Friday, 27 December, 2024

«Καρπός φροντίδας»: Ένα πρότυπο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας

Την ώρα που ο αγροτικός κόσμος της Ελλάδας κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις του κατά του νέου φορολογικού και ασφαλιστικού πλαισίου, μια μικρή ομάδα 25 πατατοπαραγωγών

φαίνεται ότι έχει κερδίσει το στοίχημα της βελτίωσης του εισοδήματός τους μέσω του πρότυπου προγράμματος «Καρπός Φροντίδας».
Πρόκειται για το πρώτο κοινωνικό διατροφικό προϊόν φρέσκιας πατάτας, αποτέλεσμα καλών καλλιεργητικών πρακτικών, με πλήρες σύστημα ιχνηλασιμότητας της παραγωγικής διαδικασίας που ενισχύει τη βιωσιμότητα των μικρών παραγωγών πατάτας του χωριού Νότια, του Δήμου Αλμωπίας.
Ήδη το πρόγραμμα «Καρπός Φροντίδας» τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του έχει αποφέρει 570 τόνους φρέσκιας πατάτας, ενώ αναμένεται αύξηση της παραγωγής κατά 25% το 2016. Οι 25 παραγωγοί έχουν κατορθώσει να αυξήσουν κατά 35% το καθαρό εισόδημά τους, καθώς το τελικό προϊόν πωλείται ήδη σε 250 σημεία ανά την Ελλάδα, στην ανταγωνιστική τιμή των 0,89 ευρώ το κιλό. Συμμεριζόμενοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, οι παραγωγοί του προγράμματος έχουν προσφέρει 4 τόνους πατάτας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αλμωπίας, για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
Πρόγραμμα «Καρπός Φροντίδας»
Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Νότια, τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, έγινε αποτίμηση των πεπραγμένων του πρώτου έτους εφαρμογής του προγράμματος.
Με βασική πηγή χρηματοδότησης το ειδικό πακέτο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η CSR Hellas σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και την Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, επέλεξαν την περιοχή της Νότιας βάσει του εδαφικού πλεονέκτηματος της για την καλλιέργεια πατάτας αλλά και με κοινωνικά κριτήρια.
Εν συνεχεία, η εταιρεία McCain Hellas, χάρη στην μακρόχρονη εμπειρία της στα προϊόντα πατάτας, σχεδίασε μια ποικιλία ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες, με καλή στρεμματική απόδοση και παρείχε επιχειρηματική συμβουλευτική. Οι εταιρείες BSAF και ΛΥΔΑ, αντίστοιχα ανέλαβαν την φυτοπροστασία και την διαρκή ενίσχυση του εδάφους. Η Τράπεζα Πειραιώς μέσω ειδικού προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας εξασφάλισε την οικονομική ρευστότητα των παραγωγών στην αγορά εξοπλισμού και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων εγκαταστάσεων διαλογής και αποθήκευσης της παραγωγής πατάτας. Τέλος, η εταιρεία 3Δ εγκατέστησε στο χωριό μετεωρολογικο σταθμό για την καλύτερη εκμετάλλευση των καιρικών συνθηκών υπέρ της καλλιέργειας.
Κοινή πεποίθηση όλων των κοινωνικών εταίρων του προγράμματος είναι ότι μόνο με αλλαγή επιχειρηματικής νοοτροπίας, σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον, βελτίωση υποδομών και στοχευμένες πρωτοποριακές λύσεις μπορούν να συνεχίσει να υπάρχει αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα. Ενώ ευχή όλων είναι το πρόγραμμα «Καρπός Φροντίδας» να βρει εφαρμογή και σε άλλα αγροτικά προϊόντα ανά την Ελλάδα.
Μαίρη Μπιμπή

«Καρπός φροντίδας»: Ένα πρότυπο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου