Η υλοποίηση του Προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αρχίζει από 1-1-2017. Μέχρι τότε εφαρμόζεται στους Δήμους της Πέλλας το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Η υλοποίηση της νέας γενιάς των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας αρχίζει στους Δήμους της Πέλλας στις 1-9-2016
Από το γραφείο της Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Θεοδώρας Τζάκρη ανακοινώνεται ότι με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα από την Αν. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θ. Φωτίου στο συζητούμενο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ» παρατείνεται η χορήγηση των παροχών του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ήτοι: α) δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος ως και 300 Κwh μηνιαίως, β) επιδότηση ενοικίου και γ) επιδότηση σίτισης, στους ήδη δικαιούχους μέχρι 31-12-2016 σε όλους τους δήμους της χώρας πλην των 30 δήμων στους οποίους εφαρμόζεται η πρώτη φάση του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, εφόσον τα εισοδηματικά κριτήρια των δύο προγραμμάτων ταυτίζονται.
Άρα παρατείνεται μέχρι 31-12-2016 η χορήγηση των παροχών του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στους ήδη δικαιούχους σε όλους τους δήμους της Π. Ε Πέλλας, εφόσον σε κανέναν εκ των τεσσάρων δήμων δεν εφαρμόζεται η πρώτη φάση του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Όπως είχε ανακοινώσει και στη Βουλή η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα γίνει σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη φάση, που θα διαρκέσει από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο 2016, θα εφαρμοστεί σε τριάντα επιλεγμένους Δήμους με αναμενόμενους δικαιούχους περίπου 40.000 νοικοκυριά.
Στη δεύτερη φάση το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στους υπόλοιπους 295 δήμους, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Δήμοι Έδεσσας, Αλμωπίας, Πέλλας και Σκύδρας, από την 1 Ιανουαρίου 2017.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παροχές σε χρήμα και υπηρεσίες, καθώς και βοήθεια για την ένταξη των ωφελουμένων στην εργασιακή και κοινωνική ζωή.
Η επιλογή των 30 Δήμων έγινε ως εξής: α) καθορίστηκε ο αριθμός των εντασσόμενων Δήμων ανά Περιφέρεια, ανάλογα με τον πληθυσμό της: π.χ. 9 Δήμοι στην Αττική, 4 στην Κεντρική Μακεδονία κ.λπ. β) επιλέχθηκαν οι Δήμοι που θα ενταχθούν με αλληλεπίδραση τριών κριτηρίων: ποσοστά ανεργίας, ποσοστά ένταξης στο πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης και ποσοστά ένταξης στο πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ).
Στους δήμους που δεν εντάσσονται στην πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης με όλες τις παροχές του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το γραφείο της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, κ. Ράνιας Αντωνοπούλου, η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, οκτάμηνης διάρκειας, θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας έχει πιλοτικό χαρακτήρα στους πρώτους πενήντα ένα (51) Δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας, συνδυάζοντας, για πρώτη φορά, την οκτάμηνη απασχόληση σε κοινωνικές και άλλες υποδομές, με την αναβάθμιση των προσόντων των μακροχρόνια ανέργων.
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε τρεις φάσεις:
η πρώτη φάση, αφορά δεκαεπτά (17) δήμους – θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, με έναρξη τον Ιούνιο,
η δεύτερη φάση, αφορά τριάντα τέσσερις (34) δήμους, με έναρξη έναν μήνα αργότερα, και
η τρίτη φάση, αξιολογώντας ενδιάμεσα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του, αφορά τους υπόλοιπους 274 δήμους της χώρας, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Δήμοι Έδεσσας, Αλμωπίας, Πέλλας και Σκύδρας, με έναρξη τον Σεπτέμβριο του 2016.
Σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η δεύτερη και τρίτη φάση του προγράμματος να υλοποιηθούν ταυτόχρονα. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν ενταχθεί όλοι οι Δήμοι της χώρας στη νέα γενιά προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.
Η κατάταξη των δήμων για την εφαρμογή της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας προσδιορίστηκε από συνδυασμό ενιαίων και αντικειμενικών κριτηρίων που καταγράφουν το ποσοστό ανεργίας, τη μακροχρόνια ανεργία και την αυξητική τάση της μακροχρόνιας ανεργίας στα χρόνια της κρίσης.
Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αλλάζουν. Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σχεδιάστηκαν με επίκεντρο τον άνεργο και τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Είναι οκτάμηνης διάρκειας και όχι πέντε μηνών, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, και παρέχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Θ. Τζάκρη: Παρατείνεται μέχρι 31-12-2016 η χορήγηση των παροχών του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στους ήδη δικαιούχους σε όλους τους Δήμους της Π. Ε. Πέλλας