Την ώρα που οι μεταποιητές εμφανίζονται έτοιμοι να πληρώσουν 30 λεπτά το κιλό για παραλαβές Ιουλίου στο συμπύρηνο ροδάκινο κι οι φήμες πυκνώνουν ότι για τον Αύγουστο τα 33 λεπτά το κιλό θα έρθουν… νεράκι, οι παραγωγοί στα πεδινά στέλνουν μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν αυτή τη φορά διάκριση, σε σχέση με τις τιμές που θα δοθούν στους παραγωγούς των ορεινών, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 30 Ιουλίου μαζί με το περιοδικό el
Συγκεκριμένα, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην δεχθούν τιμές, οι οποίες θα είναι χαμηλότερες από αυτές που θα τιμολογήσει η μεταποιητική βιομηχανία, για παραλαβές συμπύρηνων ροδάκινων της συγκομιδής Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, έναντι εκείνων που θα τιμολογηθούν για τα συμπύρηνα των ορεινών. Τη θέση τους αυτή, μάλιστα, τη διατύπωσαν επισήμως στην Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), με επιστολή που παραδόθηκε το πρωί της Παρασκευής 29 Ιουλίου, στο γενικό διευθυντή της οργάνωσης των μεταποιητών, την οποία υπογράφουν, ήδη, περίπου 20 συνεταιριστικές οργανώσεις, κυρίως από την Πέλλα, που διαχειρίζονται μεγάλους όγκους συμπύρηνου ροδάκινου. Μεταξύ αυτών, όπως πληροφορείται η Agrenda, περιλαµβάνονται οι ΑΣ Γαλατάδων, Μυλότοπος, ΓΕΣΠΟΒ, Μάνδαλος, Πολυκάρπη, Μεγαπλάτανος και άλλοι, ενώ ο αριθµός τους αναµένεται να αυξηθεί ακόµη περισσότερο, καθώς µαθαίνουµε ότι η εν λόγω επιστολή, περιφέρεται αυτές τις ώρες και σε άλλες οργανώσεις, προκειµένου να τη συνυπογράψουν και αυτές.
Από την πλευρά της ΕΚΕ επιβεβαιώνεται ότι παραλήφθηκε η εν λόγω επιστολή και πως οι µεταποιητικές βιοµηχανίες λαµβάνουν σοβαρά υπόψη τη δήλωση των παραγωγικών οργανώσεων και η κάθε µια θα πράξη αναλόγως. Αυτή τη στιγµή η συγκοµιδή έχει προχωρήσει στο περίπου 40%-45% της παραγωγής και κυρίως στις ποικιλίες Κατερίνα, η οποία επέδειξε αξιοσηµείωτη αντοχή και φέτος, σε σχέση µε τις ζηµίες των άλλων ποικιλιών από τις καιρικές συνθήκες, καθώς επίσης και στις Loadel και Α37. Στις επόµενες ηµέρες θα ξεκινήσει η συγκοµιδή της Andros και της Evert, που είναι δύο ποικιλίες µε µεγάλες ζηµίες, ίσως και άνω του 45%, στη φετινή παραγωγή.
Κλείνουν συµβόλαια µε ξένες αλυσίδες
Μετά από τρεις βδοµάδες ενσυνείδητης διατήρησης θολού τοπίου γύρω από την τιµολογιακή πολιτική, που θα ακολουθηθεί φέτος, τελικώς η µεταποιητική βιοµηχανία εδέησε, το περασµένο Σάββατο, να ανοίξει τα χαρτιά της, ανακοινώνοντας πως πληρώνει από τα 30 λεπτά, παραδοτέο, επιβεβαιώνοντας πλήρως ρεπορτάζ της Agrenda της 23ης Ιουλίου.
Η τιµή αυτή είναι ελαφρώς αυξηµένη, κατά 2 λεπτά το κιλό, συγκριτικά µε πέρσι και αφορά τα συµπύρηνα ροδάκινα κυρίως της ποικιλίας Κατερίνα και ορισµένους όγκους των Loadel και Α37.
Επιβεβαιώνουν τη μειωμένη σοδειά, αλλά «παίζουν» με την ποιότητα οι μεταποιητές
Για τους όγκους που έχουν ήδη παραληφθεί ως τώρα, οι μεταποιητές θα τιμολογήσουν με 30 λεπτά το κιλό, κάτι που είχε ήδη αποκαλύψει η εφημερίδα Agrenda από το προηγούμενο της φύλλο, ενώ ακούγεται πως συζητούν και τα 33 λεπτά το κιλό σε κάποια κέντρα συγκέντρωσης.
Κατά συνέπεια, όπως παρατηρούν παράγοντες του κλάδου, αν υπάρξει πίεση, που κατά πως φαίνεται έτσι θα γίνει, για την εκτέλεση κάποιων συµβολαίων µε πελάτες από το εξωτερικό, θα υποχρεωθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειµένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην αναγκαία α’ ύλη, προς όφελος του παραγωγού.
Ήδη, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, υπογράφηκαν τα συµβόλαια µε την Aldi και τη Lidl, τους δύο γερµανικούς πολυεθνικούς κολοσσούς του λιανεµπορίου, µε τιµές οι οποίες είναι κατά τι χαµηλότερες (περίπου 1% – 2%) από ό,τι πέρυσι, ενώ στα περσινά επίπεδα κυµαίνονται οι τιµές για τα συµβόλαια µε τις αλυσίδες στη Σκανδιναβία και τη Γαλλία και επίκεινται προσεχώς υπογραφές για εξαγωγές στη Μεγάλη Βρετανία.
Από την πλευρά των µεταποιητών, βέβαια, αφού επιβεβαιώνεται πως για τους όγκους που θα παραδοθούν έως το τέλος Ιουλίου, οι τιµές θα είναι στα 30 λεπτά το κιλό παραδοτέα, επισηµαίνεται ότι «για τα ροδάκινα που θα παραδοθούν στα εργοστάσια τον Αύγουστο, η τάση είναι να έχουν κοινή τιµή (σ. σ. είτε πρόκειται για παραγωγή από τα πεδινά, είτε από τα ορεινά) όµως ακόµη δεν µπορούµε να πούµε περισσότερα. Όλα θα εξαρτηθούν από την ποιότητα». Μάλιστα από στελέχη της ΕΚΕ αναφέρεται πως η πρώτη εκτίµηση, βάσει και των υπολογισµών του ΑΠΘ, µε το οποίο υπάρχει συνεργασία της Ένωσης, η φετινή παραγωγή θα κυµανθεί στους 297.000 τόνους –όταν σε µια κανονική χρονιά οι όγκοι είναι στους 350.000 τόνους- αν και από τις µέχρι τώρα παραδόσεις ίσως τελικώς η παραγωγή να είναι ακόµη χαµηλότερη. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, σε δηλώσεις του ανέφερε πως οι παραγωγοί θα µπορούσαν να δηλώσουν ικανοποιηµένοι από τις τιµές που ανακοινώθηκαν, µόνο αν υπήρχε και παραγωγή. «Από τη στιγµή που η φετινή παραγωγή είναι τόσο µειωµένη δεν µπορούµε να κάνουµε λόγο για ικανοποιητική τιµή, παρότι φέτος ανακοινώθηκαν 30 λεπτά το κιλό, όταν για τις ίδιες ποικιλίες πέρυσι ήταν στα 28 λεπτά το κιλό», ανέφερε.
Πιο πολλά φρούτα στην απόσυρση
Υπογράφηκε εν των µεταξύ, έπειτα από κωλυσιεργία αρκετών εβδοµάδων, από το υπουργείο η ΥΑ για τον καθορισµό των αναγκαίων συµπληρωµατικών έκτακτων µέτρων για το εµπάργκο. Τη δεδοµένη χρονική στιγµή το εν λόγω πρόγραµµα το περιµένουν πώς και πώς οι παραγωγοί, καθώς για το σύνολο των φρούτων και κηπευτικών, θα σηµάνει µια τόνωση της ρευστότητας στην αγορά µε περίπου 8,3 εκατ. ευρώ.
Ίδια τιμή με τα ορεινά διεκδικούν τα όψιμα συμπύρηνα του κάμπου