Wednesday, 25 December, 2024

Πανελλήνιες εξετάσεις 2016: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις βρίσκονται οι υποψήφιοι, που σε λιγότερο από έναν μήνα θα δώσουν την «μάχη» για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Πέρα όμως από την προετοιμασία τους στα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν, οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι και σε ότι αφορά τα διαδικαστικά των πανελληνίων εξετάσεων, τα οποία κάποιες φορές μπορεί να κρύβουν παγίδες.
Για να πάνε προετοιμασμένοι ακόμη και στις λεπτομέρειες, στα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι, ακολουθούν 20 SOS για τις πανελλήνιες εξετάσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος.
1. Πότε μπορεί να βγει ένας υποψήφιος από την αίθουσα;
Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται να βγει εξεταζόμενος από την αίθουσα και τότε καλείται ο αναπληρωματικός επιτηρητής προκειμένου να τον συνοδεύσει.
2. Πότε γίνεται αναβαθμολόγηση;
Αναβαθμολόγηση γίνεται εφόσον η γραμματεία διαπιστώσει ότι η διαφορά των βαθμών των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη των 12 μονάδων, τότε το γραπτό παραδίδεται και σε τρίτο βαθμολογητή.
3. Πώς γίνεται η κατανομή των υποψηφίων στις αίθουσες;
Με αλφαβητική σειρά και με ευθύνη της Λυκειακής Επιτροπής που συντάσσει ονομαστική κατάσταση εξεταζομένων σε κάθε αίθουσα.
4. Τι δεν πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι;
Βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας
5. Πότε μηδενίζεται ένας υποψήφιος;
Σε περίπτωση που αντιγράφει ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών, ή αν φέρει μαζί του αντικείμενα που δεν επιτρέπονται
6. Τι ισχύει όσον αφορά στον τελικό βαθμό, αλλά και την αναβαθμολόγηση;
Μετά την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης, ελέγχονται οι διαφορές μεταξύ των δύο βαθμολογητών κι εφόσον η διαφορά είναι ίση ή μικρότερη των 12 μονάδων, τελικός βαθμός είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των δύο βαθμών, δια του δέκα. Αν η διαφορά των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη από 12 μονάδες, τότε το γραπτό δίνεται σε αναβαθμολογητή. Τελικός βαθμός σε αυτή την περίπτωση είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των δύο μεγαλύτερων βαθμών των βαθμολογητών δια του δέκα.
7. Τι ισχύει για τους υποψηφίους ΤΕΦΑΑ;
Υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα και υγειονομική εξέταση)
8. Τι ισχύει για τους υποψηφίους σχολών ενστόλων;
Πρέπει να υποβάλλουν αίτηση απευθείας στο Σώμα που επιθυμούν να εισαχθούν, αλλά και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις.
9. Τι ισχύει για τους υποψήφιους με το 10%;
Υποψήφιοι σε αυτή την κατηγορία μπορούν να είναι όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2014 ή το 2015με τα ημερήσια ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και θα υποβάλλουν κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο και όχι αίτηση-δήλωση.
10. Τι συμβαίνει αν κάποιος χάσει τις εξετάσεις;
Θα λάβει μέρος στις επαναληπτικές
11. Μπορεί κάποιος να εξεταστεί προφορικά αν λίγο πριν τις εξετάσεις σπάσει το χέρι του;
Ναι και είναι απαραίτητη η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών.
12. Πότε μπορεί να καταθέσει τη σχετική αίτηση ένας υποψήφιος για τα ΤΕΦΑΑ;
Σχετική αίτηση υποβάλλεται στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας, σε ημερομηνία την οποία οι υποψήφιοι θα πληροφορηθούν από το σχολείο τους την περίοδο των εξετάσεων.
13. Πόσοι είναι συνολικά οι υποψήφιοι;
103.336 άτομα θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις.
14. Πόσοι θα εισαχθούν στα ΑΕΙ;
Συνολικά 69.985 άτομα, εκ των οποίων οι 43.855 στα πανεπιστήμια και 26.130 στα ΤΕΙ.
15. Τι ισχύει για κάποιον που έχει δηλώσει συμμετοχή σε ειδικό μάθημα, αλλά το μετάνιωσε και δεν επιθυμεί να εξεταστεί;
Απλώς θα αποκλειστεί από τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε αυτό το μάθημα.
16. Αν κάποιος δεν προσέλθει στην εξέταση του 5ου μαθήματος αν και έχει δηλώσει συμμετοχή, τι γίνεται;
Θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν. Τα μόρια για κάθε Πεδίο προκύπτουν από τα τέσσερα μόνο μαθήματα του κάθε Πεδίου.
17. Πέρα από τη δήλωση συμμετοχής σε ειδικό μάθημα, υπάρχει και άλλη προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος στις διαδικασίες εισαγωγής σε τμήμα που απαιτεί εξέταση σε ειδικό μάθημα;
Απαιτείται η επιτυχής εξέτασή του σε κάθε ένα από τα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα
18. Ποιες στρατιωτικές σχολές δεν θα δεχθούν υποψηφίους;
Η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων καθώς και το Τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων.
19. Μπορεί κάποιος να διεκδικήσει θέση στις σχολές Πυροσβεστικής εξεταζόμενος με το παλιό σύστημα;
Οι σχολές της Πυροσβεστικής θα δεχθούν υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων με το νέο σύστημα. Με το παλιό σύστημα μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας μόνο οι Πυροσβέστες.
20. Αν κάποιος επιθυμεί να διεκδικήσει συμμετοχή με το 10% στις στρατιωτικές σχολές, αρκεί μόνο η κατάθεση του μηχανογραφικού;
Όχι. Οι υποψήφιοι με το 10% των θέσεων, θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει τις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων υπουργείων ώστε να έχουν υποβάλλει τις αιτήσεις και να περάσουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις αυτών των σχολών.

Πανελλήνιες εξετάσεις 2016: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου