Για πρώτη φορά η Κομισιόν αναφέρει στο κείμενό της το πακέτο φόρων που θα εφαρμοστεί στην πλάτη των Ελλήνων πολιτών προστιθέμενο φυσικά σε όλους αυτούς που ήδη έφαρμόζονται εδώ και 6 χρόνια κατά την διάρκεια των Μνημονίων:
Το νέο πακέτο περιλαμβάνει εκτός της άμεσης επιπλέον φορολόγησης (αναμόρφωση θα το παρουσιάσουν) έμμεση φορολόγηση δίχως έλεος σε προϊόντα που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει είτε πλούσιος έιτε φτωχός όπως αυξήσεις φόρων στο αυτοκίνητο, στα ενεργειακά προϊόντα (βενζίνη, υγραέριο, φυσικό αέριο) και αύξηση του ΦΠΑ σε ότι αγοράζεται και καταναλώνεται (το ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται να πονέσει πάρα πολύ).
Αναλυτικά η Κομισιόν αναφέρει ότι πέρα από τα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και το 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, έχουν συμφωνηθεί σειρά έμμεσων φόρων όπως:
1. 0,25% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 430 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ
2. 0,75% του ΑΕΠ από προσαρμογές στο μισθολόγιο του δημοσίου και από αυξήσεις φόρων στο αυτοκίνητο, στα ενεργειακά προϊόντα (βενζίνη, υγραέριο, φυσικό αέριο), στα οινοπνευματώδη και στον καπνό.
Σύμφωνα με την Κομισιόν μετά και τη λήψη των νέων (πιο νέων από τα προηγούμενα) μέτρων, το έλλειμμα για το 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ και στο 1,8% του ΑΕΠ για το 2017.
Το χρέος, αναμένεται να κλείσει το 2016 στο 182,8% του ΑΕΠ από το 176,9% το 2015. Η αύξηση αποδίδεται στο γεγονός ότι θα μεταφερθούν δόσεις μέσα στο 2016 λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση. Ο δείκτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα ξεκινήσει να υποχωρεί από το 2017.
Μικρότερη ύφεση –στα επίπεδα του -0,3%- για το 2016 προβλέπει η Κομισιόν με τις εαρινές τις προβλέψεις έναντι του -0,7% που είχε εκτιμήσει κατά τη σύνταξη των χειμερινών προβλέψεων.
Όσον αφορά στο 2017, υποστηρίζει ότι η οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,7%.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ως κινητήριο δύναμη για την επιστροφή στην ανάπτυξη θεωρεί την εγχώρια κατανάλωση!
Βέβαια η Κομισιόν δεν μας εξηγεί πως με τέτοια φορολογικά μέτρα που θα διαλύσουν ότι ακόμα λειτουργεί θα έχει ο Έλληνας πρώτον δουλειά για να ξοδέυει και δεύτερον να του περισσεύουν χρήματα για να καταναλώνει!
Η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει λίγο μέσα στο 2016 (στο 24,7% από 24,9% το 2015) και περισσότερο το 2017 (στο 23,6%)
Εδώ αναγκαστικά επαναλμβάνουμε το προηγούμενο ερώτημα:
Με τέτοια φορολόγηση ποιες εταιρείες θα απομείνουν και ποιες θα προσλαμβάνουν κόσμο; Μήπως αυτός είναι και ο στόχος των δανειστών;
Άλλωστε το παραδέχθηκε και ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ευρωβουλευτών Τζιάνι Πιτέλα ο οποίος δήλωσε:
«Από τη μία πλευρά βρίσκονται το ΔΝΤ, από την άλλη οι γερμανικοί καρχαρίες, τύπου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δοκιμάζουν διάφορα μέσα για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες σε οικονομικό επίπεδο, συν του ότι αντιμετωπίζουν και την προσφυγική κρίση.
Αντιτίθεμαι στην πίεση του ΔΝΤ και άλλων συντηρητικών παικτών που απαιτούν προληπτικά μέτρα λιτότητας από την Ελλάδα. Είναι σα να λένε Δεν σας πιστεύουμε, Έλληνες και πρέπει να πετύχετε πρόσθετους στόχους.
Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από μια θανατική ποινή, Αυτό δεν είναι μια προληπτική λιτότητα, είναι θάνατος. Οποιοσδήποτε και αν ήταν πρωθυπουργός στην Ελλάδα, πάλι θα διαφωνούσα.
Το να κραδαίνει κάποιος την απειλή του Grexit είναι άδικο, παράνομο και καταχρηστικό. Η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτες προσπάθειες για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την Ε.Ε.
Οι δανειστές τώρα της ζητούν επιπλέον μέτρα λιτότητας, τα οποία απαιτούν τεράστιες θυσίες από τους πολίτες και την κοινωνία, ξεχνώντας πως η χώρα εδώ και χρόνια κλαίει με ματωμένα δάκρυα. Αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει τους δανειστές από το να ζητούν επιπλέον λιτότητα από μια χώρα που βρίσκεται στα όριά της.
Θέλουν να θέσουν τη χώρα σε κίνδυνο, θέλουν ένα Grexit, καθώς αυτό δεν το κατάφεραν πέρυσι, αλλά εμείς λέμε Δεν θα περάσει»!
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Η Κομισιόν ανακοίνωσε το πρωτοφανές πακέτο των νέων φόρων… ερήμην της κυβέρνησης!