Friday, 20 September, 2024

Γιατί παραιτήθηκε ο Νάιτζελ Φάρατζ από την ηγεσία του UKIP!

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδέχτηκαν την ανακοίνωση του Νάιτζελ Φάρατζ ότι εγκαταλείπει την αρχηγία του UKIP με το σχόλιο ότι πρόκειται για την «ετήσια παραίτησή του», υπενθυμίζοντας ότι για τρίτη φορά δηλώνει αποχώρηση από την ηγεσία, όπως το 2009-2010 και το 2015. Ομως αυτή τη φορά οι λόγοι που οδήγησαν τον πολιτικό άνδρα, που έσυρε τους Συντηρητικούς ευρωπαϊστές στη φάκα του δημοψηφίσματος, στην εσωτερική πόλωση, στην ταπεινωτική ήττα και, τελικά, σε κρίση πολιτικής ταυτότητας όπως και ηγεσίας, να παραιτηθεί από την ηγεσία του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος που υπηρετεί από το 2009 είναι βαθύτεροι

Καταρχάς ήταν το συσσωρευμένο βάρος των επιθέσεων που δέχτηκε επί δύο δεκαετίες από οπαδούς και εκφραστές της Αριστεράς, οι οποίοι τον συκοφάντησαν προκειμένου να κατατάξουν το κόμμα του, που ιδρύθηκε ως πολιτική δύναμη με αποκλειστική ατζέντα την εναντίωση στη φεντεραλιστική ενοποίηση της Ευρώπης, στο ίδιο «τσουβάλι» με ακροδεξιούς, νεοναζί και λαϊκιστές. Στη διάρκεια της καμπάνιας του Brexit κορυφώθηκαν και κύκλοι του περιβάλλοντός του υποστηρίζουν ότι ο Φάρατζ δεχόταν απειλές για τη ζωή του ίδιου και μελών της οικογένειάς του, για τις οποίες είχε μάλιστα ενημερώσει τις Αρχές. Όταν οι απειλές άρχισαν να εξαπολύονται και από αγνώστους, μαζικά και συστηματικά, μέσω των social media, ο Φάρατζ λύγισε.

Σκοπιμότητα

Πέραν αυτών, πίσω από την απόφασή του, σύμφωνα με αναλυτές, ίσως κρύβεται κάτι άλλο, ακόμα μία κρίσιμη αποστολή: να διεμβολίσει τον παραδοσιακό βρετανικό δικομματισμό. Όσο κι αν ο 52χρονος άνδρας, που εγκατέλειψε μια εξαιρετικά πετυχημένη καριέρα στο City του Λονδίνου για να αναμειχθεί με τα κοινά, επί του παρόντος δηλώνει ότι δεν επιθυμεί καριέρα στην πολιτική και διαψεύδει πληροφορίες ότι σχεδιάζει να ιδρύσει νέο κόμμα, δεν αποκλείει να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές του 2020. Και έχοντας αποδείξει το ταλέντο του να ηγείται των Βρετανών στις στρατηγικής σημασίας επιλογές τους, ίσως μετά την επιτυχία του Brexit να είναι ο μόνος που μπορεί να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της Βρετανίας (που διατηρεί το παρωχημένο πλειοψηφικό σύστημα) «μοχλεύοντας» πολιτικό σκηνικό και απαρχαιωμένες δομές.

Προκλήσεις Γιούνκερ κατά Βρετανών

Η προκλητικότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέναντι στους Βρετανούς ξεπέρασε κάθε όριο. Μετά τα ειρωνικά σχόλια «γιατί είστε ακόμα εδώ;» προς τους ευρωβουλευτές της χώρας, χθες -και πάλι ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου- χαρακτήρισε τα ηγετικά στελέχη της εκστρατείας του Brexit ως «ρετρό πατριώτες» και «θλιβερούς ήρωες» που επέλεξαν να παραιτηθούν, αντί να ηγηθούν της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως επεσήμανε Γερμανός υπουργός στους «Sunday Times», η Ανγκελα Μέρκελ είναι έξαλλη με τις προκλητικές αντιδράσεις του προέδρου της Κομισιόν στο Brexit, μια να επιχαίρει για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και μια να υποδέχεται την πρωθυπουργό της Σκοτίας δίνοντάς της ελπίδες για αυτόνομη πορεία εντός της Ε.Ε.

dimokratianews.gr

Γιατί παραιτήθηκε ο Νάιτζελ Φάρατζ από την ηγεσία του UKIP!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου