάνουν κυρίως με τον καλλωπισμό, την περιποίηση προσώπου και σώματος, ακριβών και φανταχτερών αντικειμένων, μπιζού και αρωμάτων.
Δεκάδες τόνοι κραγιόν, ψεύτικων βλεφαρίδων και μαλλιών, αλοιφών ανανέωσης προσώπου, νυχιών, καθώς και γαλακτώματα και μάσκες ομορφιάς αγοράστηκαν και εισήχθησαν από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία και τη Γαλλία, ρίχθηκαν στην αγορά και καταναλώθηκαν.
31 εκατ. ευρώ πληρώσαμε για γούνες, 23 εκατ. ευρώ για κατεργασμένα… φτερά και πούπουλα, 17 εκατ. ευρώ για ρολόγια, 21 εκατ. ευρώ για αιθέρια έλαια 28 εκατ. ευρώ για αρώματα, 107 εκατ. ευρώ για προϊόντα καλλωπισμού και καλλυντικά, 7 εκατ. ευρώ για ψεύτικα μαλλιά, 3 εκατ. ευρώ για τεχνητά νύχια
11 εκατ. ευρώ για σλιπ και γυναικεία εσώρουχα.
H αντίθεση που κυριαρχεί
Όταν η χώρα δεν παράγει το απαιτούμενο αλεύρι να θρέψει τον λαό με ψωμί και αναγκάζεται να κάνει εισαγωγή τεράστιων ποσοτήτων για να υπάρχει επάρκεια, αυτά τα προϊόντα αποτελούν κραυγαλέα πρόκληση και καταγράφουν την αντίθεση που κυριαρχεί στην κοινωνία, ακόμα και αυτές τις δύσκολες μέρες.
Οι πλαστικές εγχειρήσεις, για παράδειγμα, που γίνονται για βελτίωση της εμφάνισης, έχουν μειωθεί ελάχιστα ως προς τον αριθμό.
Ακόμα και σήμερα υπάρχει λίστα αναμονής, με τις τιμές για επεμβάσεις ανάπλασης σώματος και προσώπου να είναι σχεδόν οι ίδιες με εκείνες προ κρίσης.
Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, η ελληνική παραγωγή έχει μειωθεί σε όλους τους τομείς, με πρώτη εκείνη του αγροτικού τομέα.Οι εισαγωγές βασικών ειδών επιβίωσης έχουν αυξηθεί και η Ελλάδα, κυριολεκτικά, εξαρτάται από τις ξένες αγορές.
Και τα όσπρια από το εξωτερικό
Ακόμα και τροφές της μεσογειακής διατροφής, όπως τα όσπρια, προέρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό. Η εγχώρια παραγωγή οσπρίων υπολογίζεται στους 10.000 τόνους, ενώ η κατανάλωση στους 45.000 τόνους.
Συγκεκριμένα, το 90%-95% της φακής που καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά προέρχεται από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, το 65%-70% των ρεβιθιών εισάγεται από το Μεξικό και την Τουρκία, ενώ το 55%-60% των φασολιών προέρχεται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αλβανία και την Αργεντινή. Και όλα αυτά σε μια αγορά που έχει να παρουσιάσει όσπρια, όπως τη φακή Εγκλουβής, τα φασόλια Πρεσπών, τα ρεβίθια Λισβορίου ή τη φάβα Σαντορίνης.
Η εγκατάλειψη των εν λόγω καλλιεργειών ξεκίνησε στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όταν οι αγρότες στράφηκαν στο σιτάρι και το βαμβάκι, και επιδεινώθηκε από το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές παραγωγού, την έλλειψη οικονομικής ενίσχυσης και τις χαμηλές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων.
Χοιρινό και σιτάρι
Χοιρινό κρέας παράγουμε 111.000 τόνους, αλλά καταναλώνουμε 290.000 τόνους, ενώ μαλακό σιτάρι, από το ένα εκατομμύριο τόνους που απαιτείται για τον άρτον τον επιούσιον, η Ελλάδα παράγει μόλις 351.000 τόνους. Το ίδιο και για το βόειο κρέας. Από τους 158.000 τόνους που καταναλώνουμε ετησίως, μόλις 20.000 τόνοι παράγονται στην Ελλάδα. Επίσης, είναι απίστευτο κι όμως αληθινό. Εισάγουμε 1,5 εκατ. αβγά την ημέρα! Πριν από μία πενταετία, για την εγχώρια παραγωγή χρησιμοποιούνταν 5,5 εκατ. κότες, οι οποίες απέδιδαν 1,5 δισ. αβγά, ενώ σήμερα μιλάμε για 3 εκατ. κότες, οι οποίες αποδίδουν 900 εκατ. αυγά. Οι ποσότητες αυτές, όμως, δεν επαρκούν για την εγχώρια κατανάλωση–άμεση ή έμμεση για την παρασκευή τροφίμων, για τη ζαχαροπλαστική κ.λπ.–, που ανέρχεται στα 2 εκατ. αβγά,με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να διαμορφώνεται στα 140 αβγά.
Συνολικά, οι εισαγωγές καλύπτουν το 60% των αναγκών της χώρας, αφού η εγχώρια παραγωγή δεν καλύπτει περισσότερο από το 40%.
Παράδειγμα: Το 2014 κάθε οικογένεια δαπάνησε 70 ευρώ τον μήνα για κρέας. Κάθε Έλληνας καταναλώνει 100 κιλά κόκκινου κρέατος κατά μέσο όρο τον χρόνο. Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, η Ελλάδα εισάγει το 70% του βόειου, το 65% του χοιρινού, το 10% του αιγοπρόβειου και το 21% των πουλερικών που καταναλώνονται ετησίως στη χώρα. Μετά το 2012-2013 κερδίζουν έδαφος οι εισαγωγές από χώρες όπως η Πολωνία, λόγω της χαμηλότερης τιμής.
Και θυμάρι από την Αίγυπτο
Σήμερα εισάγουμε ακόμα και θυμάρι και χαμομήλι από την Αίγυπτο… Βέβαια, βασικός προμηθευτής μας σε πολλά προϊόντα είναι η Γερμανία, στην οποία πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για αγαθά που έχουν άμεση ανάγκη για την επιβίωσήμας, όπως:Φαρμακευτικά προϊόντα: 756 εκατ. ευρώ. Λέβητες, μηχανές, συσκευές και μηχανικές επινοήσεις, μέρη αυτών των μηχανών ή συσκευών, αντιδραστήρες: 462 εκατ. ευρώ. Μηχανές, συσκευές και υλικά ηλεκτρικά, συσκευές εγγραφής ή αναπαραγωγής ήχου και εικόνας, μέρη και εξαρτήματα αυτών: 462 εκατ. ευρώ.Ι.Χ. αυτοκίνητα, ελκυστήρες, ποδήλατα, άλλα οχήματα για χερσαίες μεταφορές, τα μέρη και ταεξαρτήματά τους: 401 εκατ. ευρώ.Γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας, αβγά, μέλι φυσικό, προϊόντα βρώσιμα ζωικής προέλευσης: 276 εκατ. ευρώ.Κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων, βρώσιμα: 132 εκατ. ευρώ.
Πλαστικές ύλες και προϊόντα από αυτές τις ύλες: 218 εκατ. ευρώ
Επίσης, όργανα και συσκευές οπτικής, φωτογραφίας ή κινηματογραφίας, μέτρησης, ελέγχου ή ακριβείας, όργανα και συσκευές ιατροχειρουργικής, μέρη και εξαρτήματα αυτών των οργάνων ή συσκευών: 169 εκατ. ευρώ. Οργανικά χημικά προϊόντα: 117 εκατ. ευρώ. Διάφορα προϊόντα των χημικών βιομηχανιών: 115 εκατ. ευρώ.
Άλλοι πεινούν και άλλοι…μαυρίζουν σε εξωτικές παραλίες
Κραυγαλέες αντιθέσεις, ακραία αυτοπροβολή και αυταρέσκεια (από συγκεκριμένους «επωνύμους»), ρηχή μαζική διασκέδαση, σπατάλη περίπου τριών δισ. ευρώ και αδικαιολόγητη ακρίβεια–κυρίως στην Αθήνα–σημάδεψαν τη φετινή περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Από τη μια οι αποκαλούμενοι και celebrities, όπως ο πρίγκιπας Παύλος, γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, αλλά και η Ελένη Μενεγάκη να φωτογραφίζονται μαυρισμένοι σε εξωτικές παραλίες και κάποιοι πολιτικοί να ξεφαντώνουν στην Αράχοβα, και από την άλλη εκατομμύρια Ελλήνων που χτυπήθηκαν από την κρίση και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους δεν μπορούσαν να στρώσουν το γιορτινό τραπέζι,ενώ κάποιοι άλλοι συνωστίζονταν στα συσσίτια για ένα πιάτο φαΐ…
Ο τζίρος των Χριστουγέννων εκτιμάται σε 3,22 δισ. ευρώ. Περίπου 8% λιγότερος από πέρυσι
Σε ό,τι αφορά τις εκδρομές στο εξωτερικό, υπήρξε θεαματική πτώση.
Βιέννη, Πράγα, Βουδαπέστη, δημοφιλείς παλαιοτέρα προορισμοί για τους Έλληνες, ήταν φέτος άδειοι. Μάλιστα, λόγω της πτώσης της κίνησης, η αεροπορική εταιρεία της Τσεχίας, που κάποτε είχε δύο πτήσεις ημερησίως από την Πράγα, διέκοψε εντελώς τα δρομολόγιά της προς Ελλάδα.
Το εγχώριο εορταστικό… πανηγύρι είχε ως επίκεντρο την Αράχοβα. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Αλέξης Κούγιας, Κατερίνα Καινούργιου και άλλοι επώνυμοι συγκέντρωσαν τα φλας των paparazzi τόσο στα νυχτερινά κέντρα όσο και στο χιονοδρομικό κέντρο.
Οι τιμές φέτος κυμάνθηκαν λίγο πιο πάνω από πέρυσι, αλλά και πάλι έγινε το αδιαχώρητο, με την πληρότητα να πλησιάζει το 100%.
Το ίδιο συνέβη και στα Ζαγοροχώρια, την Καστοριά, τη Φλώρινα, τη Δράμα και την Καβάλα. Πληρότητα υπήρξε στα ξενοδοχεία, ακόμα και σε εκείνα που οι τιμές για μία διανυκτέρευση ξεπερνούσαν τα 300 ευρώ. Ταξίδια που συζητήθηκαν έκαναν η Ελ.Μενεγάκη και ο Μ. Παντζόπουλος, που πήγαν ξανά στις Μαλδίβες, ενώ ο γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος, με τη σύζυγό του, Μαρί Σαντάλ, έκαναν διακοπές στο νησί Χάρμπορ στις Μπαχάμες.
* Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 9/1/2016
Στην Ελλάδα της χρεοκοπίας – Εισάγουμε… φτερά και πούπουλα