Friday, 22 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Δημόσιο: Πώς η κυβέρνηση καταργεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας – Στο «στόχαστρο» και τα ΒΑΕ

Περικοπές στην καταβολή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, φέρνει το νέο μισθολόγιο. Μέσω διάταξης του νομοσχεδίου, αλλά και της ερμηνευτικής εγκυκλίου, επέρχεται περικοπή του επιδόματος σε όλες τις περιπτώσεις θεσμοθετημένων αδειών, εκτός της κανονικής άδειας και της βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας έως 6 ημέρες κατ΄ έτος.

Το θέμα έγινε ευρύτερα γνωστό έπειτα από εργατικό ατύχημα στο Δήμο Λάρισας. Η νέα διάταξη (άρθρο 18) ουσιαστικά προαναγγέλλει την κατάργηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, καθώς «επισημαίνεται η ρητή δέσμευση περί της επικείμενης ευθυγράμμισης του καθεστώτος χορήγησης του εν λόγω επιδόματος με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τις 31-12-2017».

Αυτός ο τρόπος καταβολής του επιδόματος, έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τον Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων (Ν.3527/2007) όσο με τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007) αλλά και την κοινή Υπουργική Απόφαση (αριθμ.: οικ
. 2/16519/0022/24-2-2012) που έχει εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότηση της παρ.1 του άρθρου 15 του Ν.4024/2011, καθώς το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας περιλαμβάνεται μεταξύ των μηνιαίων τακτικών αποδοχών (άρθρο 13 του Ν.4354/2015) και εξακολουθεί να καταβάλλεται στο ίδιο ύψος στους δικαιούχους, που έχουν ορισθεί με τις Υπουργικές Αποφάσεις, όπως άλλωστε προβλέπει και ο πρόσφατος μισθολογικός Νόμος. Με την διάταξη αυτή θίγεται επί της ουσίας το δικαίωμα των υπαλλήλων να λάβουν άδειες, που τους χορηγούνται και τους αναγνωρίζονται από το Νόμο, συνιστώντας μάλιστα, ένα ισχυρό οικονομικό αντικίνητρο.

Τα παρακάτω αναφέρονται σε επιστολή της ΑΔΕΔΥ που εστάλη χθες, έπειτα από τη δημοσιότητα που πήρε το περιστατικό στο Δήμο Λάρισας, προς πέντε υπουργούς: Γ. Χουλιαράκη, Π. Κουρουμπλή, Π. Καμμένο, Ν. Παρασκευόπουλο και Α. Ξανθό. Για την σταδιακή περικοπή του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας είχε προειδοποιήσει τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, η Συνδικαλιστική Ανατροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, με το άρθρο 18 του νόμου για το Μισθολόγιο, τροποποιείται ο τρόπος καταβολής του επιδόματος, «προβλέποντας πως πλέον θα καταβάλεται μόνο κατά την κατά έτος κανονική άδεια του εργαζόμενου και κατά το διάστημα βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας εώς 6 ημερών, τονίζοντας μάλιστα την υποχρέωση… “ευθυγράμμισης του καθεστώτος χορήγησης του εν λόγω επιδόματος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι την 31-12-2017».

«Επειδή με όλα αυτά διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος σας είναι η οριστική κατάργηση των Β.Α.Ε., σας καλούμε όπως άμεσα προβείτε σε όλες τις ενέργειες αφενός για να μην ισχύσουν οι προβλέψεις του άρθρου 18 του Ν.4354/2015 για τον τρόπο περικοπής του επιδόματος με νεότερη διορθωτική ρύθμιση και αφετέρου να συμπληρωθεί η ισχύουσα κοινή Υπουργική Απόφαση για την χορήγησή του και σε άλλες ειδικότητες που χωρίς αμφιβολία το δικαιούνται και οι οποίες αυθαίρετα έχουν αποκλειστεί», έλεγε σε παλαιότερη επιστολή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Αναλυτικότερα ολόκληρη η επιστολή της ΑΔΕΔΥ στους υπουργούς:

Προς:

1. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

κ. Γιώργο Χουλιαράκη

Πανεπιστημίου 37, 101 65 – Αθήνα

2. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

Σταδίου 27, 101 83 – Αθήνα

3. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

κ. Πάνο Καμμένο

Λεωφ. Μεσογείων 227-231, 155 61 – Χολαργός

4. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο

Λεωφ. Μεσογείων 96, 115 27 – Αθήνα

5. Υπουργό Υγείας

κ. Ανδρέα Ξανθό

Αριστοτέλους 17, 104 33 – Αθήνα

Κύριοι Υπουργοί,

Με το Ν.4354/2015, «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 176/16-12-2015) και ιδιαίτερα με το άρθρο 18 προβλέπεται η καταβολή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Μέσω δε της πιο πάνω διάταξης αλλά και της ερμηνευτικής εγκυκλίου, επέρχεται περικοπή του επιδόματος σε όλες τις περιπτώσεις θεσμοθετημένων αδειών, εκτός της κανονικής άδειας και της βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας έως έξι (6) ημέρες κατ΄ έτος.

Την στιγμή δε που το θέμα ήταν πιο ώριμο από ποτέ να διευρυνθούν οι ειδικότητες και οι κλάδοι που θα χορηγείται το επίδομα, αλλά και η πρόβλεψη νέας νομοθετικής εξουσιοδότησης για την έκδοση νέων Υπουργικών Αποφάσεων, τα Υπουργεία σας ουδεμία νύξη κάνουν.

Αντίθετα η νέα διάταξη (άρθρο 18) ουσιαστικά προαναγγέλλει την κατάργηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, καθώς «επισημαίνεται η ρητή δέσμευση περί της επικείμενης ευθυγράμμισης του καθεστώτος χορήγησης του εν λόγω επιδόματος με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τις 31-12-2017». Ο δε τρόπος καταβολής του έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο το Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων (Ν.3527/2007) όσο με τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007) αλλά και την κοινή Υπουργική Απόφαση (αριθμ.: οικ. 2/16519/0022/24-2-2012) που έχει εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότηση της παρ.1 του άρθρου 15 του Ν.4024/2011, καθώς το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας περιλαμβάνεται μεταξύ των μηνιαίων τακτικών αποδοχών (άρθρο 13 του Ν.4354/2015) και εξακολουθεί να καταβάλλεται στο ίδιο ύψος στους δικαιούχους, που έχουν ορισθεί με τις Υπουργικές Αποφάσεις, όπως άλλωστε προβλέπει και ο πρόσφατος μισθολογικός Νόμος. Με την διάταξη αυτή θίγεται επί της ουσίας το δικαίωμα των υπαλλήλων να λάβουν άδειες, που τους χορηγούνται και τους αναγνωρίζονται από το Νόμο, συνιστώντας μάλιστα, ένα ισχυρό οικονομικό αντικίνητρο.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της υπ΄ αριθμ.: 2/16519/0022/24-2-2012 κοινής Υπουργικής Απόφασης:

«Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι αυτού προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους και στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του. Επίσης καταβάλλεται και για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες (κανονικές, συνδικαλιστικές, ειδικές, εκπαιδευτικές μικρής διάρκειας έως δύο (2) μηνών, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής παιδιού), σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια έως έξι (6) ημέρες κατ΄ έτος, καθώς και αυτής που χορηγείται από Δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του Δημοσίου, Πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικούς σχηματισμούς του Ι.Κ.Α. και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές, η οποία αποδεικνύεται με σχετικά παραστατικά στοιχεία (εισαγωγή, εξιτήριο κ.λπ.).

Για τη συνδρομή όλων των ανωτέρω προϋποθέσεων εκδίδεται κάθε μήνα βεβαίωση του οικείου προϊσταμένου, η οποία συνοδεύει τη μισθολογική κατάσταση.

Σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων, για οποιονδήποτε λόγο (όπως ενδεικτικά μετακίνηση, απόσπαση, μετάθεση, μετάταξη, διάθεση) από τα καθήκοντα, τις θέσεις και τις συνθήκες, οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγησή του, διακόπτεται ισοχρόνως η καταβολή του με ευθύνη του οικείου προϊσταμένου.»

Στο άρθρο 51 του Ν.3528/2007, «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» και στο άρθρο 58 του Ν.3584/2007, «Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων» ορίζονται με πολύ ξεκάθαρο τρόπο ποιες είναι οι άδειες που χορηγούνται χωρίς αποδοχές.

Κατόπιν τούτου η νομοθετική σας παρέμβαση είναι έξω από κάθε ηθική αλλά και νομική δεοντολογία καθώς προσπαθείτε σε μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων που είναι καθημερινά εκτεθειμένοι σε ασθένειες και εργατικά ατυχήματα και που απασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες, όπου σήμερα δεν παρέχονται ούτε τα καν τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), σε δύσκολες συνθήκες, με δεδομένη την επιβάρυνση της υγείας τους όταν αρρωσταίνουν, να στερήσετε και το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας!!!

Την στιγμή δε που η πλειοψηφία των εργαζομένων αυτών προσβάλλονται από ασθένειες (ηπατίτιδα κ.λπ.) λόγω του αντικειμένου της εργασίας τους και με ανύπαρκτους εμβολιασμούς αλλά και Μέτρα Προληπτικής Ιατρικής, θα τιμωρούνται και από πάνω που αρρώστησαν, με περικοπή αποδοχών!!!

Το ίδιο θα συμβαίνει και σε όσους εργαζόμενους χορηγούνται οι άδειες μητρότητας, ανατροφής τέκνων κ.λπ., φτάνοντας στο ακραίο και απολύτως αντικοινωνικό επίπεδο γονείς να μην λαμβάνουν το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας όταν οι υπόλοιπες αποδοχές τους καταβάλλονται κανονικά.

Κύριοι Υπουργοί,

Επειδή με όλα αυτά διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος σας είναι η οριστική κατάργηση των Β.Α.Ε., σας καλούμε όπως άμεσα προβείτε σε όλες τις ενέργειες αφενός για να μην ισχύσουν οι προβλέψεις του άρθρου 18 του Ν.4354/2015 για τον τρόπο περικοπής του επιδόματος με νεότερη διορθωτική ρύθμιση και αφετέρου να συμπληρωθεί η ισχύουσα κοινή Υπουργική Απόφαση για την χορήγησή του και σε άλλες ειδικότητες που χωρίς αμφιβολία το δικαιούνται και οι οποίες αυθαίρετα έχουν αποκλειστεί, σύμφωνα και με την πρόταση των Ομοσπονδιών μελών της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

www.newsnowgr.com

Δημόσιο: Πώς η κυβέρνηση καταργεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας – Στο «στόχαστρο» και τα ΒΑΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου