Friday, 15 November, 2024

Κέντρα δια Βίου Μάθησης νομού Πέλλας – Και απλήρωτοι και… χρεωμένοι

Όπως είναι γνωστό σε όσους ασχολήθηκαν με το θέμα ή μαθήτευσαν ή εκπαίδευσαν σε Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) των Δήμων, που λειτουργούσαν τα προηγούμενα  χρόνια, μπήκε «λουκέτο» από τον Φεβρουάριο του 2016 από το Υπουργείο

Τα Κ.Δ.Β.Μ. υλοποιούσαν δωρεάν προγράμματα προς ενήλικες πολίτες με επωφελούμενους 250.000 εκπαιδευόμενους μέχρι σήμερα και με χιλιάδες εκπαιδευτές ωρομίσθιας απασχόλησης και συμβασιούχους του έργου πανελλαδικά, που αγγίζουν τον αριθμό των 500 στελεχών και είναι η βασική δομή εκπαίδευσης ενηλίκων που λειτούργησε σε τοπικό επίπεδο (επίπεδο Δήμου) τα τελευταία 3 χρόνια. Σε 235 Δήμους σε ολόκληρη τη χώρα λειτούργησαν δωρεάν χιλιάδες τμήματα μάθησης, με περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, από τα οποία ωφελήθηκαν περίπου 250 χιλ. εκπαιδευόμενοι.

Όπως μας πληροφόρησε η Αρχαιολόγος, πρώην υπεύθυνη εκπαίδευσης Κέντρων δια βίου Μάθησης στους Δήμους Αλμωπίας και Έδεσσας Μαρία Δίτσου «Τα Κ.Δ.Β.Μ., με οργανωμένες μαθησιακές δραστηριότητες, προσέφεραν στους πολίτες τη δυνατότητα αναβάθμισης και επικαιροποίησης των προσόντων τους, ούτως ώστε να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας και να αυξήσουν τις δυνατότητες απασχόλησής τους. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν από τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης παρήγαγαν πολλαπλά οφέλη οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με διασφάλιση θέσεων εργασίας στελεχών και εκπαιδευτών, παρέχοντας δυνατότητα αναβάθμισης, προόδου και ανέλιξης για εργαζόμενους και άνεργους και αντιμετωπίζοντας παράλληλα τον κοινωνικό αποκλεισμό ιδιαίτερα ευαίσθητων κατηγοριών του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, γυναίκες, πολίτες χαμηλών προσόντων, άνεργοι, μετανάστες κ.ά.). Στην περιφέρεια Πέλλας, οι πολίτες του Δήμου αγκάλιασαν το θεσμό με ενθουσιασμό και χιλιάδες αιτήσεις στα 4 Κ.Δ.Β.Μ που ιδρύθηκαν σταδιακά και λειτούργησαν από το 2013 έως το 2016: στο Δήμο Αλμωπίας, Έδεσσας, Πέλλας και Σκύδρας. Παρ’ όλα αυτά, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας φαίνεται να μη θέλει τη δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων στην Ελλάδα. Αν και τα κέντρα χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά προγράμματα, από τα 2,11 δις ευρώ των προγραμμάτων αυτών, μόλις τα 30.000.000 κατευθύνθηκαν στα ΚΔΒΜ, ενώ η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης τους έβαλε λουκέτο στα τέλη του Φεβρουαρίου, παρά τις περίπου 4500 υπογραφές πολιτών, τις επιστολές δεκάδων Δημάρχων, Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή, τα δημοσιεύματα στον Τύπο και τις επιστολές- υπομνήματα- της Π.Ε.Σ.Ε.Ε. προς το Υπουργείο Παιδείας, που ζητούσαν την παράταση λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. Το δικαίωμα δωρεάν εκπαίδευσης ενηλίκων συνεχίζεται αυτή τη στιγμή μόνο για την Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου (άξονας ΑΠ9), όπου έχουν εξασφαλισθεί εθνικοί πόροι, ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα (άξονες ΑΠ7 και ΑΠ8), τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης έκλεισαν, σηματοδοτώντας την αρχή διακρίσεων για στελέχη, εκπαιδευτές, Δήμους και κυρίως εκπαιδευόμενους. Με ποιο σκεπτικό και ποιά λογική η παράταση που δόθηκε στα Κ.Δ.Β.Μ. της Στερεάς Ελλάδας και των νησιών του νοτίου Αιγαίου, δεν δίνεται σε όλα τα Κ.Δ.Β.Μ. της χώρας; Σε πόσες χώρες θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Η ανησυχία για το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΔΒΜ είναι μεγάλη, ενώ στον νέο σχεδιασμό προβλέπεται μείωση των στελεχών και αναπόφευκτα μείωση και του προσφερόμενου έργου. Η ουσία όμως δεν είναι να συνεχίσει να υφίσταται ως τίτλος η Δια Βίου Μάθηση, αλλά να παράγει έργο και να ωφελεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος πολιτών. Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί και απαξιώνεται. Η προσπάθεια για ανάπτυξη της δυναμικής πορείας του έργου διακόπηκε, παρά την ανταπόκρισή και την λαχτάρα του κόσμου για Δια Βίου Μάθηση».

Χώροι και εξοπλισμοί έμειναν πλέον ανεκμετάλλευτοι, όπως ακριβώς συνέβη και το 2011 με το κλείσιμο των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων, όταν η χώρα έμεινε για δύο έτη χωρίς εκπαίδευση ενηλίκων και το 2013 αρχίσαμε πάλι από το μηδέν

Η απόφαση της Γ.Γ.Δ.Β.Μ. είχε ως συνέπεια, εκτός από τη στέρηση χιλιάδων πολιτών, ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, της δυνατότητας δωρεάν επιμόρφωσης, την απόλυση περίπου 500 στελεχών των Κ.Δ.Β.Μ. και την ανεργία για χιλιάδες εκπαιδευτές που απασχολούνται σε αυτά.

Απλήρωτοι και χρεωμένοι! Πληρώθηκαν 197 στελέχη από τα 500 πανελλαδικά!

Σύμφωνα με την κα Δίτσιου: «Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) έχει αφήσει απλήρωτους και εκτεθειμένους, τόσο εκπαιδευτές που δίδαξαν στα προγράμματα, όσο και πρώην στελέχη που εργάστηκαν για τη δημιουργία τους. Αυτά συνέβαιναν και παλαιότερα, όμως τώρα και λόγω του ‘’λουκέτου’’, αλλά και του γεγονότος πως υπογράφουμε σαν «εργολάβοι» καθώς η σύμβαση μας είναι με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και με ΤΕΒΕ, υπάρχει θέμα σε πολλούς συναδέλφους καθώς δεν μπορούν να διαγραφούν λόγω οφειλών – εφόσον δεν πληρωθήκαν, πώς θα πληρώσουν αντίστοιχα το Ταμείο; Ενώ άλλοι χρωστούν στην εφορία και δεν μπορούν να πάρουν ενημερότητα. Ενώ δηλαδή, οι εργαζόμενοι είναι απολυμένοι από το Φεβρουάριο, πολλά στελέχη παραμένουν απλήρωτα από τον Ιανουάριο. Πιο πολύ πληρώνουμε, παρά πληρωνόμαστε! Μόλις τη Μεγάλη Εβδομάδα άρχισαν να γίνονται σταδιακά κάποιες πληρωμές, ενώ οι μισοί και παραπάνω πρώην υπεύθυνοι εκπαίδευσης και οργάνωσης παραμένουν απλήρωτοι πασχαλιάτικα… Για κάποιους η δικαιολογία ήταν ότι έχει λήξει η φορολογική τους ενημερότητα, απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των αμοιβών και οξύμωρο σχήμα όταν όντας απλήρωτος, πώς να πληρώσεις τον ΦΠΑ που σου επιβάλλεται; Δεν έχουν όλοι δεύτερη δουλειά για να τους στηρίξει. Μάλιστα ούτε ταμείο ανεργίας δικαιούνται, επειδή υποχρεώθηκαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, εγγεγραμμένοι στο ΤΕΒΕ. Ενδεικτικά, η εισφορά στον Ο.Α.Ε.Ε. είναι 455 ευρώ για κάθε δίμηνο, ενώ ο Φ.Π.Α. 250 ευρώ για κάθε μήνα κι αν δεν πληρωθούν στην ώρα τους επιφέρουν πρόστιμα! Όχι όμως ότι ασχολήθηκε κανείς με όλους όσους ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους, ή ενημέρωσε όλους όσους δεν ήταν. Τελικά, στην τύχη έπιασαν τα χαρτιά και πλήρωσαν όποιον πρόλαβαν ή όποιον… συμπαθούσαν; Διότι οι πληροφορίες που έχουμε λένε πως πληρώθηκαν 197 στελέχη από τα 500 πανελλαδικά».

Δεν μπορεί κανείς να αποφασίσει τι είναι χειρότερο, η αδιαφορία ή η κοροϊδία

«Αν το πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, ας απαντηθεί αν έχει ζητηθεί γραπτώς από τον Υπουργό (ή τον οποιοδήποτε αρμόδιο πάνω από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ) να διατεθεί προσωπικό. Όταν δεν κατεβάζουν τα τηλέφωνα, καθησυχάζουν τους ενδιαφερομένους ότι από μέρα σε μέρα θα γίνουν οι πληρωμές, ενώ όταν εκπνέουν οι προθεσμίες απλά ζητούν στη καλύτερη περίπτωση -ή και όχι- συγνώμη. Οι διαχειριστές τα ρίχνουν στο λογιστήριο και το λογιστήριο στους ιθύνοντες. Όλοι πάντως προσπαθούν διαρκώς να … συγχρονιστούν! Αποκορύφωμα τραγικό η δήλωση συναδέρφου ότι δεν έχει πληρωθεί από τον Ιούνιο του 2015! Δεν μπορεί κανείς να αποφασίσει τι είναι χειρότερο, η αδιαφορία ή η κοροϊδία. Μη πληρωμή εργαζομένων το Πάσχα δείχνει προκλητικά ότι κάποιοι πληρώνουν τη νύφη ποικιλοτρόπως (ασφάλιση ΟΑΕΕ, πληρωμές όταν έχει το Κράτος, μη σταθερή εργασία) και κάποιοι δεν κάνουν τίποτα για να διευκολύνουν τη ζωή και κάποιων άλλων μέσα στη κρίση. Δεν νοείται εργαζόμενος – υπάλληλος- στέλεχος ή όπως αλλιώς θέλουμε να αυτοπροσδιοριστούμε που να παρακαλάει για να πληρωθεί κάθε 5μήνες και τελικά να είναι ο χρηματοδότης του συστήματος, ΟΑΕΕ, εφορία, λογιστές, κλπ. Τις μέρες αυτές μάλιστα κυκλοφορεί και το σενάριο ότι όποιος ήταν τυχερός πληρώθηκε, για τους άλλους πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά να γίνει εκταμίευση χρημάτων» καταλήγει η κα Δίτσιου.

Και σε αυτό τον τομέα αντιλαμβανόμαστε πως το Υπουργείο Παιδείας και η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης λειτούργησαν με προχειρότητα και δεν ήταν ικανοί να κρατήσουν τα προγράμματα αυτά. Σταμάτησαν τις σημαντικές αυτές παροχές στους πολίτες, ενώ υπάρχουν χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Οι κύριοι αυτοί λοιπόν, οφείλουν να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις εγκαίρως, προκειμένου τα Κ.Δ.Β.Μ. να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, όταν το ενδιαφέρον μάλιστα ήταν ιδιαίτερα αυξημένο και η συμβολή των Κ.Δ.Β.Μ. είναι σημαντική στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ιδιαίτερα ευαίσθητων κατηγοριών του πληθυσμού (ηλικιωμένων, γυναικών, πολιτών που εγκατέλειψαν την εκπαίδευση, ανέργων, μεταναστών), καθώς και στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στο κοινωνικό «γίγνεσθαι». Και φυσικά δεν είδαμε ενδιαφέρον από τους ”σωτήρες” του τόπου μας, Αυτοδιοίκηση, βουλευτές, κλπ που καίγονται για την ανάπτυξη και το καλό του τόπου! Αντίδραση κανείς;

Χ.Π.

Κέντρα δια Βίου Μάθησης νομού Πέλλας – Και απλήρωτοι και… χρεωμένοι

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου