Η πλήρης κυριότητα και όχι μόνον η διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου περνά στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) και μέσω αυτής στο νέο υπερταμείο, δηλαδή την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ)
Πρόκειται κατ’ ουσίαν για το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας που κατέχει, μέχρι τώρα, το ελληνικό Δημόσιο, η κυριότητα του οποίου ήταν εν πολλοίς στο υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 196 του πολυνομοσχεδίου και τις προβλέψεις του για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, αυτό απορροφά ως 100% θυγατρική του την ΕΤΑΔ και μαζί της περί τα 71.500 μεγάλα και μικρότερα ακίνητά της μεταξύ των οποίων και 597 νησιά. Υπό μια έννοια υποθηκεύονται όλα αυτά ως εγγύηση των δανειστών για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι το de facto ανώτατο όργανο του νέου ταμείου, το Εποπτικό Συμβούλιο, τελεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Κομισιόν και τoυ ESM.
Τα 71.500 ακίνητα προκύπτουν από το μητρώο της ΕΤΑΔ και αυτά που μεταβιβάζονται τώρα σε αυτήν από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα κρατήσει κατά κυριότητα μόνον 91 αλλά επιλεγμένα ακίνητα προς αποκρατικοποίηση.
Ποια είναι όμως αυτά τα ακίνητα που περνούν στον έλεγχο του υπερταμείου; Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνειμεγάλα τουριστικά ακίνητα όπως ξενοδοχεία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά, ιαματικές πηγές, Ακίνητα, δεκάδες χιλιάδες τίτλους ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου αλλά και πολλές ακόμα εκμεταλλεύσεις και φιλέτα όπως αυτά στη λεγόμενη Αττική Ριβιέρα.
Η ΕΤΑΔ ιδρύθηκε το 1998, (Ν. 2636/1998) και το 2011 απορρόφησε την Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους απορρόφησε και την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου Α.Ε. Το 2015 απορρόφησε και την Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. Μέχρι τώρα είχε όπως προαναφέρθηκε μόνον τη διαχείριση, ανάπτυξη, εκμετάλλευση και αξιοποίηση όλων των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων. Τώρα, στο πολυνομοσχέδιο οι ειδικές διατάξεις σχετικά με την ΕΤΑΔ αναφέρουν ότι «η κυριότητα και νομή όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ σύμφωνα με το ν. 2636/1998, μεταβιβάζονται αυτομάτως στην ΕΤΑΔ χωρίς αντάλλαγμα». Ως εξαιρέσεις προσδιορίζονται αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar και Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αμιγώς δασικές εκτάσεις και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής».
Αξίζει να σημειωθεί πως προβλέπεται πως εάν μέρος ακινήτου εμπίπτει σε μία από τις εξαιρέσεις, η κυριότητα του μέρους του που δεν εμπίπτει μεταβιβάζεται ούτως ή άλλως στην ΕΤΑΔ. Επιπλέον, η ΕΤΑΔ θα μπορεί να κάνει αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ της ίδιας ή θυγατρικής της και το κόστος αυτό θα καλύπτεται από τα ποσά του υπερταμείου που προορίζονται για επενδύσεις δυνάμει του σχετικού άρθρου 17 του νόμου. Ως σκοπός της ΕΤΑΔ προσδιορίζεται η αξιοποίηση των ακινήτων με κάθε πρόσφορο μέσο.
Τι παραμένει υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ
Το ΤΑΙΠΕΔ δεν παύει να κατέχει ακίνητα ούτε αναστέλλεται το πρόγραμμα αξιοποίησής τους. Εκχωρεί πολλά από αυτά που βρίσκονταν μέχρι τώρα στο χαρτοφυλάκιό του, αλλά κρατά 91 που προσδιορίζονται ένα προς ένα στο σχετικό παράρτημα του νομοσχεδίου.
Μεταξύ αυτών είναι, βέβαια, όλα τα μεγάλα ακίνητα που τελούν ήδη υπό αποκρατικοποίηση όπως η έκταση του Ελληνικού, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ποσείδι Χαλκιδικής, η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, η Αφάντου στη Ρόδο, το πρώην Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, το Λητώ στη Μύκονο και η έκταση στη Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι.
Επιπλέον, κρατά πλήθος εκτάσεων κάμπινγκ, ιαματικών πηγών, παραδοσιακών αρχοντικών, αγροκτημάτων, πρώην ειρηνοδικείων, ξενοδοχείων, τη ΒΙΠΕ Βόλου, τρία ακίνητα εξωτερικού, το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά, το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ στη Θέρη Θεσσαλονίκης, την έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου της Κρήτης, την Πουνταζέζα στο Λαύριο και πολλά ακόμα.
Ηλίας Μπέλλος
Επικείμενες αποκρατικοποιήσεις
Βόρας
Μια μοναδική ευκαιρία για επενδυτές που επιθυμούν να επωφεληθούν αυτού του συγκροτήματος ακινήτων υψηλού επιπέδου και μοναδικής τοποθεσίας.
Ως μέρος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) επεκτείνει το πρόγραμμα εκμετάλλευσης των δημοσίων ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει να εισάγει έναν διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του χιονοδρομικού θέρετρου μαζί με μία έκταση γης μεγάλων διαστάσεων στο γειτονικό χωριό και μία περιοχή δίπλα στην παρακείμενη λίμνη.
Ακίνητα του Συγκροτήματος
Η ιδιοκτησία του Βόρα είναι μία μεγάλη έκταση γης στο Όρος Βόρας (τρίτο ψηλότερο βουνό στην Ελλάδα, με υψόμετρο 2.050 – 2.500 μ.) και περιλαμβάνει ένα από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.
Η ιδιοκτησία του Αγίου Αθανασίου αποτελείται από δύο τεμάχια γης κατάλληλα για ξενοδοχειακή και οικιστική εκμετάλλευση που βρίσκονται γύρω από τον ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό. Το χωριό εκτείνεται στην βόρεια πλαγιά του Όρους Βόρα (σε υψόμετρο 1.200 μ.), μόλις 16 χλμ (20 λεπτά με το αυτοκίνητο) από το χιονοδρομικό κέντρο.
Η ιδιοκτησία της Βεγορίτιδας βρίσκεται στις βορειοδυτικές εκβολές τις Λίμνης η οποία είναι ονομαστή για το αγνό φυσικό περιβάλλον της. Απέχει 15 χλμ από την ιδιοκτησία του Αγίου Αθανασίου και 28 χλμ από την ιδιοκτησία του Βόρα.
Μέγεθος/Πιθανή Εκμεταλλεύσιμη Περιοχή του Συγκροτήματος
Βόρας: 13.541.000 μ² / 1.194.000 μ²
Άγιος Αθανάσιος: 3.108.000 μ² / 2.630.000 μ²
Λίμνη Βεγορίτιδα: 392.000 μ² / 30.000 μ²
Πρόσβαση στο Συγκρότημα
Οι ιδιοκτησίες βρίσκονται 40-50 χλμ από την πόλη της Έδεσσας (πλησιέστερη πόλη) και είναι εύκολα προσβάσιμες από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης (150 χλμ, 1 ώρα και 30 λεπτά οδικώς), μέσω της εθνικής οδού Ε86 Θεσσαλονίκης – Έδεσσας.
Τρέχουσα Κατάσταση
Από το 2000, ο Βόρας αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και γρήγορα αναπτυσσόμενα χιονοδρομικά κέντρα. Είναι γνωστό στους κύκλους των Ελλήνων σκιέρ, snowboarders και αθλητών που ασχολούνται με σπορ του βουνού για την καλή ποιότητα χιονιού και για την μεγάλη περίοδο λειτουργίας του (από αρχές Δεκέμβριου έως αρχές Μαΐου).
Προσφέρει 10 χιονοδρομικές πίστες διάφορων βαθμών δυσκολίας και 4 πίστες για διαδρομές cross country με συνολικό μήκος κλίσης 14 χλμ. Τα 6 λιφτς (ένα διθέσιο λιφτ, δύο μονοθέσια λιφτς, ένα διθέσιο συρόμενο λιφτ και δύο παιδικά λίφτ) μπορούν να μεταφέρουν πάνω από 3.500 επισκέπτες κάθε ώρα. Διαθέτει επίσης σύστημα τεχνητού χιονιού.
Το γραφικό χωριό του Αγίου Αθανασίου κατατάσσεται πολύ ψηλά στην κλίμακα των χειμερινών θέρετρων της Βόρειας Ελλάδας και είναι πολύ κοντά στην Λίμνη Βεγορίτιδα, την Τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας ως προς το μέγεθος και το βάθος της. Η λίμνη έχει διαμορφώσει ένα αναμφισβήτητα μοναδικό τοπίο και προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για οικοτουρισμό. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από εξαιρετική πολιτισμική και φυσική ομορφιά.
Το ευχάριστο θέαμα του Όρους και της Λίμνης προσελκύει επισκέπτες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Πέρα από το χιονοδρομικό κέντρο, οι τουρίστες μπορούν να εξερευνήσουν τον καταρράκτη Κάρανο στην Έδεσσα, το υπαίθριο μουσείου νερού και την αρχαία πόλη της Έδεσσας περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια της.
Δυνατότητα Εκμετάλλευσης
Το Συγκρότημα του Βόρα παρέχει στους επενδυτές την μοναδική ευκαιρία να τοποθετήσουν το κεφάλαιό τους στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού και προσφέρει σημαντικά περιθώρια θετικής εξέλιξης μέσω της ανάπτυξης μιας μεγάλης μερίδας της περιβάλλουσας έκτασης γης όσον αφορά δραστηριότητες φιλοξενίας/αναψυχής και εξοχικές κατοικίες. Επιπλέον, το ειδυλλιακό τοπίο της Λίμνης Βεγορίτιδας προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων που μπορούν να ερευνηθούν περαιτέρω και να μετατρέψουν την Λίμνη σε σημαντικό πυλώνα όλου έργου με την προώθηση σημαντικών υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής όπως το κολύμπι, το ψάρεμα, οι περιηγήσεις με βάρκες, η ιστιοπλοΐα, η ιππασία και η πεζοπορία. Ένα δυνητικό πλάνο εκμετάλλευσης του Συγκροτήματος Βόρα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει:
πολυτελή ξενοδοχεία 60.000 μ²
70,000 μ² εξοχικών κατοικιών και & βίλλων-ξενοδοχείων
κέντρο συνεδρίων/αποκατάστασης 12,000 μ²
1,000 μ² εγκαταστάσεις ελλιμενισμού και οικοτουρισμού
Έχοντας σε λειτουργία μία τουριστική βιομηχανία με καλά θεμέλια και με ανοδική πορεία, το Συγκρότημα αυτό παρέχει μία εξαιρετική ευκαιρία κέρδους ιδιαίτερη από μία ιδιαίτερη επένδυση με σημαντικό περιθώριο θετικής εξέλιξης.
Ξενοδοχείο Ξενία Έδεσσας
Στην κατηγορία Boutique Hotels / Historic Buildings εντάσσονται επιλεγμένα ξενοδοχεία Ξενία, τα πρώην Σανατόρια «Μάνα» στη Βυτίνα και «Αγία Ελεούσα» στη Ρόδο, η Villa de Vecchi στη Ρόδο, καθώς και τα Αρχοντικά Ξηραδάκη, Μουσλή και Ευαγγελινάκη στο Πήλιο. Πρόκειται για ακίνητα ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας, τα οποία τοποθετούνται σε μερικά από τα πιο προνομιακά τοπία της χώρας.
Τα Ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ ήταν ένα ξενοδοχειακό πρόγραμμα εθνικής κλίμακας που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού με σκοπό την βελτίωση των τουριστικών υποδομών της χώρας τις δεκαετίες του 1960 και 1970.
Πολλά ξενοδοχεία σχεδιάστηκαν από γνωστούς Έλληνες αρχιτέκτονες και αποτελούν διατηρητέα κτήρια ενόψει της αρχιτεκτονικής τους αξίας.
Οι πλεονεκτικές τοποθεσίες τους ανά την Ελλάδα σε συνδυασμό με το αρχιτεκτονικό τους ύφος, την αισθητική τους και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους, τα κατέστησαν ορόσημο του ελληνικού ξενοδοχειακού τομέα.
Το πρώην Σανατόριο Μάνα βρίσκεται σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο ελατόδασος του Μαινάλου πολύ κοντά στον δρόμο που συνδέει την Βυτίνα με την Δημητσάνα και απέχει από την Αθήνα περίπου 200 χλμ Το Σανατόριο είναι κτισμένο με ντόπια γκρίζα ασβεστολιθική πέτρα. Το κτίριο περιλαμβάνει υπόγειο 500 μ2, ισόγειο 660 μ2 και δύο ορόφους από 660 μ2-σύνολο περίπου 2500 μ2. Άλλα χαρακτηριστικά του κτιρίου είναι οι νεοκλασσικές επιρροές, στοιχεία που εμφανίζονται σε κτίρια της αντίστοιχης περιόδου τόσο σε παραδοσιακούς οικισμούς όσο και στην Τρίπολη.
Το πρώην Σανατόριο της Αγίας Ελεούσας συνίσταται σε ένα σύμπλεγμα τριών διατηρητέων – προστατευόμενων διώροφων κτιρίων κατασκευασμένων κατά την εποχή της ιταλικής κατοχής, τα οποία συγκαταλέγονται στα σημαντικά αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά αποθέματα του νησιού. Πρόκειται για κτίρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 708,60 μ2 επί οικοπέδου επιφάνειας 21.380 μ2. Το Σανατόριο βρίσκεται στο χωριό Ελεούσα, μια από τις πιο πράσινες περιοχές του νησιού, 37 χλμ από την πόλη της Ρόδου η οποία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Τα τρία Αρχοντικά Ξηραδάκη, Μουσλή και Ευαγγελινάκη αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής με αξιόλογα επιμέρους στοιχεία και λειτούργησαν επί σειρά ετών ως ξενώνες.
Τα Αρχοντικά Ξηραδάκη και Μουσλή βρίσκονται στη Μακρυνίτσα, ιδιαίτερα δημοφιλή παραδοσιακό οικισμό του Πηλίου, μόλις 17 χλμ από την πόλη του Βόλου. Το Αρχοντικό Ξηραδάκη έχει δομημένη επιφάνεια 637 μ2 ενώ το Αρχοντικό Μουσλή 439 μ2.
Το Αρχοντικό Ευαγγελινάκη βρίσκεται στο ιστορικό χωριό των Μηλιών, οικισμό με σημαντική ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά που αποτελεί την αφετηρία της τουριστικής σιδηροδρομικής διαδρομής του Πηλίου. Το Αρχοντικό έχει δομημένη επιφάνεια 390 μ2.
Η «VILLA DE VECCHI» είναι ένα ιστορικό διώροφο κτίσμα (κατασκευάστηκε από τις ιταλικές αρχές κατοχής), συνολικής επιφανείας 757 μ2, μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας. Βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με μοναδική θέα, η οποία αποτελεί διάσημο τουριστικό προορισμό καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.
Και μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνεί με το Χαρτοφυλάκιο Περιουσιακών Στοιχείων! Όσοι διαθέτετε, σπεύσατε!
Στο υπερταμείο πάνε 538 αρχαιολογικοί χώροι, 209 χωριά, 597 νησιά, 7.373 γήπεδα… Μιλάμε για τα πάντα όλα! Και μέσα Βόρας και Ξενία!