Tuesday, 24 December, 2024

1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου στη Βέροια με πρωτοβουλία του Τ.Ο.Β.

Ένα εορταστικό τριήμερο προγραμματίζει ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας, με επίκεντρο το τοπικό προϊόν, το ροδάκινο, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΤΟΒ Ζήσης Πατσίκας.

Είναι μια προσπάθεια αναβίωσης του «Φεστιβάλ Παραγωγής Βέροιας», που διεξήχθη την περίοδο 1958-1962, ενός θεσμού ιδιαίτερα πρωτοποριακού για την εποχή του.

Το «1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου» στη Βέροια θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 29 Μαϊου 2016, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ημαθίας και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων θα περιλαμβάνονται α) η διεξαγωγή του Διεθνούς Συνεδρίου για το Ροδάκινο (27 – 28 Μαϊου) β) μια εκπαιδευτική εκδήλωση για τα παιδιά και γ) μια εκδήλωση γευσιγνωσίας στις 29 Μαϊου.

Στη συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του ΤΟΒ, παρουσία του μέλους Γιάννας Πιλιτσίδου, υπεραμύνθηκε της ιδέας να θεσπίσει η Βέροια μια γιορτή για το Ροδάκινο, προϊόν, που, όπως είπε, αποτελεί αναμφίβολα τη ναυαρχίδα της αγροτικής παραγωγής της Ημαθίας και ένα από τα πιο σημαντικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα.

«Τελικά, μπορεί οι εποχές να εξελίσσονται, όμως η Βέροια του ‘58 ήταν πιο μπροστά από τη Βέροια του 2000. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην προβολή της αγροτικής παραγωγής. Έτσι, αποφασίσαμε να ξαναζωντανέψουμε τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας, ένα σύλλογο, που παρότι αδρανής για μερικές δεκαετίες, ήταν μια χαρά ενεργός σε νομικό και καταστατικό επίπεδο.

Εκδώσαμε αυτό το υπέροχο λεύκωμα, το οποίο εκτός από τη διάσωση και διάδοση του ανεκτίμητου φωτογραφικού υλικού, είναι οι γονείς μας και οι παππούδες μας εδώ μέσα, είχε ως στόχο να αφυπνίσει και να ενεργοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας.

Από την πρώτη στιγμή ανασύστασης του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, το μεγάλο σχέδιο που είχαμε, όλη η διοίκηση, αλλά και αυτό μας προέτρεπαν να κάνουμε τα μέλη μας και οι συμπολίτες μας, ήταν να ξαναζωντανέψουμε το όνειρο του Φεστιβάλ Παραγωγής.

Μετά από πολύ δουλειά και συζητήσεις, νομίζω ότι σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι από τις 27 έως τις 29 Μαΐου 2016 διοργανώνουμε το 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας.

Τι περιλαμβάνει

Με την πολύτιμη συνεργασία της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και του Χρήστου Γιαννακάκη, καταλήξαμε ότι, για να δώσουμε υπόσταση στο Φεστιβάλ, πρέπει να καθιερώσουμε ένα ετήσιο διεθνές συνέδριο.

Το 1ο διεθνές συνέδριο για το Ροδάκινο θα γίνει την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαΐου. Θα αναλυθούν όλες οι πτυχές του φρούτου. Από την καλλιέργεια, τη λίπανση και τη φυτοπροτασία, μέχρι τη μεταποίηση, την εμπορία, τις εξαγωγές, αλλά και το μέλλον της ροδακινοπαραγωγής. Χαρακτηριστικά αναφέρω μερικούς από τους διακεκριμένους εισηγητές, τους καθηγητές της γεωπονικής σχολής του Α.Π.Θ. κ.κ. Νάνο, Βασιλακάκη, Καραογλανίδη, Κωβαίο, Μολασιώτη.

Είναι μεγάλη μας τιμή να φιλοξενήσουμε τον καθηγητή της γεωπονικής σχολής του πολυτεχνείου της Ανκόνα και διευθυντή του δενδροκομικού ινστιτούτου της Ρώμης, τον κ. Ντάβιντε Νέρι. Το Δενδροκομικό Ινστιτούτο της Ρώμης θεωρείται από τους ειδικούς ως το κορυφαίο στην Ευρώπη, κυρίως στα πυρηνόκαρπα, οπότε σαφώς θα πρόκειται για μια εισήγηση με τεράστιο ενδιαφέρον.

Επίσης, θα έχουμε καλεσμένο από την Τουρκία, εκπρόσωπο των εκεί παραγωγικών φορέων, καθώς η γειτονική χώρα έχει μπει πολύ δυνατά στη ροδακινοπαραγωγή, οπότε σε επίπεδο ανταλλαγής τεχνογνωσίας, αλλά και για να μάθουμε τι κάνει ο ανταγωνισμός, η παρουσία του Τούρκου, επιτρέψτε μου, θα ιντριγκάρει τους συμμετέχοντες.

Επίσης θα παρευρεθούν καλεσμένοι από τις αραβικές χώρες, μια διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά για το ελληνικό ροδάκινο, καθώς και ένας ομιλητής από ευρωπαϊκή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Όπως καταλαβαίνετε, το Συνέδριο θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Δεύτερη εκδήλωση, στα πλαίσια του Φεστιβάλ, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, το Σάββατο 28 Μαΐου το πρωί θα γίνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, φυσικά με θέμα το ροδάκινο, την παραγωγή του και τη διατροφική του αξία. Τα εργαστήρια θα γίνουν στους φιλόξενους χώρους της βιβλιοθήκης, η οποία όλοι γνωρίζουμε ότι διοργανώνει εκπληκτικές δραστηριότητες για παιδιά.

Και τέλος, Φεστιβάλ Ροδάκινου χωρίς ροδάκινο δεν γίνεται… την Κυριακή 29 Μαΐου στο πάρκο Ελιάς, θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη γιορτή γαστρονομίας. Το concept είναι το λεγόμενο pop-up-kitchen, δηλαδή θα στηθεί μια ανοιχτή κουζίνα στο πάρκο. Καλεσμένος σεφ θα είναι ο πολύ καταξιωμένος στο χώρο της εστίασης και γνωστός από την τηλεόραση, Άρης Τσανακλίδης, ο οποίος θα δημιουργήσει πρωτότυπες συνταγές με βάση το ροδάκινο και την κομπόστα. Αυτές τις συνταγές σκοπεύουμε να τις προωθήσουμε και στα τοπικά εστιατόρια, για να εμπλουτίσουν το μενού τους, δίνοντας επιτέλους και έναν τοπικό χαρακτήρα στα πιάτα που προσφέρουν.

Θα γίνει παράλληλα και διαγωνισμός μαγειρικής, όπου νοικοκυρές της πόλης θα φέρουν τα πιάτα τους με βάση το ροδάκινο και θα διαγωνιστούν για μερικά συμβολικά δώρα. Αν και το ζητούμενο είναι κυρίως να κινητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία, να μαγειρέψει με ροδάκινο, να μάθουμε νέες και να θυμηθούμε παλιές συνταγές.

Θα διανεμηθούν φυσικά και κάποιες ποσότητες προϊόντος, το τονίζω συμβολικές, έχουμε ετοιμάσει μια καλαίσθητη συσκευασία με λίγα ροδάκινα μέσα, καθώς και κομπόστα. Γιατί στόχος είναι να διαφημίσουμε το ροδάκινο. Γι’ αυτό και ειδικά εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν, έχουμε προσκαλέσει και θα φιλοξενήσουμε τηλεοπτικά δίκτυα πανελλήνιας εμβέλειας.

Το 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας τελεί υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ημαθίας και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο ρόλος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας είναι εθελοντικά να συντονίσει μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Πέρα από τη στήριξη του Επιμελητηρίου, είναι εντυπωσιακή ανταπόκριση σε επίπεδο οικονομικής στήριξης. Χορηγοί είναι και τους ευχαριστούμε πολύ οι:

YARA λιπάσματα

BAYER φυτοφάρμακα

NOVACERT

TASTY FRUIT

ALEXANDER

ΑΛΜΜΕ

VENUS

VITRO

ANALYSIS

ΕΥΡΩΦΑΡΜ

GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

BIKAS

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Παρών στη συνέντευξη τύπου ήταν και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Νίκος Ουσουλτζόγλου, ο οποίος συνεχάρη τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας για την πρωτοβουλία του να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας και να προβάλει το Ροδάκινο. «Χαίρομαι, που μετά από πολλά χρόνια γίνεται μια τέτοια προσπάθεια προβολής του αγροτικού προϊόντος του τόπου μας και εύχομαι να υπάρξει στήριξη από τους φορείς, ώστε να καθιερωθεί και να έχει συνέχεια. Είναι ευτύχημα, που κάποιοι δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια».

www.imerisia-ver.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου