Friday, 20 September, 2024

Στην Ινδία οι περισσότεροι σύγχρονοι σκλάβοι

Κάτω από συνθήκες σκλαβιάς ζουν 46 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Δουλείας 2016, λίστα που συνέταξε η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Walk Free Foundation.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, που κατέγραψε περιστατικά δουλείας σε 167 χώρες, το μεγαλύτερο ποσοστό τέτοιων κρουσμάτων εντοπίζεται στην Ινδία, τη στιγμή που η Βόρειος Κορέα εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά σκλαβιάς κατά κεφαλή.

Τα ποσοστά της έκθεσης παρουσιάζουν μια απεχθή εικόνα, χειρότερη από εκείνη του 2014 ως προς το θέμα της δουλείας. Σύμφωνα με την έρευνα, που είχε διεξαχθεί τότε, 36 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σαν σκλάβοι, πράγμα που είναι μεν ανησυχητικό, απέχει όμως από την τωρινή πραγματικότητα που είναι κατά 30% πιο δυσμενής.

Στην Ινδία, που καταλαμβάνει και πάλι την πρωτιά, 18.4 εκατομμύρια ζουν σαν σκλάβοι, ενώ πάνω από το 50% του συνολικού αριθμού των ανθρώπου που διαπιστώθηκε ότι ζουν κάτω από τις συνθήκες αυτές εντοπίζεται στις εξής πέντε χώρες: Ινδία, Κίνα, Πακιστάν, Μπανγκλαντές και Ουζμπεκιστάν.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 4% του πληθυσμού στην Βόρειο Κορέα βιώνει τη σκλαβιά, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά δουλείας κατά κεφαλή επικρατούν και στο Ουζμπεκιστάν και το Κατάρ.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, επισημαίνεται πως είναι κόμβος καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης λόγω του προσφυγικού, και περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν σύγχρονες συνθήκες σκλαβιάς. Στην κορυφή της λίστας η Τουρκία και τα Σκόπια με το 0,6% του πληθυσμού να χαρακτηρίζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ εντοπίζεται στην Πολωνία με το 0,5% του πληθυσμού να ζουν σαν σκλάβοι.

Ο ιδρυτής της Walk Free, Άντριου Φόρεστ, δήλωσε πως ο αριθμός των ανθρώπων που παγιδεύονται στη δουλεία αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο.

«Είναι καιρός πια να βάλουμε ένα τέλος στη δουλεία. Δεν πρόκειται για Aids ή μαλάρια, αλλά για ένα πρόβλημα που το δημιουργούμε εμείς οι άνθρωποι κι εμείς μπορούμε να το λύσουμε. Πρέπει να αναλάβουμε δράση ώστε να απελευθερώσουμε όλο τον κόσμο από τη δουλεία», αναφέρει για να προσθέσει πως χωρίς δισταγμό θα πρέπει κανείς πριν αγοράσει κάποιο προϊόν να ρωτά για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάστηκε.

Να σημειωθεί ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει πως 21 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από συνθήκες σκλαβιάς.

news.in.gr

Στην Ινδία οι περισσότεροι σύγχρονοι σκλάβοι

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου