Friday, 20 September, 2024

Επιστολή – φωτιά της Κομισιόν για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Επιστολή – φωτιά προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς των Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη για χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος απέστειλε ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Γκίντερ Έντινκερ

Η επιστολή, την οποία δημοσιεύει η Καθημερινή, θέτει ουσιαστικά την Ελλάδα στον προθάλαμο της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ θεωρείται ενδεικτική προθέσεων της Κομισιόν και για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Η Κομισιόν εγείρει σειρά ενστάσεων και καλεί την κυβέρνηση να δώσει το ταχύτερο δυνατόν εξηγήσεις, καθώς η Επιτροπή έχει εδραία άποψη πως με τις νομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: επιχειρείται η χειραγώγηση της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει ευθέως στα κοινοτικά δεδομένα

Αμφισβητείται η δημοπράτηση του φάσματος που ανατέθηκε στη Digea

Επιχειρείται η συγκέντρωσή εξουσιών και κανονιστικών αρμοδιοτήτων στα χέρια κυβερνητικών στελεχών αντί των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπει το Σύνταγμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην ίδια επιστολή η κυβέρνηση καλείται σε αυστηρό τόνο να απαντήσει άμεσα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ευρύτερα το τηλεοπτικό φάσμα, ενώ εμφανώς δηλώνεται ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί κατατείνουν στο να ωφελήσουν την ΕΡΤ.

Απάντηση του Ν. Παππά

«Η αλληλογραφία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα του ομίλου Καθημερινής-Σκάι είναι γνωστή εδώ και καιρό και δεν έχει σχέση με την διαδικασία των αδειών» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, συμπληρώνοντας:

«Εμείς καλωσορίζουμε την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για άδεια από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Υπογραμμίζουμε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται τα ιδιαίτερα συμφέροντα του όπως νομίζει. Η αποχή από την διαστρέβλωση και το ψέμα όμως μπορεί να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από την αξιοπιστία του. Δεν μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι η “η ηχώ” των ιδιοκτητών, η ΝΔ δεν έχει σπεύσει να υιοθετήσει τις ανακρίβειες και να ζητήσει ακύρωση του διαγωνισμού και παραίτηση υπουργού».

Σχόλια των κομμάτων

«Είναι προφανές τόσο από την έκταση, όσο και από την ένταση της επιστολής, ότι υπάρχει μείζον θέμα για την κυβέρνηση» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

«Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι θέλει υπουργό – καναλάρχη που να ρυθμίζει τα πάντα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αλλάξει ρότα και να ακολουθήσει το δρόμο της Ευρώπης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Ο Υπουργός Προπαγάνδας και πάλι πιάστηκε ψευδόμενος. Αντί επαίνων, όπως διακινούσε το υπουργείο του, ήλθε η απάντηση-κόλαφος από τον αρμόδιο Επίτροπο. Τόσο ως προς τον αριθμό των καναλιών, όσο και ως προς ρυθμίσεις του νόμου του για τα ΜΜΕ σε σχέση με τη Digea». «”Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια” λέει ο λαός και ο Υπουργός Προπαγάνδας σπεύδει κάθε μέρα να τον επαληθεύσει. Φυσικά και δεν περιμένουμε να κοκκινίσει από ντροπή για τα ασύστολα ψεύδη του, αφού είναι συστηματίας. Περιμένουμε όμως να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις, για να μη διασύρει άλλο τη χώρα μας» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος. «H συντηρητική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει δείξει από νωρίς την απέχθεια της στις Ανεξάρτητες Αρχές. Θέλει όλη την εξουσία για τον εαυτό της και για τα δύο κόμματα που την συγκροτούν. Εμείς τους είχαμε προειδοποιήσει. Η σύγχρονη Ευρώπη δεν θα ανεχθεί την αυταρχική αντίληψη της και τον έλεγχο της ενημέρωσης από τους υπουργούς της» αναφέρει σε σχόλιό του του Ποτάμι και συμπληρώνει:

«Η επιστολή της Κομισιόν, επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις μας. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να αναγνωρίσει στις ανεξάρτητες αρχές το ρόλο που οφείλουν να έχουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα και να εγκαταλείψει τις προσπάθειες της για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος νέας διαπλοκής».

Newsroom ΔΟΛ

Επιστολή – φωτιά της Κομισιόν για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου