Friday, 20 September, 2024

Από την Παρασκευή κατασκηνώνουν στο ΑΠΘ εκατοντάδες αλληλέγγυοι προς τους μετανάστες, με την Πρυτανεία να έχει άγνοια!

Αναστάτωση στο ΑΠΘ για τη διοργάνωση του «No Border Camp», εντός του ΑΠΘ! “Δεν ξέρουμε ποιοι είναι, δεν έχουμε δώσει άδεια” λέει η Πρυτανεία

Ανάστατες είναι οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξαιτίας πληροφοριών που υπάρχουν στο διαδίκτυο, αλλά και από την αστυνομία για τη διοργάνωση πολυήμερου διεθνούς «No Border Camp» στο διάστημα 15-24 Ιουλίου, μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι πρυτανικές αρχές καθώς και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, από μεθαύριο αναμένονται στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, Έλληνες και ξένοι, οι οποίοι πρόκειται να κατασκηνώνουν μέσα στους χώρους του ΑΠΘ. Ωστόσο, κανείς από τους φερόμενους ως διοργανωτές δεν φρόντισε να έρθει σε επαφή με τις πρυτανικές αρχές για να τις ενημερώσει και για να πάρει και τη σχετική άδεια. Ο μεγάλος αριθμός των κατασκηνωτών αλλά και η άγνωστη ταυτότητά τους έχει θορυβήσει τις πρυτανικές αρχές οι οποίες αύριο το μεσημέρι παραχωρούν έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Αντίθετη η Σύγκλητος

Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα αυτό συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα η Σύγκλητος η οποία αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της σε αυτή τη διοργάνωση. Όπως δήλωσε στην Voria.gr ο αναπληρωτής πρύτανης Θόδωρος Λαόπουλος «οι πρυτανικές αρχές πληροφορήθηκαν για το camp από αναρτήσεις που υπάρχουν στο διαδίκτυο, από κάποιες αφίσες οι οποίες κυκλοφόρησαν μέσα στο πανεπιστήμιο καθώς και από προφορική ενημέρωση που είχαν από την αστυνομία. Οι άγνωστοι σε μας διοργανωτές δεν είχαν καμία επικοινωνία μαζί μας για να μας ενημερώσουν και για να ζητήσουν άδεια για τη διοργάνωση του camp». Σύμφωνα με τον κ. Λαόπουλο «το πανεπιστήμιο είναι αντίθετο στην προοπτική της πραγματοποίησης της κατασκήνωσης στο ΑΠΘ καθώς, πέραν του προφανούς κινδύνου καταστροφών της δημόσιας περιουσίας του πανεπιστημίου, υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των φοιτητών, των εργαζομένων, αλλά και των ιδίων των συμμετεχόντων από άποψη δημόσιας υγείας». Όπως υπογραμμίζει ο αναπληρωτής πρύτανης «το πανεπιστήμιο δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα να ανταποκριθεί ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες προσωπικής υγιεινής κατασκηνωτών».

Επιστολή σε υπουργούς

Για το λόγο αυτό οι πρυτανικές αρχές έχουν στείλει επιστολή προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς και τους καλεί να μεριμνήσουν ώστε το «No Border Camp» να μην πραγματοποιηθεί στο ΑΠΘ, αλλά σε άλλον, καταλληλότερο χώρο. Οι πρυτανικές αρχές έχουν ενημερώσει παράλληλα και τις εισαγγελικές αλλά και τις αστυνομικές αρχές. Η απόφαση για την αποστολή των επιστολών προς τους αρμόδιους υπουργούς και τις αρμόδιες αρχές αποφασίστηκε στη διάρκεια της σημερινής Συγκλήτου. Εκεί αποφασίστηκε επίσης να ενημερωθεί και η κοινή γνώμη της πόλης μέσω της αυριανής συνέντευξης Τύπου.

Τι περιλαμβάνει η κατασκήνωση

Η διοργάνωση του «No Border Camp» προπαγανδίζεται μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση: http://noborder2016.espivblogs.net/el/. Παράλληλα, έχει κυκλοφορήσει και ένα πολυσέλιδο έντυπο στο οποίο παρουσιάζονται οι δράσεις που θα γίνουν στη διάρκεια του δεκαημέρου καθώς και οι στόχοι της όλης διοργάνωσης. Σύμφωνα με τους άγνωστους διοργανωτές το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει συζητήσεις, πορείες στο κέντρο της πόλης και στα διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων πέριξ της Θεσσαλονίκης καθώς και συναυλίες τις βραδινές ώρες, όλες στο χώρο του πανεπιστημίου που θα είναι και το ορμητήριό τους.

Στο editorial του εντύπου το οποίο προπαγανδίζει το «No Border Camp» αναφέρεται:

«Τα σύνορα: ορίζουν την επικράτεια της κυριαρχίας του έθνους-κράτους/ συγκροτούν τον κοινωνικό σχηματισμό εκμετάλλευσης του κεφαλαίου/ αποτελούν εφαλτήριο του πολέμου/ διαχωρίζουν την ανθρωπότητα σε έθνη και φυλές/ προϋποθέτουν τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία κάνοντας τους ανθρώπους να νοσταλγούν αυτά που χάσανε ενώ δεν τους ανήκαν ποτέ/ εντείνουν την έμφυλη βία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση/ οριοθετούν βίαια την ομοιογένεια της εθνικής αφήγησης/ κατασκευάζουν τον «Άλλο», τον εξωτερικό εχθρό και την «εθνική ενότητα», θολώνοντας τις ταξικές αντιθέσεις/ παρανομοποιούν τους μετανάστες, νομιμοποιούν την υποτίμησή τους και τον θάνατο. Ο αγώνας των μεταναστών και μεταναστριών για διάβαση των συνόρων είναι αγώνας για την ίδια την ζωή! Είμαστε μαζί! Η αλληλεγγύη μας να γκρεμίσει σύνορα και φράχτες να ανατρέψει την «κοινή μοίρα» εξαθλίωσης να συγκροτήσει τους κοινούς αγώνες για ελευθερία!». Για τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του No Border Camp γίνεται αναφορά σε «δράσεις στα σύνορα, δράσεις σε χώρους φιλοξενίας – εκτόπισης και σε κέντρα κράτησης και επαναπροώθησης μεταναστών», για «πορεία imigrants pride στο κέντρο της πόλης». Σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης αναφέρεται ότι «επιδιώκουμε το No Border Camp να πραγματοποιηθεί μέσα από αυτοοργανωμένες, οριζόντιες και αμεσοδημοκρατικές δομές και διαδικασίες. Επιπλέον θεωρούμε δεδομένη την σαφή εναντίωση στις ποικίλες και διασταυρωνόμενες σχέσεις και συστήματα εξουσίας, καταπίεσης και διακρίσεων.

Το No Border Camp αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να εκφραστεί και να γίνει ορατή η εναντίωση στον ρατσισμό, τα ταξικά προνόμια, την πατριαρχία, τον σεξισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία, την θρησκευτική μισαλλοδοξία και οποιαδήποτε άλλη καταπίεση. Τέλος, για τη συνεπή ενότητα μεταξύ θεωρίας και πρακτικής, κρίνουμε σημαντικό να προωθήσουμε αδιαμεσολάβητες διαδικασίες που θα μας απεμπλέξουν από επίσημους θεσμούς, φορείς, κόμματα και κυρίαρχα παγκόσμια και τοπικά μίντια».

Όσον αφορά τους στόχους του No Border Camp οι άγνωστοι διοργανωτές αναφέρουν:

– Να ενισχυθούν οι ήδη υπάρχουσες ομάδες μεταναστών.

– Να συνδεθούν οι ποικίλοι αγώνες των μεταναστών από το Καλαί έως την Ειδομένη.

– Να φτιαχτούν νέες σταθερές αυτοοργανωμένες δομές υποστήριξης και αλληλεγγύης σε μετανάστες καθώς επίσης να ενισχυθούν και να δικτυωθούν οι υπάρχουσες.

– Να ενισχυθούν τα βαλκανικά και ευρωπαϊκά δίκτυα αλληλεγγύης.

– Να απαντηθεί o αναδυόμενος ρατσιστικός και εθνικιστικός λόγος.

– Να συνδεθούν οι αγώνες ντόπιων και μεταναστών εργατών.

Οι διοργανωτές ενημερώνουν τους υποψήφιους κατασκηνωτές ότι μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου θα τους παρέχονται χώροι για ντους, τουαλέτες, φαγητό το οποίο θα προετοιμάζουν ομάδες μεταναστών, θα λειτουργεί παιδότοπος, ραδιοφωνικός σταθμός κ.ο.κ.

voria.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου