Ο Γ. Σηφάκης απάντησε σχετικά με το σχόλιο περί «αυταπατεώνων» του Ν. Θωμαΐδη και δηλώνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ που μόλις στις 8 Ιουλίου 2016 έχει δημοσιεύσει πράξη ‘’Διαδικασίας για τον διαγωνισμό πώλησης των ακινήτων στην Ρώμη (Ιταλία), κ.α.” καταργήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!
«Η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ πήγε να ξεπουλήσει πριν 4 χρόνια το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν. Η προκήρυξη στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ (που έχει καταργηθεί από την σημερινή κυβέρνηση) έγινε πριν 4 χρόνια.
Ειλικρινά διαρωτηθήκαμε αν αξίζει να απαντάμε στις γελοιότητες του κου Θωμαίδη που προσπαθεί να παριστάνει τελευταία τον “μπροστινό” του κ. Καρασμάνη.
Απλά θέλουμε να του θυμίσουμε (καλύτερα να τον πληροφορήσουμε) ότι επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το ΤΑΙΠΕΔ πριν 4 χρόνια προκήρυξε μέσω της ιστοσελίδας του το ξεπούλημα των 16000 στρεμμάτων στο χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλαν, των 3000 στρεμμάτων στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο και 400 στρεμμάτων στη Βεγορίτιδα και το όποιο τίμημα να οδηγείτο στην μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους.
Η σημερινή κυβέρνηση κατάργησε το ΤΑΙΠΕΔ και η όποια αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου θα γίνεται ( μέσω του νέου ταμείου) χωρίς λογική ξεπουλήματος, αλλά με όρους αξιοποίησης. Σε αυτά τα πλαίσια συνεχίζεται και θα συνεχίζεται η διαχείριση του χιονοδρομικού από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και τα επόμενα χρόνια και οι όποιες επενδύσεις επέκτασης του.
Θυμάται ο κύριος που μας κατηγορεί ποιοι είχαν απαξιώσει το χιονοδρομικό και ποιοι κατηγορήθηκαν ότι ιδιοποιήθηκαν χρήματα από τη διαχείριση του; Ήταν του ΣΥΡΙΖΑ ή του δικού του χώρου;
Ο αδιάβαστος μπροστινός του κ. Καρασμάνη καλό είναι να συμβουλεύεται κανέναν που στοιχειωδώς να ξέρει.
Ο ορεινός όγκος ,που αποτελεί μαζί με το Μουσείο της Πέλλας, τη ναυαρχίδα του τουρισμού στην Πέλλα, συνδυάζοντας τον θερμαλισμό, την χιονοδρομία, τον αεροπτερισμό, τις δραστηριότητες στην λίμνη Βεγορίτιδα πρέπει να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και του ήπιου τουρισμού. Ειδικότερα στο χιονοδρομικό υπάρχουν προτάσεις επέκτασης του προς τα κάτω και από τις δύο πλευρές (Έδεσσα και Αλμωπία) , επέκτασης προς ανατολάς με την πρόταση που κατέθεσε στο ΙNTERREG ο δήμος Αλμωπίας και ακόμη πρέπει να αξιοποιείται όλο τον χρόνο με την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού με δραστηριότητες.
Στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Πέλλας όλοι οι φορείς και οι βουλευτές οφείλουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Οι νοσταλγοί των ξεπουλημάτων παντού (σαν τους πρόσφατα δήθεν ανακαλύψαντες το δημόσιο συμφέρον που κάνουν ότι επιτίθενται στα δικά τους, όμως, πεπραγμένα του παρελθόντος) θα μείνουν με την όρεξη».
Και η απάντηση του Νίκου Θωμαΐδη:
«Καταρχήν να καλωσορίσω τον Βουλευτή Αλμωπίας στην πραγματικότητα και στον ρεαλισμό και να του ευχηθώ σύντομα να εξαλειφθούν όλες οι αυταπάτες από τις οποίες διακατέχεται αυτός και ο Αρχηγός του. Τον καλωσορίζω επίσης και στην ορθολογική χρήση των socialmediaκαι τον ευχαριστώ που αποφάσισε να απαντήσει στις γελοιότητες μου, έστω και βιαστικά και ανορθόγραφα, άλλωστε είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της παρέας του αυτό.
Ας πάρουμε όμως ένα ένα όσα λέει ο κος Σηφάκης.
1ον Δεν είμαι μπροστινός κανενός, είμαι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και ως εκ τούτου εκπροσωπώ το κόμμα μου η τον εαυτό μου, δεν κρύβω όμως πως προτιμώ να είμαι μπροστινός κάποιου παρά αυτό που είστε εσείς, δηλαδή ο ‘’πισινός’’ κάποιας και γνωρίζετε πολύ καλά ποια εννοώ.
2ονΕπι Κυβέρνησης ΝΔ – Πασοκ δεν ξεπουλήθηκε τίποτε απολύτως, η κυβέρνηση σας υπέγραψε την πώληση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, του Ελληνικού, σε λίγες μέρες του ΟΣΕ και πάει λέγοντας. Επίσης επί των ημερών της ΝΔ το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης και αυτή αποφάσιζε που και πως θα διατεθεί το όποιο τίμημα προέλθει από την αξιοποίηση των ελληνικών ακινήτων, σήμερα γνωρίζετε πολύ καλά πως δεν μπορείτε ούτε τον εαυτό σας να πουλήσετε εάν δεν συμφωνεί η Τρόικα. Ναι, καλά ακούσατε, εκείνη η κακή ΤΡΟΙΚΑ που θα καταργούσατε!
3οhttp://www.hradf.com/el αυτή κε Βουλευτά είναι η επίσημη σελίδα του ΤΑΙΠΕΔ στο διαδίκτυο, είναι πρόσφατα ενημερωμένη πλήρως και περιλαμβάνει όλα τα προς πώληση ακίνητα όπως και τις προκηρύξεις αυτών. Το ΤΑΙΠΕΔ ζει και βασιλεύει και για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως εκεί στον Σύριζα είστε εθισμένοι στο ψέμα.
4ο Τη λογική και τους όρους αξιοποίησης που επικαλείστε ψευδόμενος, γνωρίζετε πολύ καλά πως δεν τους καθορίζετε εσείς, αλλά το Εποπτικό Συμβούλιο. Το οποίο ελέγχει με τη δική σας σύμφωνη γνώμη, η Κομισιόν και ο ESM, άρα οι Δανειστές μας. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν δεχόταν να υπογράψει ο Αντώνης Σαμαράς, το υπέγραψε όμως ο αυταπατώμενος Αρχηγός σας, Αλέξης Τσίπρας.
5ο Το να είμαι εγώ αδιάβαστος κε Βουλευτά δεν επιφέρει κανένα κόστος στους Έλληνες πολίτες, το να είστε όμως εσείς Αδιάβαστος και ανειλικρινής ζημιώνει την Ελλάδα και τους Έλληνες ανεπανόρθωτα. Είμαι σίγουρος πως έχετε στα χέρια σας το 3ο Μνημόνιο που μας φορτώσατε, είμαι σίγουρος επίσης πως δεν το έχετε διαβάσει, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και στους ψηφοφόρους σας και διαβάστε τι έχετε ψηφίσει. Επειδή σας αρέσουν οι παροιμίες θα σας θυμίσω μία πολύ χαρακτηριστική… ‘’Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια’’ σας εύχομαι τα δικά σας ποδάρια να έχουν αντοχή γιατί θα σας χρειαστεί».
Ποια είναι η αλήθεια για ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ;
Στο υπερταμείο η κυριότητα των 71.500 ακινήτων της ΕΤΑΔ
Η πλήρης κυριότητα και όχι μόνον η διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου περνά στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) και μέσω αυτής στο νέο υπερταμείο, δηλαδή την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ). Πρόκειται κατ’ ουσίαν για το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας που κατέχει, μέχρι τώρα, το ελληνικό Δημόσιο, η κυριότητα του οποίου ήταν εν πολλοίς στο υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 196 του πολυνομοσχεδίου και τις προβλέψεις του για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, αυτό απορροφά ως 100% θυγατρική του την ΕΤΑΔ και μαζί της περί τα 71.500 μεγάλα και μικρότερα ακίνητά της μεταξύ των οποίων και 597 νησιά. Υπό μια έννοια υποθηκεύονται όλα αυτά ως εγγύηση των δανειστών για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι το de facto ανώτατο όργανο του νέου ταμείου, το Εποπτικό Συμβούλιο, τελεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Κομισιόν και τoυ ESM. Τα 71.500 ακίνητα προκύπτουν από το μητρώο της ΕΤΑΔ και αυτά που μεταβιβάζονται τώρα σε αυτήν από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα κρατήσει κατά κυριότητα μόνον 91 αλλά επιλεγμένα ακίνητα προς αποκρατικοποίηση.
Ποια είναι όμως αυτά τα ακίνητα που περνούν στον έλεγχο του υπερταμείου; Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει μεγάλα τουριστικά ακίνητα όπως ξενοδοχεία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά, ιαματικές πηγές, Ολυμπιακά Ακίνητα, δεκάδες χιλιάδες τίτλους ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου αλλά και πολλές ακόμα εκμεταλλεύσεις και φιλέτα… Τώρα, στο πολυνομοσχέδιο οι ειδικές διατάξεις σχετικά με την ΕΤΑΔ αναφέρουν ότι «η κυριότητα και νομή όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ σύμφωνα με το ν. 2636/1998, μεταβιβάζονται αυτομάτως στην ΕΤΑΔ χωρίς αντάλλαγμα». Ως εξαιρέσεις προσδιορίζονται αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar και Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αμιγώς δασικές εκτάσεις και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής».
Αξίζει να σημειωθεί πως προβλέπεται ότι εάν μέρος ακινήτου εμπίπτει σε μία από τις εξαιρέσεις, η κυριότητα του μέρους του που δεν εμπίπτει μεταβιβάζεται ούτως ή άλλως στην ΕΤΑΔ. Επιπλέον, η ΕΤΑΔ θα μπορεί να κάνει αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ της ίδιας ή θυγατρικής της και το κόστος αυτό θα καλύπτεται από τα ποσά του υπερταμείου που προορίζονται για επενδύσεις δυνάμει του σχετικού άρθρου 17 του νόμου. Ως σκοπός της ΕΤΑΔ προσδιορίζεται η αξιοποίηση των ακινήτων με κάθε πρόσφορο μέσο.
Τι παραμένει υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ και πως συνεχίζει τη λειτουργία του
Το ΤΑΙΠΕΔ δεν παύει να κατέχει ακίνητα ούτε αναστέλλεται το πρόγραμμα αξιοποίησής τους. Εκχωρεί πολλά από αυτά που βρίσκονταν μέχρι τώρα στο χαρτοφυλάκιό του, αλλά κρατά 91 που προσδιορίζονται ένα προς ένα στο σχετικό παράρτημα του νομοσχεδίου.
Μεταξύ αυτών είναι, βέβαια, όλα τα μεγάλα ακίνητα που τελούν ήδη υπό αποκρατικοποίηση όπως η έκταση του Ελληνικού, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ποσείδι Χαλκιδικής, … και πλήθος εκτάσεων κάμπινγκ, ιαματικών πηγών, παραδοσιακών αρχοντικών, αγροκτημάτων, πρώην ειρηνοδικείων, ξενοδοχείων,…
Και στο… φινάλε πάλι χάσαμε το νόημα. Οι πολιτικές κόντρες δεν αφορούν κανέναν. Το ζήτημα είναι αν θα κέρδιζαν κάτι οι πολίτες με την ιδιωτικοποίηση ή παρακολουθούμε ήδη αμέτοχοι την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας…