Monday, 18 November, 2024

Συνταγές με το αρνάκι που περίσσεψε!

Νοστιμότατο το Κυριακάτικο αρνάκι φούρνου, αλλά περίσσεψε! Μπορούμε να το καταψύξουμε και να το… ξαναμαγειρέψουμε αρκετές ημέρες μετά και να έχουμε εύκολα και γρήγορα ένα καινούριο φαγητό για όλη την οικογένεια! Βεβαίως η συνταγή είναι τόσο νόστιμη που μπορεί να αποτελέσει κι έναν άλλο τρόπο μαγειρέματος

Φαγητό κατσαρόλας
Θα χρειαστούμε ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μια-δυό σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, λίγο ελαιόλαδο, ενάμισι κιλό περίπου πατάτες κομμένες κυδωνάτες, αλάτι, πιπέρι ρίγανη και μπόλικο λεμονάκι και βέβαια το κρέας που έχει περισσέψει.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμυδάκι, ρίχνουμε τις πατάτες μας και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, καλύπτουμε τις πατατούλες με νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Όταν οι πατάτες αρχίσουν και μαλακώνουν, βάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας (αν το είχαμε στην κατάψυξη φροντίζουμε να το έχουμε αποψύξει), πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά μέχρι να ζεσταθεί και το κρέας. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε! Κι έτσι για να δώσουμε και μια νότα φρεσκάδας πασπαλίζουμε, αν θέλουμε με ξύσμα λεμονιού!

Σάντουιτς με Περισσεύματα Αρνιού

sanwitch-arniou-(6)
Δεν ξέρω αν φέτος το Πάσχα ήσασταν large όπως άλλες χρονιές. Η φράση που λέει ο λαός, ότι το φαγητό αν δεν περισσέψει, δεν φτάνει, πιθανότατα αντιστράφηκε για τους περισσότερους. Ούτε φτάνει, ούτε περισσεύει. Παρ΄ όλα αυτά έχω την αίσθηση ότι όλοι έψησαν για να τηρήσουν το έθιμο.

Η σημερινή συνταγή είναι μια συνταγή μαγειρικής οικονομίας, σε περίπτωση που ένα κομματάκι σουβλιστό ή ψητό αρνί περίσσεψε και δεν θέλετε απλά να το φάτε κρύο, που και έτσι θα ήταν νοστιμότατο. Σάντουιτς με περισσεύματα αρνιού. Εύκολο και πεντανόστιμο.
Υλικά για ένα μεγάλο σάντουιτς ή δύο μικρότερα:
1) 2 μεγάλες φέτες από ψωμί ολικής αλέσεως ή 4 μικρότερες
2) 2-3 μαρουλόφυλλα
3) 1 κούπα ψιλοκομμένο αρνάκι χωρίς λίπος (μόνο ψαχνό)
4) 2 μεγάλες κουταλιές σούπας μαγιονέζα
5) 1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
6) 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
7) ½ κοφτό κουταλάκι γλυκού κάρυ (προαιρετικά)
8) Πιπέρι, ρίγανη (ότι μπαχαρικό θέλουμε)
Διαδικασία:
Κόβουμε λεπτές τις φέτες του ψωμιού και τις φρυγανίζουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να ζεσταθούν και να κάνουν εξωτερικά κρούστα. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση του σάντουιτς. Σε ένα μπολ βάζουμε το ψιλοκομμένο αρνάκι, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το μαϊντανό, το κάρυ αν το χρησιμοποιήσουμε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση. Ανακατεύουμε. Βγάζουμε τις φέτες του ψωμιού από το φούρνο. Απλώνουμε επάνω τη γέμιση, στη συνέχεια την καλύπτουμε με τα μαρουλόφυλλα και τέλος κλείνουμε με την άλλη φέτα του ψωμιού. Τρώγεται αμέσως ζεστό!
Σαλάτα με αρνί ή κατσίκι!

salad
Το παν σε αυτή τη σαλάτα είναι το… στήσιμο! Όλα τα υλικά πρέπει να ξεχωρίζουν! Η ελαφριά της εκδοχή γίνεται με στήθος κοτόπουλου, αλλά εδώ θα χρησιμοποιήσεις όποιο κρέας περίσσεψε, αλλά και πασχαλινά αυγά.
Συστατικά
2 φλιτζ. κρέας ψιλοκομμένο (αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο ή και λίγο απ’ όλα)
2 βραστά αυγά
3 φέτες μπέικον
1 μαρούλι
1 φλιτζ. φρέσκο, ψιλοκομμένο κάρδαμο
3 μέτριες τομάτες κομμένες σε κομμάτια
μισό αβοκάντο κομμένο σε κομμάτια
1/4 φλιτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/4 φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
3 κουταλιές blue cheese σε τρίμμα
3 κ. σούπας ξύδι
1 κ.γλυκού μουστάρδα
1 κ.σούπας ελαιόλαδο
μισό κουταλάκι πιπέρι
Τρόπος μαγειρέματος
1. Πλύνε καλά το μαρούλι, κόψε το κάτω μέρος και τη σκληρή ράχη από κάθε φύλλο του, ώστε να μείνει μόνο το φύλλο.
2. Καθάρισε και κόψε τα αυγά στα 4.
3. Ψήσε το μπέικον σε μέτριο τηγάνι μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
4. Βάλ’ το σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσει.
5. Μόλις κρυώσει ψιλόκοψέ το.
6. Σε μια πιατέλα άπλωσε τα φύλλα του μαρουλιού.
7. Άπλωσε με τη σειρά δίπλα δίπλα το κρέας, τα αυγά, το μπέικον, το κάρδαμο, τις ντομάτες, το αβοκάντο, το μαϊντανό και το κρεμμυδάκι.
8. Σε ένα μπολάκι χτύπα το τυρί, το ξύδι και τη μουστάρδα.
9. Ρίξε το λάδι και ανακάτεψε καλά.
10. Αλατοπιπέρωσε και περίχυσε τη σαλάτα με το dressing.

Πίτα με το Πασχαλινό αρνί ή κατσίκι που μας περίσσεψε

pita

Υλικά
• 1 πακέτο σφολιάτα
• 1 κιλό ξεκοκκαλισμένο αρνάκι ή κατσικάκι
• 200 γραμ. κασέρι ή έμενταλ ή ρεγκάτο σε κύβους
• 1 φλυτζ. τσαγιού γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα
• ½ ματσάκι μαϊντανό
• ½ κιλό φρέσκα κρεμμύδια
• 1 ξερό κρεμμύδι
• ½ ματσάκι μάραθο ή άνηθο
• 1 ποτήρι κρασιού κρασί ή κονιάκ
• ½ κιλό γιαούρτι σακούλας
• αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το αρνί που περίσσεψε, τα κρεμμύδια και το μάραθο ή τον άνηθο.
Βάζουμε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρέας, για 3′ – 4′.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Έπειτα ρίχνουμε το μάραθο και το μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με κρασί ή κονιάκ.
Σιγοβράζουμε για 15΄, μέχρι να πιουν τελείως τα υγρά τους.
Πίτα με το Πασχαλινό αρνί ή κατσίκι που μας περίσσεψε – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαδώνουμε ένα μικρό ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, στρώνουμε το ένα φύλλο και από πάνω απλώνουμε το γιαούρτι, στη συνέχεια τη γραβιέρα ή την κεφαλογραβιέρα, κι από πάνω το κρέας, αφού κρυώσει και δεν έχει υγρά.
Τέλος, ρίχνουμε το κασέρι ή το έμενταλ ή το ρεγκάτο, κομμένο σε κύβους.
Σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο, τα κάνουμε κόθρο και τη χαράζουμε σε κομμάτια.
Λαδώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 170°C, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ψηθεί καλά το φύλλο.

Συνταγές με το αρνάκι που περίσσεψε!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου