Η παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι τα μέτρα που καλείται να ψηφίσει η Βουλή είναι και υφεσιακά και επιλογή της κυβέρνησης μονοπωλεί εδώ και λίγη ώρα τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή
Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι τα πολλά μέτρα ήταν απόφαση της κυβέρνησης απέναντι στη βούληση των δανειστών για 2-3 μέτρα με την ίδια απόδοση. “Τα μέτρα που παίρνουμε είναι υφεσιακά και θα προκαλέσουν προβλήματα. Εμείς επιλέξαμε να πάμε σε πολλά μέτρα με μικρότερη απόδοση, παρά να ακολουθήσουμε την άποψη των δανειστών για 2-3 μέτρα με υψηλή απόδοση ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Δεν το κάναμε γιατί έτσι θα χτυπούσαμε κοινωνικές ομάδες που ήδη έχουν υποφέρει” είπε αρχικά ο Υπουργός Οικονομικών αναφέροντας ότι οι εταίροι πρότειναν αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια και νερό από 13 σε 23% αλλά και μείωση των συντάξεων.
Απευθυνόμενος επί της ουσίας στους κυβερνητικούς βουλευτές ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για τις επιτυχίες της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν επέλεξε να μειωθούν περισσότερο οι συντάξεις όπως ζητούσε το ΔΝΤ και ότι αρνήθηκε μεγάλη μείωση αφορολόγητου: “Το ξέρω ότι θα γελάσετε που λέω ότι αρνηθήκαμε μείωση του αφορολόγητου, όμως οι θεσμοί ζητούσαν αφορολόγητο στα 6.000 ευρώ. Και έκαναν συμβιβασμό οι θεσμοί για να πάει στο 8.100″.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για δυο πολύ καλές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση επέλεξε να κρατήσει μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα του Eurogroup της Τρίτης δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος. ” Υπάρχουν δυο πολύ καλές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Η πρόταση ότι πρέπει να γίνει κάτι για το χρέος αν χρειαστεί, τώρα παίρνει σάρκα και οστά. Επιμένει και το ΔΝΤ σε αυτό. Θα οριστεί από τώρα τι σημαίνει αν χρειαστεί. Αυτό νομίζω αλλάζει το τοπίο και μας δίνει χώρο να διαπραγματευτούμε. Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις από τώρα για τις 24 του μήνα αλλά νομίζω ότι είμαστε αρκετά κοντά σε μια καλή λύση. θα πούμε περισσότερα για το τι είναι αυτή η λύση μετά. Όλοι όμως έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα” είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Όπως προκύπτει από την ομιλία Τσακαλώτου στη Βουλή αυτό που περιμένει η κυβέρνηση από το Γιούρογκρουπ της Τρίτης είναι το αντιστάθμισμα στα μέτρα που θα ψηφιστούν την Κυριακή: “Αυτό που ζητάμε είναι ότι δεν έχει τόση σημασία η τεχνική λύση. Έναν καθαρό διάδρομο για τους πολίτες και για τους επενδυτές θέλουμε. Να ξέρουν ότι ξέφυγε ο κίνδυνος χρεοκοπίας” είπε και πρόσθεσε ” Αν γίνει αυτό και πάρουμε κάτι καλό για το χρέος και αφού είμαστε σίγουροι ότι θα κλείσει η αξιολίογηση -τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί στοι 99% με τους θεσμούς, άρα είναι απίθανο να μην κλείσει η αξιολόγηση- θα υπάρξει αισιοδοξία ότι θα μπούμε στην χαλάρωση. Είναι κι αυτό μια περικοπή του χρέους,όταν αγοράζει η ΕΚΤ ομόλογα”. Ο κ. Τσακαλώτος συνέχισε λέγοντας ότι αν πάει καλά η διαπραγμάτευση στις 24 του μήνα θα υπάρξει αντιστάθμισμα και από το γεγονός ότι η Κομισιόν συζητά να δίνει μετά την αξιολόγηση στη χώρα 800 εκατομμύρια ευρώ το μήνα μέχρι τέλος του χρόνου ή αλλιώς 5 δισεκατομμύρια για να πληρώσει το Δημόσιο ληξιπρόθεσμα στους ιδιώτες. ” Αν ρίχνουμε 800 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα, θα είναι σαν μείωση φόρου” είπε. Αναφερόμενος στο υπερταμείο ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ανακρίβειες παραδέχθηκε ωστόσο ότι και ιδιωτικοποιήσεις θα υπάρξουν και πώληση δημόσιας περιουσίας. Ο κ. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε την πρόβλεψη για διάρκεια ζωής 99 ετών του Ταμείου λέγοντας ότι είναι η συνήθης πρακτική για μεγάλους οργανισμούς με μακροπρόθεσμους στόχους αλλά και επειδή όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος τόσο μικρότερη είναι η πίεση. Πρόσθεσε δε, ότι η όποια πρόταση ιδιωτικοποίησης θα απαιτεί και την έγκριση υπουργού. ” Εγώ δεν είπα ότι δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά εσείς πονηρά λέτε ότι είναι μόνο ιδιωτικοποιήσεις. Προφανώς θα γίνουν και πωλήσεις και ιδιωτικοποιήσεις. αλλά δεν γίνεται ξεπούλημα” είπε και έκλεισε με επίθεση στους κ.κ Σαμαρά και Μητσοτάκη: “ο Μητσοτάκης είχε την εξυπνάδα όταν χάνεις στο πόκερ να μη συνεχίζεις να βάζεις λεφτά ότι θα πέσει η κυβέρνηση αφού απομακρύνθηκαν οι εκλογές ενώ ο κ. Σαμαράς ήταν της άποψης να τα σπρώξεις όλα και πόνταρε όλα τα λεφτά. Πολύ φοβάμαι ότι θα τα χάσετε όλα”.
Ομολογία Τσακαλώτου: “Τα μέτρα θα προκαλέσουν ύφεση. Θα υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις και πώληση δημόσιας περιουσίας”