Friday, 27 December, 2024

Dryas greek truffle: Η τρούφα που γίνεται ανάρπαστη παγκοσμίως καλλιεργείται από Ημαθιώτες!

Ένας αγρότης και μία γεωπόνος από τη Βέροια στράφηκαν στην καλλιέργεια τρούφας και στην τυποποίηση ελληνικών προϊόντων τρούφας

Το 2010 στη Βέροια ο αγρότης και καλλιεργητής ροδάκινων Αναστάσιος Παπαφώτης και η γεωπόνος Δάφνη Μπρανιώτη αποφασίζουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια τρούφας, του χρυσοφόρου υπόγειου μανιταριού, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ως η πιο ελπιδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια λόγω των εκπληκτικών αποδόσεων και του μικρού κόστους παραγωγής. Μετά από έρευνα επιλέγουν ένα κτήμα 17 στρεμμάτων στο χωριό Πολυδένδρι σε υψόμετρο 700 μέτρων στα Πιέρια όρη και φυτεύουν 800 δένδρα, δρύες και πουρνάρια οι ρίζες των οποίων ήταν εμβολιασμένες με μαύρη χειμερινή τρούφα και μαύρη φθινοπωρινή τρούφα.

Περιμένοντας τα μαύρα διαμάντια να αναπτυχθούν και βλέποντας τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στο εξωτερικό για την τρούφα δημιουργούν το 2013 την επιχείρηση τυποποίησης ελληνικών προϊόντων τρούφας Dryas Greek Truffle, η οποία προμηθεύεται άγριες τρούφες από κυνηγούς ανά την Ελλάδα. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει στην ελληνική αγορά και το εξωτερικό μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων από ολόκληρες φρέσκες μαύρες και λευκές τρούφες μέχρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με άρωμα τρούφας, βούτυρο και τυρί με τρούφα, μέλι με τρούφα κα. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η τυποποίηση άλλων δύο-τριών προϊόντων που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα στην κατηγορία της σούπας. Παράλληλα, τον προσεχή Νοέμβριο τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θα μπούνε για πρώτη φορά στο κτήμα στα Πιέρια προκειμένου να βγάλουν τα πρώτα δείγματα παραγωγής από τη μαύρη χειμερινή τρούφα.

“Τα προϊόντα μας βρίσκονται σε delicatessen, παντοπωλεία, ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Αγγλία, Κύπρο, Σιγκαπούρη κα. Στόχος μας είναι η ενίσχυση των εξαγωγών, που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 20% αν και αρχίζει να ανεβαίνει και η ελληνική αγορά”, τονίζει στη Voria.gr o Αναστάσιος Παπαφώτης. Όπως αποκαλύπτει, μάλιστα, οι φρέσκιες τρούφες της Dryas γίνονται ανάρπαστες από τους καλοφαγάδες της Μυκόνου. “Η πιο μεγάλη μαύρη καλοκαιρινή τρούφα που βρήκαμε από κυνηγό φέτος το καλοκαίρι ήταν 650 γραμμάρια, σαν ένα μικρό πεπόνι και την στείλαμε κατευθείαν στη Μύκονο”, υπογραμμίζει. Ο κ.Παπαφώτης προσθέτει ότι η Dryas έπρεπε να δώσει αγώνα για να ξεπεράσει τη δυσπιστία των ξένων. “Η ελληνική τρούφα είναι κορυφαίας ποιότητας, αλλά είναι άγνωστη στο εξωτερικό και χρειάζεται μεγάλη υπομονή για να ξεπεράσει κανείς τη δυσπιστία. Στις πρώτες μας επαφές δεν πίστευαν ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει και να τυποποιεί τρούφα όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Αυτό, όμως, αλλάζει και πλέον αναγνωρίζουν την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων διακεκριμένοι σεφ”, εξηγεί ο κ.Παπαφώτης.

Όπως αναφέρει οι τρούφες από το κτήμα των Πιέριων θα μπούνε σταδιακά στην παραγωγική διαδικασία της Dryas, αλλά η εταιρεία θα συνεχίσει να προμηθεύεται άγριες τρούφες, καθώς κάποιες ποικιλίες δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, όπως η λευκή φθινοπωρινή, η οποία είναι πολύ σπάνια και μπορεί να πιάσει στην λιανική και την αστρονομική τιμή των 3.500 ευρώ το κιλό.

Πάντως, και οι τιμές για τις τρούφες που καλλιεργούνται δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες. Σύμφωνα με τον κ.Παπαφώτη, η τιμή της μαύρης χειμερινής τρούφας πέρσι κυμαινόταν στα 900-1.000 ευρώ, ενώ  τα Χριστούγεννα στην καρδιά της παραγωγής και στο peak της ζήτησης έφθασε και τα 1.900 ευρώ το κιλό

Ο ίδιος, πάντως, επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψει κάποιος μία περιουσία για να απολαύσει αυτόν τον γαστρονομικό θησαυρό. “Θεωρώ ότι οι τιμές για λίγα γραμμάρια φρέσκης τρούφας ή και για τα τυποποιημένα προϊόντα, τα οποία έχουν μικρή περιεκτικότητα σε τρούφα είναι προσιτές”, καταλήγει.

voria.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου