Η Τερέζα Μέι θα γίνει αύριο το απόγευμα η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Η 59χρονη πολιτικός των Συντηρητικών διαδέχεται στο πηδάλιο τον Ντέιβιντ Κάμερον με τη δύσκολη αποστολή να οδηγήσει τη Βρετανία στα αχαρτογράφητα νερά του Brexit, ύστερα από το πρόσφατο δημοψήφισμα, στο οποίο η ίδια είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η μέχρι χθες υπουργός Εσωτερικών ανακηρύχθηκε και επίσημα νικήτρια της κούρσας για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του κόμματός της, ύστερα από την απόσυρση της μοναδικής εναπομείνασας ανθυποψηφίου της Αντρεα Λίντσομ.
Η υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε την απροσδόκητη απόφασή της με μια λακωνική δήλωση έξω από το κτίριο του βρετανικού Κοινοβουλίου. «Χρειαζόμαστε επειγόντως μια ισχυρή ηγεσία, η οποία θα αρχίσει να εργάζεται για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε η Λίντσομ, προσθέτοντας ότι μια καμπάνια εννέα εβδομάδων για την επιλογή της διαδόχου του Ντέιβιντ Κάμερον, όπως είχε προγραμματιστεί, θα ήταν «πολύ ανεπιθύμητη» υπό τις δεδομένες συνθήκες.
Η υπουργός Ενέργειας προσέθεσε ότι η Τερέζα Μέι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του 60% των βουλευτών του κόμματος, κάτι που την καθιστά «ιδανική για να εφαρμόσει το Brexit με τους καλύτερους δυνατούς όρους». Υπέρ της Αντρεα Λίντσομ είχε ταχθεί μόλις το 25% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών.
Αμέσως μετά το ξεκαθάρισμα της εικόνας στην κούρσα για τη διαδοχή του, ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι σήμερα θα προεδρεύσει για τελευταία φορά του υπουργικού του συμβουλίου και αύριο το πρωί θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ το απόγευμα θα υποβάλει επισήμως την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ. Στη συνέχεια, θα παραδώσει την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ στη διάδοχό του, στην οποία εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του.
Στις πρώτες δηλώσεις της μετά την οριστικοποίηση της νίκης της, η Τερέζα Μέι κατέστησε σαφές ότι «Brexit σημαίνει Brexit» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση την οποία θα σχηματίσει «θα το κάνει να επιτύχει». Νωρίτερα, στη διάρκεια ομιλίας της, στο Μπέρμιγχαμ, είχε καταστήσει σαφές ότι αποκλείει κάθε σκέψη για αναθεώρηση του Brexit με νέο δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές.
Τοποθέτηση-πλήγμα
Η υποψηφιότητα της Λίντσομ είχε υποστεί πλήγμα το Σαββατοκύριακο ύστερα από συνέντευξή της στους Times, στην οποία δήλωσε ότι ως μητέρα «έχει ένα πολύ πραγματικό μερίδιο στο μέλλον της χώρας». Η τοποθέτησή της αυτή ερμηνεύθηκε ως αιχμή εναντίον της Μέι, η οποία δεν έχει παιδιά, αν και η ίδια η Λίντσομ έκανε λόγο για «κιτρινισμό», διαψεύδοντας οποιονδήποτε συσχετισμό αυτού του είδους.
Στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, τόσο το Εργατικό Κόμμα όσο και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ζητούν πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι η νέα πρωθυπουργός, η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις του Brexit, πρέπει να απολαμβάνει της νομιμοποίησης του βρετανικού λαού και όχι μόνο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις.
Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας των Εργατικών Ιαν Μακίνολ ανακοίνωσε χθες ότι ανοίγει επισήμως η διαδικασία εκλογής αρχηγού του κόμματος, καθώς η βουλευτής Αντζελα Ιγκλ συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό υποστηρικτών ώστε να διεκδικήσει την ηγεσία απέναντι στον σημερινό αρχηγό του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Η εσωτερική αντιπολίτευση αμφισβητεί την ικανότητα του Κόρμπιν να οδηγήσει σε νίκη το κόμμα απέναντι στους Συντηρητικούς.
kathimerini.gr
Πρωθυπουργός της Βρετανίας από αύριο η Τερέζα Μέι