Wednesday, 25 December, 2024

Αναζητώντας τα αίτια θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου – Διάλεξη του Καθηγητή Ιατρικής Θωμά Γερασιμίδη

Τουλάχιστον 2.000 χρόνια ερευνητές επιχειρούν να φωτίσουν το μυστήριο του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο απασχολεί τους ιστορικούς και τους επιστήμονες

Η διάλεξη του ομότιμου καθηγητή Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θωμά Γερασιμίδη με θέμα «Τα αίτια θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου» το βράδυ της Παρασκευής 13 Μαΐου 2016, στην αίθουσα δημοτικών συνεδριάσεων στα  Γιαννιτσά έδωσε άλλη μία πιθανή απάντηση, σε όσα κατά καιρούς έχουμε ακούσει ή διαβάσει.

all

Ο καθηγητής κ. Γερασιμίδης μελετώντας τις πηγές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας ανέλυσε την ασθένεια και το θάνατο του Μακεδόνα βασιλέα μέσα από την ιδιότητα και τη γνώση του γιατρού σε μία εξαιρετικού ενδιαφέροντος επιστημονική προσέγγιση.

megas

Κάποιοι πιστεύουν ότι πέθανε από φυσικά αίτια και άλλοι ότι δολοφονήθηκε με δηλητήριο. Μερικά από τα σενάρια για το θάνατό του ήταν η σωρευτική επίπτωση από προηγούμενα τραύματά του σε μάχες (με τελική συνέπειά την οριστική κατάρρευσή του), οι επιπλοκές από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (που οδήγησαν σε ηπατίτιδα και οξεία παγκρεατίτιδα), η κατάθλιψη, κάποια οργανική ανωμαλία εκ γενετής, καθώς επίσης το ανθυγιεινό περιβάλλον της Βαβυλώνας, στο οποίο ήρθε να προστεθεί κάποια λοίμωξη λόγω ελονοσίας, τυφοειδούς πυρετού ή άλλης ασθένειας που οφειλόταν σε ιό ή παράσιτο. Ο Μ. Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ. σε ηλικία 33 ετών στο παλάτι του στη Βαβυλώνα.

kenanidis

Όποια κι αν ήταν η αιτία πάντως, διήρκησε 14 ημέρες, όπου και επέφερε έναν αργό και επώδυνο θάνατο.

Ο Μ. Αλέξανδρος, σύμφωνα με το «βασιλικό ημερολόγιο» που εκτιμάται ότι διατηρείτο στην αυλή του, εμφάνισε σταδιακά αυξανόμενο πυρετό και έπειτα από μια ασθένεια 14 ημερών, κατά την οποία δεν μπορούσε πλέον να περπατήσει και να μιλήσει, πέθανε, κληροδοτώντας μια απέραντη αυτοκρατορία στους διαδόχους του.

kosmos

kosmos2

Έπειτα από επεξήγηση και απόρριψη με τη σειρά όλων των προηγούμενων θεωριών (ότι π.χ. τύφο δεν είχε κάποιος άλλος στην αυλή ή ότι από την ελονοσία δεν πεθαίνει κανείς σύντομα, κλπ)  ο καθηγητής καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα συμπτώματα από γαστρικούς πόνους, ναυτία, εμετούς, βραδυκαρδία, υπόταση και σοβαρή μυϊκή αδυναμία, όλα αυτά που ο Μέγας Αλέξανδρος εμφάνισε, σύμφωνα με τις περιγραφές (όπως του ιστορικού Διόδωρου) των τελευταίων ημερών της ζωής του, αποδίδουν τα χαρακτηριστικά της οξείας νεκρωτικής παγκρεατίτιδας.

oxeia

«H συμπτωματολογία της πάθησης του βασιλιά της Μακεδονίας, με τα σημερινά δεδομένα της ιατρικής επιστήμης, μας οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα» κατέληξε ο ομιλητής.

Τα συμπεράσματα… του καθενός. Ανάλογα με τα πιστεύω και το τι έχει διαβάσει κάποιος, όταν μάλιστα έχουν γραφτεί πάνω από 250.000 βιβλία για τον μεγαλύτερο στρατηλάτη και πολιτικό άντρα όλων των εποχών!

Χ.Π.

Αναζητώντας τα αίτια θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου – Διάλεξη του Καθηγητή Ιατρικής Θωμά Γερασιμίδη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου