Monday, 20 January, 2025

Πως διακρίνουμε το νοθευμένο μέλι και πώς ξεχωρίζουμε το αγνό

Η μελάσα (σάκχαρα και νερό) είναι ένα από τα υλικά που χρησιμοποιείται μερικές φορές στην νοθεία του μελιού.

Εάν ένα φιτίλι βαμβακιού βυθιστεί σε καθαρό μέλι, και μετά προσπαθήσεις με έναν αναπτήρα να το ανάψεις, τότε έστω και δύσκολα θα πάρει φωτιά.
Εάν όμως αυτή η δοκιμή γίνει με το αλλοιωμένο μέλι, η παρουσία νερού στο μέλι δεν επιτρέπει στο μέλι να καεί, και έτσι θα παραγάγει έναν ήχο τριξίματος.

Αυτό συμβαίνει γιατί το νοθευμένο μέλι είναι λιγότερο πυκνό και έχει αρκετή υγρασία.

Αν μια σταγόνα μελιού βουτηγμένη σε κρύο νερό παραμένει συγκρατημένη και δε διαλυθεί αμέσως, τότε το πιθανότερο είναι να πρόκειται για καθαρό μέλι.
Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί καλύτερα κοιτάζοντας προς το φως.

Αν οι άκρες της σταγόνας αρχίζουν να ανοίγουν κατά τη βύθιση στο νερό, τότε το μέλι πολύ πιθανό να έχει νοθευτεί με ουσίες που φέρουν αρκετή υγρασία.

Για την ακρίβεια σε ένα ποτήρι κρύο νερό:

α) το καθαρό μέλι χύνεται στον πυθμένα χωρίς να διαλύεται εύκολα.

β) και γ) μέλι αναμειγμένο με 70% σιρόπι ζάχαρης.

Δε χύνεται όπως το μέλι και δημιουργεί αναταραχή και θόλωση σχεδόν στιγμιαία, ειδικά όταν ρίχνουμε μεγάλη ποσότητα και ανακινούμε ελαφρά το νερό.

γ)Το σιρόπι εναποθέτεται ανομοιόμορφα στον πάτο.

δ) σε σκέτο σιρόπι ζάχαρης, η θόλωση είναι ακόμα πιο έντονη και δεν υπάρχει εμφανής εναπόθεση στον πάτο.

Το μέλι μπορεί επίσης να αλλοιωθεί με την προσθήκη ενός συγκεκριμένου ποσοστού αλευριού ή αμύλου, με σκοπό την αύξηση του βάρους και της λευκότητας του.

Αυτού του είδους νοθεία μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα με τη μίξη του μελιού με λίγο κρύο νερό.

Εάν το μέλι περιέχει το αλεύρι ή το άμυλο, θα πέσουν στο πάτο του σκεύους, ενώ το ίδιο το μέλι διαλύεται γρήγορα.
Όταν το μέλι που αναμίχθηκε με το αλεύρι ή το άμυλο θερμανθεί, το μέλι υγροποιείται στην αρχή, και όταν ψυχθεί γίνεται πιο σκληρό.

Η προσθήκη της εμπορικής γλυκόζης στο μέλι μπορεί να ανιχνευθεί με μια δοκιμή ιωδίου.
Ένα μικρό δείγμα του μελιού είναι αραιωμένο σε ίση ποσότητα νερού, 1g ιώδιο και 3g του ιωδιούχου καλίου αναμιγνύονται με 50ml νερού και αυτό το διάλυμα προστίθεται έπειτα στο αραιωμένο μέλι.

Εάν το μέλι περιέχει την εμπορική γλυκόζη, το μείγμα θα γίνει κόκκινο ή ιώδες λόγω της παρουσίας των αποκαλούμενων κόκκινων δεξτρινών που βρίσκονται στο τεχνητό προϊόν γλυκόζης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αν υπάρχει ένα ύποπτο μέλι, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες (που σημαίνει μεγάλο κόστος) θα πρέπει να μένει χωριστά από άλλα μέλια μέχρι να του γίνει έλεγχος σε κάποιο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου και χημικών αναλύσεων, με γνώσεις στα μελισσοκομικά προϊόντα.

Προσοχή λοιπόν στο τι πληρώνουμε και τι παίρνουμε.

Και να θυμάστε πως το Ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο

Πως να ξεχωρίζετε το αγνό μελι

Ο πιο απλός τρόπος για να καταλάβει κανείς αν ένα μέλι ειναι αγνο είναι να διαπιστώσει τη ρευστότητα του κινώντας το βάζο. Όσο πιο πηχτό και παχύρρευστο είναι το μέλι τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει, επομένως τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητά του.

Υπάρχουν τέσσερις πρακτικοί τρόποι για να ελέγξετε αν το μέλι που αγοράσατε είναι ανόθευτο.

-Πάρτε ένα ποτήρι με κρύο νερό και βάλτε μέσα μια κουταλιά της σούπας μέλι.Επειδή η πιο συνηθισμένη μέθοδος νοθείας του μελιού είναι με σιρόπι ζάχαρης ή γλυκόζης, τα οποία διαλύονται εύκολα στο νερό, αν το μέλι που αγοράσατε είναι νοθευμένο θα διαλυθεί στο νερό. Αντίθετα, αν το μέλι που αγοράσατε είναι αγνό θα καταβυθιστεί αυτούσιο στον πάτο.
-Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και ανακατεύοντας μέλι με οινόπνευμα σε αναλογία 1:1. Αν το μέλι είναι αγνό θα καταβυθιστεί, ενώ αν είναι νοθευμένο θα προκύψει ένα θολό διάλυμα.Οι δύο παραπάνω τρόποι στηρίζονται στο γεγονός ότι το μέλι είναι αδιάλυτο στο νερό, ενώ το σιρόπι ζάχαρης-νερού δεν είναι ομοιογενές και διαλύεται όταν βρεθεί στο νερό.
-Ένας άλλος τρόπος για να ξεχωρίσετε το αγνό μέλι είναι να προσπαθήσετε να ανάψετε φωτιά σε ένα φυτίλι, το οποίο θα έχετε βουτήξει πρώτα σε μέλι. Αν το φυτίλι καεί τότε το μέλι είναι αγνό. Αντίθετα αν είναι νοθευμένο, το νερό που χρησιμοποιήθηκε για να διαλυθεί η ζάχαρη, θα το εμποδίζει να ανάψει.
-Τέλος, μπορείτε να ρίξετε λίγες σταγόνες μελιού σε ένα διηθητικό χαρτί. Αν αυτό απορροφηθεί, σημαίνει ότι έχει αναμιχθεί με κάποιο άλλο σιρόπι, ενώ αν είναι αγνό δεν θα απορροφηθεί. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με ένα κομμάτι λευκό ύφασμα. Ρίχνετε λίγο μέλι και μετά το ξεβγάζετε. Αν μείνει κάποιος λεκές, πιθανότατα το μέλι δεν είναι αγνό.

Πως ξεχωρίζουμε το καλό μέλι

Το μέλι είναι ένα πραγματικά φυσικό προιόν με τεράστια διατροφική αξία. Αρκεί να είναι αγνό. Πως όμως μπορούμε να διαπιστώσουμε αν το μέλι που αγοράσαμε είναι όντως αυτό που ζητήσαμε ή μας διαφημίστηκε;

Ο κλασικός παλιός τρόπος που όλοι γνωρίζουμε από τον παππού και τον πατέρα μας είναι να ελέγξουμε πόσο ρευστό είναι το μέλι που πήραμε κουνώντας το βάζο ή απλά, βάζοντας σ’ ένα κουτάλι μέλι και γυρίζοντάς το ανάποδα. Όσο πιο παχύρευστο είναι, τόσο καλύτερη πρέπει να είναι και η ποιότητά του καθώς φαίνεται να μην έχει πολύ υγρασία.
Ένας άλλος ασφαλής τρόπος (που για κάποιο λόγο οι περισσότεροι ξεχνάμε να χρησιμοποιήσουμε), είναι να διαβάσουμε την ετικέτα της συσκευασίας – εφόσον πρόκειται για κάποιο επώνυμο προιόν. Εκεί συνήθως αναγράφοναι όλα τα συστατικά του και παίρνουμε την πλήρη εικόνα του τι περιλαμβάνει.

Οι ειδικοί ωστόσο, προτείνουν και κάποιους άλλος πρακτικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να διαπιστώσουμε εάν το μέλι που αγοράσαμε είναι όντως αγνό. Έτσι το site Bee2bee προτείνει τις εξής 4 μεθόδους ελέγχου:

1. Παίρνουμε ένα ποτήρι με κρύο νερό και βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας μέλι.
Επειδή η πιο συνηθισμένη μέθοδος νοθείας του μελιού είναι με σιρόπι ζάχαρης ή γλυκόζης, τα οποία διαλύονται εύκολα στο νερό, αν το μέλι που αγοράσαμε είναι νοθευμένο θα διαλυθεί στο νερό. Αντίθετα, αν το μέλι που αγοράσαμε είναι αγνό θα καταβυθιστεί αυτούσιο στον πάτο.

2. Ανακατεύουμε μέλι με οινόπνευμα σε αναλογία 1:1.
Αν το μέλι είναι αγνό θα καταβυθιστεί ενώ αν είναι νοθευμένο θα προκύψει ένα θολό διάλυμα.

3. Δοκιμάζουμε ν’ ανάψουμε φωτιά σ’ ένα φυτίλι, το οποίο θα έχουμε βουτήξει πρώτα σε μέλι.
Αν το φυτίλι καεί τότε το μέλι είναι αγνό. Αντίθετα αν είναι νοθευμένο, το νερό που χρησιμοποιήθηκε για να διαλυθεί η ζάχαρη, θα το εμποδίζει να ανάψει.

4. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες μελιού σε ένα στυπόχαρτο.
Αν αυτό απορροφηθεί, σημαίνει ότι έχει αναμιχθεί με κάποιο άλλο σιρόπι, ενώ αν είναι αγνό δεν θα απορροφηθεί.

Σε κάθε περίπτωση δε, όταν επιλέγουμε να αγοράσουμε ένα προιόν που δεν είναι ‘επώνυμο’ (με την έννοια να παράγεται από μία γνωστή εταιρία) καλό είναι να ελέγξουμε με προσοχή ποιος είναι ο άνθρωπος που μας το πουλάει (δεν αγοράζουμε δηλαδή με κλειστά μάτια από κάποιον άγνωστο που απλά δηλώνει παραγωγός) καθώς και ει δυνατόν να ελέγξουμε την ποιότητά του προτού προβούμε στην αγορά. Γιατί το μέλι έχει εξαιρετική διατροφική αξία αρκεί να είναι 100% μέλι!

Πηγή:praktikesidees.gr

Πως διακρίνουμε το νοθευμένο μέλι και πώς ξεχωρίζουμε το αγνό

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου