Thursday, 26 December, 2024

Μονάδα κομποστοποίησης στην Πέλλα

Τρεις μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων και επτά μονάδες κομποστοποίησης στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπει το σχέδιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ)

για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων προβλέπεται να δημιουργηθούν στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης, στα δυτικά του νομού Θεσσαλονίκης και στην περιοχή του νομού Σερρών ενώ σε κάθε μία από τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζεται να εγκατασταθεί από μία μονάδα κομποστοποίησης. Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης, με αφορμή ενημέρωση που έγινε σήμερα από τον ΦΟΔΣΑ, σε δημάρχους, αντιδημάρχους και στελέχη των Διευθύνσεων Καθαριότητας των Δήμων, στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τον κ. Γεράνη, οι τοποθεσίες που προκρίνονται από τους μελετητές για τη δημιουργία των μονάδων επεξεργασίας αστικών αποβλήτων είναι για τη μονάδα της ανατολικής Θεσσαλονίκης η περιοχή από τον Άγιο Αντώνιο μέχρι τη Νέα Τρίγλια και για τη μονάδα της δυτικής Θεσσαλονίκης η περιοχή μεταξύ των Δήμων Δέλτα, Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνας. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ διευκρινίζει ότι ο ΠΕΔΣΑ δεν προβλέπει ακόμη χωροθετήσεις μονάδων και τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν οι κανόνες που προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
“Δεν μπορούν να γίνουν υπερμεγέθη εργοστάσια γιατί με τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων που ολοκληρώθηκε, θεσμοθετήθηκαν υποχρεωτικά οι διαδικασίες και της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή και της ανάκτησης υλικών και της κομποστοποίησης του οργανικού. Συνεπώς το υπόλειμμα που θα οδηγείται στις μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων θα είναι σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες”, τονίζει, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος κατέθεσε προτάσεις προκειμένου να ενσωματωθούν στο σχέδιο του ΠΕΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.
“Το πρώτο που ζήτησα είναι η στρατηγική του εθνικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης και της μείωσης των απορριμμάτων να γίνει κομμάτι της λειτουργίας των δήμων και της οικονομίας. Το δεύτερο είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει με την ολοκλήρωση τοπικών σχεδίων που στην Κεντρική Μακεδονία καθυστερούν. Μόνο 12 από τους 38 δήμους έχουν κάνει τοπικά σχέδια και γι αυτό ζήτησα επιτάχυνση της εκπόνησης τοπικών σχεδίων” αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα τάσσεται υπέρ της υλοποίησης τοπικών δράσεων ανακύκλωσης και πράσινων σημείων ώστε να μειώνεται το κόστος διαχείρισης και να αποδίδονται φυσικοί πόροι προς επαναχρησιμοποίηση στις τοπικές κοινωνίες.
Ειδικά για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να καταλήγουν σε ολοκληρωμένες λύσεις και να αξιολογηθούν με βάση το μικρότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη, την περιβαλλοντική αξιολόγηση με βάση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη μέθοδο του διαγωνισμού.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία της διαβούλευσης για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια η πρόταση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας θα σταλεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για έγκριση, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Γενική Γραμματεία Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μονάδα κομποστοποίησης στην Πέλλα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου