Friday, 20 September, 2024

Έρευνα: Η πενθήμερη εργασία βλάπτει σοβαρά την υγεία! Που να δείτε η επταήμερη!

Η πενθήμερη εργασία κάνει… κακό στην υγεία ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται ερευνητές του City University London, οι οποίοι τονίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται από την Δευτέρα έως την Πέμπτη και να ξεκουράζονται το τριήμερο!

Η τετραήμερη εργασία αναμένεται να κάνει καλό και στο περιβάλλον, καθώς θα κυκλοφορούν λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο και θα εξοικονομείται ενέργεια. Στην επιστημονική έρευνα, η οποία τιτλοφορείται «Inventing the Future» (Eφευρίσκοντας το μέλλον), ο κοινωνιολόγος Άλεξ Γουίλιαμς αναφέρει ότι η μείωση εργάσιμων ημερών μπορεί να σώσει τον κόσμο.

Ο ίδιος επιστήμονας σημειώνει ότι μια παλαιότερη μελέτη του 2006 που διενήργησε το Κέντρο Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας είχε αποκαλύψει ότι στις ΗΠΑ θα μπορούσε να μειωθεί σε ποσοστό 20% η κατανάλωση ενέργειας, εάν εφαρμοζόταν η εργάσιμη εβδομάδα των 4 ημερών.

Για παράδειγμα, στη Γιούτα οι δημόσιοι υπάλληλοι πηγαίνουν στο γραφείο 4 φορές την εβδομάδα, με επιμηκυμένο ωράριο, και το αποτέλεσμα είναι θετικό και για εκείνους και για τον πλανήτη! Εξοικονομούνται 2 εκατομμύρια δολάρια από την ενεργειακή κατανάλωση, ενώ μειώνονται κατά 12.000 τόνους ετησίως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Μια άλλη έρευνα, από το πανεπιστήμιο του Οχάιο, δείχνει ότι η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη. Αν ο εργαζόμενος απασχολείται για περισσότερες από 60 ώρες την εβδομάδα τότε τριπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης αρθρίτιδας, καρδιοπαθειών και διαβήτη. Το δείγμα της έρευνας ήταν 7.500 άνθρωποι σε μια περίοδο 32 ετών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου