Sunday, 24 November, 2024

Η Αθήνα δέχεται την εμπλοκή του ΝΑΤΟ

«Ναι» στις νατοϊκές περιπολίες στο Αιγαίο απαντά τελικά η κυβέρνηση, έπειτα από τη σαφή και ομόφωνη, κατά τα λοιπά, στήριξη της γερμανοτουρκικής πρότασης από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας οι μόνιμοι αντιπρόσωποι Γερμανίας, Τουρκίας και Ελλάδας είχαν διαδοχικές μεταξύ τους συναντήσεις, προκειμένου να βρουν μια φόρμουλα η οποία θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Λίγο μετά τις 8 μ.μ. ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, «τουίταρε» ότι η εξέλιξη των συνομιλιών απέβη «επιτυχής», καθώς έγιναν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις. Η αποδοχή της γερμανοτουρκικής πρότασης για νατοϊκές περιπολίες σε όλο το Αιγαίο και όχι μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα συνιστά, προδήλως, μια υποχώρηση από την αρχική ελληνική θέση, όπως αυτή διατυπώθηκε προχθές από τον κ. Αλ. Τσίπρα προς την κ. Αγκελα Μέρκελ.

Χθες, έπειτα από τη συνάντησή του κ. Καμμένου με τον γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κ. Γενς Στόλτενμπεργκ έγινε γνωστό ότι οι νατοϊκές περιπολίες στο Αιγαίο θα πραγματοποιηθούν από μια ναυτική δύναμη που ήδη επιχειρεί στη Μεσόγειο υπό γερμανική διοίκηση (πρόκειται για τη SNMG 2 που αποτελείται από τέσσερα πλοία που προέρχονται από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τον Καναδά). Ο κ. Καμμένος ζήτησε από τον κ. Στόλτενμπεργκ να αποκλεισθούν η Ελλάδα και η Τουρκία από την κυκλική ανάληψη της διοίκησης της συγκεκριμένης επιχείρησης, για όσο καιρό διαρκεί, και να γίνει σαφές ότι το Πολεμικό Ναυτικό κάθε μιας από τις δύο χώρες, θα περιπολεί εντός των χωρικών υδάτων εκάστης. Τα πολεμικά σκάφη των υπόλοιπων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα είναι, βεβαίως, ελεύθερα να κυκλοφορούν στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πάνος Καμμένος ζήτησε, επίσης, τον πλήρη σεβασμό των ορίων δικαιοδοσίας της Ελλάδας στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Ζήτησε, ακόμη, να διασφαλισθεί ότι η Τουρκία θα υποβάλει σχέδια πτήσης για τις επιχειρήσεις Ναυτικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιούν τα αεροσκάφη της. Ο κ. Καμμένος κατέθεσε και την πρότασή του για εξέλιξη των επιχειρήσεων της Frontex εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, όπου -με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ -όσοι μετανάστες ή πρόσφυγες διασώζονται θα επαναπροωθούνται στα παράλια της γειτονικής χώρας.

Στην Αθήνα ο Τουσκ

Η ακριβής διατύπωση της τελικής πρότασης θα γίνει γνωστή σήμερα, οπότε και αναμένεται να επικυρωθεί σε πολιτικό επίπεδο από τους υπ. Αμυνας του ΝΑΤΟ. Ελληνική κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε» και τόνισε ότι «μας βρίσκει σύμφωνους, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της». Εν τω μεταξύ, το προσφυγικό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει με την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα στο πλαίσιο περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με βασικό αντικείμενο τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. Τέλος, για το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Γερμανία, κ. Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε χθες ότι διακρίνει έναν «πιθανό υποστηρικτικό ρόλο» της Συμμαχίας στην προσπάθεια για καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

www.kathimerini.gr

Η Αθήνα δέχεται την εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου