Friday, 20 September, 2024

Ο ρόλος του αλατιού στην ζωή μας

Μπορεί οι γιατροί να προειδοποιούν για την υπερβολική κατανάλωση αλατιού στην καθημερινή μας διατροφή, αλλά ο αποκλεισμός ενός τέτοιου θρεπτικού στοιχείου δεν αποτελεί λύση..

Το αλάτι πέρα από την εξαιρετική και ξεχωριστή γεύση που προσφέρει στα φαγητά, είναι και ένα απαραίτητα συστατικό της ζωής μας με ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας.

Τι προσφέρει το αλάτι στον οργανισμό μας που δεν ξέραμε μέχρι σήμερα:

Ρυθμίζει την κυκλοφορία των υγρών 

Το νάτριο έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τις ποσότητες του νερού στον οργανισμό, προκαλώντας τη δίψα ή την ούρηση, ανάλογα με την περίπτωση. Διατηρώντας το νάτριο σε ισορροπημένα επίπεδα στον οργανισμό, διατηρείτε και τις σωστές ποσοστώσεις νερού σε αυτόν.

Βοηθάει στη λειτουργία των μυών  

Όταν τα επίπεδα του νατρίου πέφτουν, είτε λόγω ανεπαρκούς πρόσληψής του, είτε λόγω αυξημένης εφίδρωσης, ένα από τα σημεία του σώματος που πρώτα αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις είναι οι μύες σας. Η έλλειψη του νατρίου οδηγεί σε μυικές κράμπες.

Ρυθμίζει τη γλυκόζη 

Το σώμα, χρησιμοποιεί τη γλυκόζη σαν ενέργεια, ενώ το νάτριο είναι το στοιχείο που βοηθάει τη γλυκόζη να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η διαδικασία ουσιαστικά αφορά τη δέσμευση της γλυκόζης και τη μεταφορά της μέσω του λεπτού εντέρου στην κυκλοφορία του αίματος, απ’ όπου φτάνει σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού δίνοντας τους την απαιτούμενη ενέργεια.

Σχετίζεται και με την πνευματική λειτουργία 

Οι ηλεκτρικές συνδέσεις που προωθούνται από τα ισορροπημένα επίπεδα νατρίου είναι υπεύθυνες για την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων στον εγκεφαλο και την καλή πνευματική λειτουργία. Γι΄αυτό το λόγο, η έλλειψη νατρίου συνοδεύεται συχνά από συμπτώματα σύγχυσης.

Ο ρόλος του αλατιού στην ζωή μας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου